Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Pn maja 18, 2026 11:59 pm

Autor
PostNapisane: Śr cze 22, 2005 8:26 am 

Witam wszystkich !!! W lipcu w moje ramiona trafi nowy TL-01 Smartecha. Po dłuższej nauce, chciałbym zacząć jazdę na zawodach, przynajmniej w eliminacjach. Czytając forum dowiedziałem się, że tym modelem mogę startować jedynie w klasie Top-Stock, ponieważ w innej niemam raczej szans. Dopiero zaczynam swoją przygodę z modelarstwem, troszeczke sie dowiedziałem czytając forum, lecz tak naprawde jestem totalnym amatorem. Więc nasuwają mi się pytania :

1. Ile trzeba tak naprawdę wydać, żeby coś osiągnąć tym modelem ?

2. Co do niego dokupić na początek, żeby się nauczyć porządnie jeździć na podwórku i wielkich parkingach ?

3. Co zrobić, po wyciągnięciu modelu z pudełka ?

4. Jak konserwować swój model ?

5. Czy bez tuningu też są szanse w Top-Stocku ?

Model zapewne wszystkim znany - http://www.mikrozabawki.pl/4x4car.html

Za wszystkie odpowiedzi z góry dziękuję. Mam nadzieję, że wciągniecie mnie w świat modeli :D Pozdrawiam !

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Śr cze 22, 2005 9:27 am 

1. ok.jeszcze 900zł.lepsza ładowarka200-300zł, pakiet 3600-140zł.,komplet kół (opony,felgi,wkładki-100zł, kwarce-50zł,łożyska 80zł, regiel elek. 160zł, amory olejowe 140zł.)

2. Łożyska, regiel TEU101BK Tamiyi(tylko taki regiel elek. jest dopuszczony w TS ), pakiet najlepiej 3600. i jeszcze amory olejowe.

3. Dokręcić wszystkie śrubki.:)

4. Czyścić po każdej jeździe, co dwa mies. smarować zębatki.

5. NIE

P.S Podałem ceny NOWYCH produktów. :wink:

Tytuł:
PostNapisane: Śr cze 22, 2005 10:32 am 

Dziękuję za odpowiedź. Około 900 zł jak na mój portfel to troche dużo, ale postaram sie to nadrobić :) Może ktoś jeszcze się wypowie ?

PS. Po każdej jeździe mówisz, żeby czyścić swój model. Jak i czym najlepiej ?

Tytuł:
PostNapisane: Śr cze 22, 2005 2:53 pm 

Czyścić pędzelkiem(ten do farb) :P
I może jeszcze wilgotną ścierką przetrzeć. :P
Oczywiście nie każę Ci rego robić po każdej jeździe ale jeśli chcesz by twój model długo żył to lepiej go czyść.
A co do tych 900zł to są ceny nowych produktów, jeśli masz szczęście to możesz znaleźć te wszystkie części używane trzy razy taniej. :wink:

Tytuł:
PostNapisane: Śr cze 22, 2005 3:11 pm 

Jarox bzdury gadasz:
Cytuj:

1. ok.jeszcze 900zł.lepsza ładowarka200-300zł, pakiet 3600-140zł.,komplet kół (opony,felgi,wkładki-100zł, kwarce-50zł,łożyska 80zł, regiel elek. 160zł, amory olejowe 140zł.)
2. Łożyska, regiel TEU101BK Tamiyi(tylko taki regiel elek. jest dopuszczony w TS ), pakiet najlepiej 3600. i jeszcze amory olejowe.

1 sprawa wszelkie regle sa dopuszczone do TS !
2 900zl? na czort? ladowarka - turbomat 150zl, akusy wystarcza 2400mAh (po co isc w koszty z 3600?), mozesz kupic od zawodnikow sezonowe gp 3300 za nieduze pieniadze, lozyska + zetawa kol - OK, amory olejowe - pan Grzegorz Rojna jezdzi bez nich i jakos zajmoje pierwsze miejsca.
No i chyba zapomniales o najwazniejszym - zebatkach

Cytuj:
4. Czyścić po każdej jeździe, co dwa mies. smarować zębatki.

Co 2 miesiace smarowac zebatki? hehe po 2 miesiacach to ich tam moze joz wogole nie byc.

[/quote]

Tytuł:
PostNapisane: Śr cze 22, 2005 3:44 pm 

Dokładnie wszystkie regle dopuszczone są do TOP STOCKA. Podstawa do założyć łożyska zamiast tych plastikowych panewek, oraz czarne zębatkie które nie różnią się od standardowych kolorem tylko inną ilością zębów tak aby uzyskać lepsze przełożenie oraz Ważne dobrze przyczepne do asfaltu opony slicki, co do akumulatorów to dwa wystarczą w zupełności i nie muszą mieć pojemność odrazu 3600mAh,. Mogą być mniejszej pojemności tylko że szukaj GP, poprostu są najlepsze.

Tytuł:
PostNapisane: Śr cze 22, 2005 4:19 pm 

Chlera to kiedy się to wszystko pozmieniało?! Jest to gdzieś już wszystko napisane, czy wy to z zawodów wiecie?
A co do zembatek to fakt zapomniałem :lol:
Pytał się też co kupić na początek to jazdy ot tak sobie to mu mówię że 3600 bo se dłużej pojeździ a na zawody to wiadomo że GP albo Sanyo.
Ja smaruje zembatki co dwa mies. i jest ok :P
Przecierz nie będę jak głupi co 2 tyg. rozbierał modelu żeby je nasmarować.
A co do ładowarki to ja mam Pro peak i myslę że lepiej kupić lepszą i żeby miała funkcję rozładowywania czy cyklowania. I żeby także ładowała Li-poly do mikrusów. Czyli mam ładowarkę przynajmniej na dwa modele.

Tytuł:
PostNapisane: Śr cze 22, 2005 4:34 pm 

Ja w swoim czasie rozbierałem i smarowałem wszystkie podzespoły po każdych zawodach. Co do tuningu to jak zamierzasz na razie jeździć pod blokiem to wystarczy ci seryjny model. Wraz z upływem czasu będziesz kupował części tuningowe. Praktycznie niezbędnymi na zawodach są łożyska i czarne zębatki. Dobrymi akusami są Sanyo 2400 (sam na nich jeździłem). Co do ładowarki to jakbyś miał zmieniać standardową to radziłbym dozbierać pieniądze i kupić coś w stylu Duratraxa Ice lub polskiego Pulsara.

Tytuł:
PostNapisane: Śr cze 22, 2005 7:42 pm 

Tak też zrobię, jak mówi Paweł Żelazo. Zacznę bez żadnego tuningu. Po jakimś czasie kupię ładowarke i pakiet, bo to chyba najważniejsze, ale taką w miarę. Potem łożyska i czarne zębatki, a na końcu amory i regiel. A tak na marginesie - w Top Stocku tylko z silnikiem 540 można startowac tak ?

Tytuł:
PostNapisane: Śr cze 22, 2005 8:05 pm 

Tak tylko na silnikach 540. Do niedawna można było jeździć tylko na silnikach Mabushi i Jonson. Teraz zawodnicy zaczynają jeździć na czymś takim:http://www.rojna.pl/index.php?d=produkt&id=698. Podobno od sezonu halowego tylko na takim będzie można jeździć. Przynajmniej tak słyszałem.

Tytuł:
PostNapisane: Wt cze 28, 2005 10:37 pm 

To dobrze słyszałeś, Pan ROJNA mówił że się dobrze spisują na zawodach.
Ale na Mabuch/Jonssonie tez można startowac, i ja bym ci radził z raz jeszcze prtzed "oficjalnym zakończeniu prac tuningowych nad modelem" wybrać się na zawody z takim srednim sprzętem - po co - żeby się "wkręcić" w klimaty, poczuć emocje, zobaczyć różnice między torem a parkingiem no i jeszcze troche na szarym końcu w tabeli "błysnąc" bo co to za sztuka pierwszy ra i odrazu z najlepszym sprzętem, i w pierwszej 5...