Przyznam szczerze, że nie wiem, dla czego wymieniacie aż tyle elementów, które należy zakupić na dzień dobry. Znamy wielu klientów, którzy standardowym Savage 25 jeżdżą już bardzo długo i nie mieli z nim najmniejszych kłopotów. Każdy model jeśli jest dobrze wyregulowany silnik, zawieszenie oraz inne elementy mechaniki i zadba się o niego po treningach to nie ma z nim najmniejszych problemów. Wczoraj na torze Malinka jeździł kolega z Piaseczna, który dopiero zaczyna i ma Sava 25 z pudełka. Jednocześnie ku zaskoczeniu większości widzów i modelarzy objechał jak chciał większość kolegów na torze. (Pozdrawiam i jestem pełen uznania dla tego, co nam pokazał)
Oczywiście, jeśli ktoś uderzy w ścianę, krawężnik, drzewo lub będzie jeździł bardzo ekstremalnie ma szansę na wymianę polowy modelu w ciągu tygodnia, ale to chyba raczej skrajne przypadki. W sklepie
www.hpi.pl/sklep większość części dostępnych jest od ręki – po co robić zapasy. Oczywiście jak wszędzie zdarzają się chwilowe braki. Zamówienia realizowane są w dniu dokonania wpłaty przez klienta. Na terenie całego kraju następnego dnia kurier dzwoni do drzwi i po problemie.
Myślę ze Wasze przykre doświadczenia z robieniem zapasów wynikają z długiego czasu sprowadzenia części z zagranicy – te czasy po woli mijają lub dotyczą modeli firm niemających przedstawiciela w Polsce.
Natomiast z przykrością obserwuję, że wiele osób na torze nie wie podstawowych rzeczy – po co jest termometr, jak ważne znaczenie dla silnika ma jego temperatura. Często smar, który wypełnia dyferencjały jest źle dobrany lub nie ma w ogóle itd. itp. Doskonale wiecie o podstawowej rzeczy – każdy model można zajeździć w kilka godzin.
Dla tego każdemu początkującemu polecamy fizyczny kontakt z grupą bardziej doświadczonych modelarzy – unikniecie dzięki temu wielu błędów i dłużej będziecie się cieszyli z nowego hobby. Nie wystarczy tylko zadać pytanie na forum. Najlepiej jedź na tor w okolicy gdzie mieszkasz. Nie ma nic gorszego jak zły początek – wielu po nieudanym starcie rzuca model w kont i zapomina o temacie. Tego byśmy nie chcieli.