Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Pt maja 22, 2026 12:30 am

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor
PostNapisane: So kwi 09, 2005 8:24 pm 

witam szukalem na forum ale nie znalazlem na moje pytanie odpowiedzi:
a mianowicie mam model samochodu taki :

http://img191.exs.cx/img191/4954/dsc007886ky.jpg
http://img191.exs.cx/img191/7588/dsc007898ti.jpg

i zgodnie z jakas instrukcja trzeba bylo dotrzec silniczek , wypalilem na spokojnie ok 5 baczkow paliwa i potym stwierdzilem ze za duzo wylatuje takiej mazi nie spalonej z tlumika......to podobno trzeba jaka srubke podkrecic tylko nie wiem jaka i w ktora strone.......bo mam dwie jedna do obrotow i druga przy wezyku z paliwem........moze ktos sie zna??

A czy moglbys przeczytac zasady korzystania z forum? Nie wklejaj zdjec tylko linki do nich. Tym razem poprawiam, nastepnym kasuje. m-peter

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: So kwi 09, 2005 8:31 pm 

Za duzo paliwa dostaje i z tlumika olej wylatuje. Musisz go troche skrecic ( w lewo chyba ) ta srubka przy wezyku z paliwem.

Tytuł:
PostNapisane: So kwi 09, 2005 8:41 pm 

nowakowski napisał(a):
Za duzo paliwa dostaje i z tlumika olej wylatuje. Musisz go troche skrecic ( w lewo chyba ) ta srubka przy wezyku z paliwem.

w lewo?? czyli odkrecac srube....a duzo krecic??

Tytuł:
PostNapisane: So kwi 09, 2005 8:50 pm 

nie musisz przykrecic srubke. Odpal i krec tak zeby nie zgasl a jak zgasnie to lekko podkrec.

Tytuł:
PostNapisane: So kwi 09, 2005 8:53 pm 

nowakowski napisał(a):
nie musisz przykrecic srubke. Odpal i krec tak zeby nie zgasl a jak zgasnie to lekko podkrec.

tylko jak bede krecil w lewo czyli odkrecal to nie bedzie dostawal wiecej paliwa??

Tytuł:
PostNapisane: So kwi 09, 2005 9:07 pm 

zeby przykrecic to musisz krecic w PRAWO a odkrecic w LEWO. Czyli jak leci ci olej z rury to musisz przykrecic czyli w PRAWO.

Tytuł:
PostNapisane: So kwi 09, 2005 9:39 pm 

nowakowski napisał(a):
zeby przykrecic to musisz krecic w PRAWO a odkrecic w LEWO. Czyli jak leci ci olej z rury to musisz przykrecic czyli w PRAWO.

Wiec nie siej chlopakowi zametu!

cbr954 Jak bedziesz jezdzil przykrec troszke dawke paliwa o jakies 1/4obrotu w prawo. Pamietaj aby za bardzo nie zubozyc mieszanki bo bedzie chwytal wysokie temperatury.

Mam go i pcham go :P

Tytuł:
PostNapisane: So kwi 09, 2005 10:30 pm 

oki bo sie zamotalem najpierw napisales chyba w lewo....i tak myslalem ale ok jutro sprawdze i przekrece delikatnie w prawo a jeszcze powiedzcie jak sie sprawdz temperature i jaka powinna byc??

Tytuł:
PostNapisane: N kwi 10, 2005 9:17 am 

Kolego Nowakowski, czy Ty wiesz co Ty piszesz? Jesli o czyms nie masz zielonego pojecia to przemilcz to, a nie nabijaj sobie postow! Wybisujesz brednie! Zamiast pomoc komus mogles mu zsfajczyc silnik, bardzo fajna pomoc. Co ty chcesz osiagniac przez dokrecanie iglicy od wysokich obortow na postoju? Masz racje silnik zgasnie, a wiesz dlaczego? Po calkiem zamkniesz mu doplyw paliwa a tym samym smarowania. A wiesz co sie dzieje ajk silnik nie dostaje smarowania? Moze sie bardzo latwo zatrzec. A co wtedy? Przy dobrych wiatrach to tylko tlok i cylinder do wymianiany. Wiec powtorze sie: czy Ty wiesz co Ty piszesz? Przeciez ta iglice ustawia sie jezdzac. Czy Ty odczuwasz roznice w pracy silnika jesli przykrecasz mu doplyw paliwa i nie sprawdzasz jego osiagow. Powiem Ci, ze chyba ja jestem jakis inny bo jak reguluje ta iglice to robie to po max 1/8 obrotu i po kazdym dokreceniu jezdze i sprawdzam prace silnika.

Jesli nie wiesz-nie pisz!.

Tytuł:
PostNapisane: N kwi 10, 2005 9:43 am 

cbr954 napisał(a):
oki bo sie zamotalem najpierw napisales chyba w lewo....i tak myslalem ale ok jutro sprawdze i przekrece delikatnie w prawo a jeszcze powiedzcie jak sie sprawdz temperature i jaka powinna byc??

I tutaj wielu ludzi ma wiele sposob. Najlepszym sposobem jest zakupienie termometru (jest on na podczerwien chyba. Niech ktos poprawi jakby co), ale ktos rowniez opisal tutaj troche bardziej prymitywny sposob czyli: gdy sobie jezdzisz miej w szczykawce wode i co jakis czas kapnij pare kropolek na glowice. Jesli kropelki zaczna bardzo szybko wrzec i wyparuja znaczy, ze temperatura jest zbyt wysoka, jesli bedzie wyparowywala z jakies 5sec to powinna byc dobra. Tak czy siak najlepiej zakupic termometr :)

pozd

Mam go i pcham go :P

Tytuł:
PostNapisane: N kwi 10, 2005 12:24 pm 

wojti2002 napisał(a):
cbr954 napisał(a):

I tutaj wielu ludzi ma wiele sposob. Najlepszym sposobem jest zakupienie termometru (jest on na podczerwien chyba. Niech ktos poprawi jakby co), ale ktos rowniez opisal tutaj troche bardziej prymitywny sposob czyli: gdy sobie jezdzisz miej w szczykawce wode i co jakis czas kapnij pare kropolek na glowice. Jesli kropelki zaczna bardzo szybko wrzec i wyparuja znaczy, ze temperatura jest zbyt wysoka, jesli bedzie wyparowywala z jakies 5sec to powinna byc dobra. Tak czy siak najlepiej zakupic termometr :)

pozd

ok z termometrem juz wiem a co do tego ze cieknie mi olej z tlumika??jak zrobic zeby tak sie nie dzialo?? :(

Tytuł:
PostNapisane: N kwi 10, 2005 12:37 pm 

Fakt , najlepszym sposobem mierzenia temperatury jest termometr laserowy , ale tańszą alternatywą jest zwykły miernik z funkcją mierzenia temperatury (18 - 20 zł w sklepie elektrycznym)

Tytuł:
PostNapisane: N kwi 10, 2005 8:44 pm 

Wiesz to jest normalne silnik nie przepali wszytskiego oleju co mu sie da i część wylatuje ja tak mam i wiel innych ludzi o tym oleju był juz post!

Tytuł:
PostNapisane: N kwi 10, 2005 9:01 pm 

Peo napisał(a):
Wiesz to jest normalne silnik nie przepali wszytskiego oleju co mu sie da i część wylatuje ja tak mam i wiel innych ludzi o tym oleju był juz post!

oki tylko pytam bo sie nie znam, moze byc ze silnik nie przepalil wszystkiego ale u mnie na caly baczek jak wypali wszystko to teg ooleju wycieknie naprawde duzo, na oko gdziesz 15ml jutro dokladnie zmierze.........

Tytuł:
PostNapisane: N kwi 10, 2005 9:29 pm 

a moja rada jest taka: poniewaz sam jestem dopiero poczatkujacy, nie napisze Ci jak i co regulowac, ale napisze, ze jezeli nie masz pojecia ktora srubka do czego sluzy ile krecic itd. to najlepiej spotkaj sie z kims bardziej doswiadczonym. Odpalicie we 2 model i wtedy bedzie Ci mogl tlumaczyc: "odkrecilem ta srubke o tyle i slyszysz jak sie inaczej zachowuje?" czy cos.
A poniewaz tu na 4um ludzie sa raczej przyjaznie nastawieni i zazwyczaj chetnie sluza pomoca, nie powinienes miec porblemow ze spotkaniem sie z kims. No, chyba ze mieszkasz gdzies gdzie nikt sie RC nie interesuje.
Nie napisales skad jestes. To blad. Prawdopodobnie, gdybys mial w swoim profilu miasto/dzielnice i nr GG to ktos sam by Ci zaproponowal pomoc.

pozdrawiam i zycze powodzenia
Marvell

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona