Witam
Sam niedawno regulowałem silnik w REVO terz 2,5 cm3.
po pierwsze z tego co wiem, czytałem i słyszałem to zima nie jest najlepszą porą na jazdy i regulacje (no ale ko by tam czekał, aż się ciepło zrobi jak FURA sama się prosi "POJEŹDZIJ MNĄ" )
Napewno będzie troszkę gorzej niż w lecie wyregulować "ale chyba jest to możliwe"
Są trzy śrubki do regulacji (przynajmniej u Mnie)
1.HIGH SPEED NEEDLE (HNS)- reguluje dopływ paliwa na wysokich obrotach jak dajesz czadu
2. LOW SPEED NEEDLE (LNS)- reguluje dopływ paliwa(mieszanke powietrza z paliwem) na niskich obrotach
3. IDLE SCREW (IS)czy jakoś tak się pisze - reguluje obroty silnika, żeby model stał w miejscy jak jest na wolnych obrotach.
Najlepiej zacząć od ustawień fabrycznych czyli u mnie:
HNS taka czarna śrubka wystająca wysoko - skręcić ją do końca ale z wyczuciem a później odkręcić o 4 pełne obroty.
LSN taka śrubak z boku gaźnika (niebieska guma) jak patrzysz na model od przode to po prawej stronie. nie wiem jak to napisać? oki więć ona musi być tak ustawiona(żeby zlewała się z tłem tzn. jak masz deske i śrubkę to tak wkręcasz żeby łepek śrubki ani nie wystawła ani nie był wklęsły)
IS taka malutka śrubeczka pod HSN z lewej strony w głebi pod gaźnikiem - tą ustawiłem na oko wkręciłem do końca i wykręciłem 1,5 obrotu.
A jeszcze pojęcie zubożenia i wzbogazenia mieszanki - jeżeli zakręcasz HSN to zubożasz mieszanke (lepsze osiągi ale większa temperatura pracy silnika) jeżeli ją odkręcasz (dajesz wiecej paliwa wzbogacasz mieszanke, spada temperatura lepsze smarowanie)
Teraz odpalasz model czekasz aż złapie swoją temperature i zaczyna się zabawa!!!
Czyli jeżeli się grzeje to HNS o 1/4 obrotu odkręcasz nastepnie pare rundek i sprawdzasz temp.
a temperatura nie powinna przekroczyć 270F czyli jakieś 132,2C
LSN reguluje się delitatniej o około 1/16 (wyobraź sobie że łepek śruby to tarcza zegara a 1/12 to jedna godz.) obrotu jeżeli gaśnie na wolnych obrotach , albo się dławi.
Ale nie można przesadzić z odkręcaniem bo silnik zacznie się zalewać paliwem! Wszystko z umiarem i wyczuciem.
A IS musi być tak ustawiona, że jak model chodzi na wolnych obrotach (i nie naciskasz gazu) to musi stać spokojnie, nie może go szarpać!
I jak pisałem po każdej regulacji najlepiej zrobić ze dwie rundki i sprawdzić czy chodzi OK?
WAŻNE z wydechu musi wydobywać się niebieski dymek (właściwie to wogóle dym w zimie trzeba zwrócić na to szczególną uwagę bo gazy wylotowe są gorące i wydobywa się para, a to musi byś dym)
Starasz się w miarę na oko albo słuch to już zależy od Ciebie.
POZDRO