Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Cz maja 14, 2026 7:50 pm

Autor
PostNapisane: Pt sie 05, 2005 10:58 am 

Witam!!!

Czytam instrukje silnika nitro star s-25 i mam do uzytkownikow tych silnikow kilka pytan.

Jezdze na Model technics Big Bang 20% nitro.

1) Instrukcja mowi ze przepustnica na wolnych obrotach ma miec 2mm szczeline od gardzieli. czy w Waszych savinkach tak macie ustawione? Bo wydaje mi sie ze beda za wysokie obroty przy takiej szczelinie. A instrukcja jest tu nieugieta :)

2) Instrukcja mowi ze igla od skladu mieszanki na wolnych obrotach (ta w przepustnicy) na dotarciu ma byc wykrecona 3 obroty a potem kolo 2,5. Jak oni licza te obroty? Od momentu gdy igla zaklinuje sie w kanale paliwowym czy przy otwartej przepustnicy wkrecic ja do konca i wykrecic 3 obroty?

3) Intrukcja mowi ze glowna iglica na dotarciu ma miec 4,5 obrotu wykrecenia a juz w dotartym silniku 3-2,5 obrota. Temperature optymalna silnika podaja 100-110. Ja zeby nie przekraczas 120 stopni mierzonych podczerwienia celujac w swiece musze miec wykrecona okolo 3,5 obrotu a silnik juz 7 litrow wypalil. Co Wy na to? Jakie macie temperatury w Savinkach?

I ostatnia sprawa. Czy to objaw za wysokiej temperatury jak silnik na wolnych obrotach zaczyna przyspieszac i nierowno pracowac z tendencja do gasniecia?

Mam nadzieje ze nie zatrulem za bardzo, ale powoli trace cierpliwosc.
Pozdro i czekam na duzo konkretnych odpowiedzi.

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Pt sie 05, 2005 1:02 pm 

PawcioGd napisał(a):
1) Instrukcja mowi ze przepustnica na wolnych obrotach ma miec 2mm szczeline od gardzieli. czy w Waszych savinkach tak macie ustawione? Bo wydaje mi sie ze beda za wysokie obroty przy takiej szczelinie. A instrukcja jest tu nieugieta

Wydaje ci się że będą za wysokie czy masz za wysokie obroty ? Jeżeli ci się tylko wydaję żę bedą za wysokie to zastosuj się do instrukcji. Jak bedą za wysokie możesz zawsze je wyregulować

PawcioGd napisał(a):
2) Instrukcja mowi ze igla od skladu mieszanki na wolnych obrotach (ta w przepustnicy) na dotarciu ma byc wykrecona 3 obroty a potem kolo 2,5. Jak oni licza te obroty? Od momentu gdy igla zaklinuje sie w kanale paliwowym czy przy otwartej przepustnicy wkrecic ja do konca i wykrecic 3 obroty?

Tak wkręcasz śrubę do końca a później wykręcasz ją o 3 pełne obroty

PawcioGd napisał(a):
3) Intrukcja mowi ze glowna iglica na dotarciu ma miec 4,5 obrotu wykrecenia a juz w dotartym silniku 3-2,5 obrota. Temperature optymalna silnika podaja 100-110. Ja zeby nie przekraczas 120 stopni mierzonych podczerwienia celujac w swiece musze miec wykrecona okolo 3,5 obrotu a silnik juz 7 litrow wypalil. Co Wy na to? Jakie macie temperatury w Savinkach?

Jeżeli autko ma dobre osiągi na takich ustawieniach to nie musisz ich zmieniać. Silnik dostaje bogatszą mieszankę więc nic mu nie będzie

PawcioGd napisał(a):
Jezdze na Model technics Big Bang 20% nitro.

Zmień paliwo :) powinno to wiele problemów rozwiązać

Tytuł:
PostNapisane: Pt sie 05, 2005 4:32 pm 

Ja też jeżdze na big bank 20% i w miare jest wszystko ok.Model nie ma jakiś super osiągów ale nie narzekam.Jeszcze mam troche problemu z regulacją śruby przy przepustnicy.
temeperature ma ok. 110 ale tak po dwóch zbiornikach troche rośnie do 120 ale to jeszcze nie jest temperatura która może zniszczyc silnik.