Tolya napisał(a):
wiem ze chcialbym spalinowke torowa ale w opcji lekkiego terenu, ale juz czy 1;8 czy1;10 nie wiem . chodzi oto ktora skala jest w polsce popularniejsza. i dla zabawy i do ewentualnego sportu. druga sprawa to nadwozie jako laik byc moze za bardzo sie kieruje wygladem . z ofert w internecie a szczegolnie w polsce widze ze modele rajdowe to glownie subaru, focusy i inne wspolczesne samochody. mnie sie marzy audi quattro sport, lancia stratos, fiat 131, lub 124 abarth. czy takie modele mozna gdzies kupic?
pozdr. jakub
niestety, jesli chcesz model do sportu to musz podjac decyzje czy chcesz torowke czy terenowke - wystepuje to bowiem mocna specjalizacja i modelem torowym nie wiedziesz w teren, a terenowym - nie masz szans na torze...
jesli chcesz kupic model terenowy to musi to byc albo Truck, albo MT albo Buggy, osobiscie nie radzilbym Ci kupowac modelu rally - problem polega na wielkosci samochodu - o ile samochody rally 1:1 moga jezdzic po lekko "terenowej" nawierzchni, o tyle modele, z racji skali, moga co najwyzej pojezdzic po zapiaszczonym asfalcie, ew. po ziemnym korcie tenisowym (ze wzgl. na maly przeswit i duze nawisy z tylu, przodu i po bokach). Sa one tak samo wymagajace jesli chodzi o nawierzchnie, po ktorej jezdzisz jak torowki. Jedynymi modelami jakimi mozesz jezdzic prawie wszedzie - w tym przede wszystkim po torach terenowych, sa T, MT i B. MT i B mozesz brac udzial w zawodach - spalinowym rally - nie...
co do nadwozi - masz troche racji - w miare jak zajmujesz sie tym hobby dluzej i dluzej nadwozia przestaja miec tak duze znaczenie - staja sie czyms niewiele wiecej niz skorupami chroniacymi wnetrze modelu oraz sluzacymi do odrozniania modeli na torze, a duuuuuzo wazniejsze staje sie dla Ciebie podwozie i jego mozliwosci. moze z tych wzgledow, a moze ze wzgl. na komercje nie jest produkowany zbyt szeroki wachlarz nadwozi - z wymienionych przez Ciebie widzialem gdzies nadwozie Lancii Stratos (albo HPI albo Kyosho)
Kyosho Pure Ten to zdecydowanie model, nie zabawka. Jesli lubisz sedany to kup torowke, ale jesli ma to byc koniecznie Kyosho to kup albo V-One, albo FW-05 - modele zawodnicze. V-One jest napedzane paskiem, a FW-05 - walkiem (nie pytaj tylko ktory rodzaj napedu jest lepszy

)