Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Pt kwi 03, 2026 2:27 am

Autor
PostNapisane: Śr gru 15, 2010 1:51 am 

Witam.
Długo przymierzałem się do napisania 1 postu żeby nie zaśmiecać forum, ale mimo intensywnych poszukiwań odpowiedzi na pytanie w temacie nie znalazłem. Zamierzam kupić pierwszą spalinówkę i wyszukuje w necie ofert na samochody off-road w przedziale cenowym 600 - 1200 pln. Po doświadczeniach ze śmigłowcami rc teraz najpierw szukam części a później modelu:)
Od razu zaznaczam że model może być z każdej kategorii off-road.
W przedziale cenowym który podałem znalazłem sporo, a kilka w super cenach za nówki. Ale zacząłem sprawdzać do czego można dostać części i zonk.
I tak RCWorld modele Schumachera Havoc, Rascal i Riot mimo zapewnień na stronach sklepu i alle kompletna klapa z częściami.
Modele CEN- znalazłem wyprzedażowego MT za 750 i podobnie brak części podstawowych.
Carson - jestem z Poznania więc w Pati zapewniają że mają klamoty - potwierdzicie to?
Podobnie z Ansmannem - RC ABC - Terrier mi się spodobał, ale marka mało popularna. Właściciel zapewnia o pełnym dostępie do części.Pytanie jak wyżej.
Kyosho - W Ikarze faktycznie wygląda na to że ma części do DST lub DBX od ręki,dodatkowo za 4-5 stów mogę na początek kupić sprawną używkę, by sprawdzić czy mnie to kręci na dłużej.
HPI - to zajebiste przedstawicielstwo w Poznaniu:) 14 godzina gość śpi:) Zamknięte na 4 spusty. HPI dziękujemy.
HSP - trochę o tym jest na forum więc z częściami raczej krucho - potwierdzacie?Na miejscu nie ma w zasadzie nic.
Traxxas - w opinii poznańskich sklepów części w większości trzeba samemu sprowadzać z USA - prawda czy fałsz?
Nie wymieniam wszystkich firm bo te robiące lepsze modele są na razie po za budżetem.

Do sporej liczby dystrybutorów wysłałem maile z zapytaniem o części. Wybierałem podstawowe elementy zawieszenia, łożyska, dyfry i półosie. Stąd moje informacje o zaopatrzeniu w części.

Jeśli miałbym porównać do śmigłowców to szukam samochodu do którego dostępność części będzie taka jak do popularnego E-skaya.
Bardziej zaawansowani radzą sobie podmieniając części między różnymi producentami. Dla laika to raczej niemożliwe na początku.
Zatem Panowie proszę o konkretne wypowiedzi dużo psujących użytkowników:)

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Śr gru 15, 2010 12:36 pm 

Wg mnie CEN, Carson, Ansmann odpada. Miałem i CEN'a i Carsona i znikoma ilość części a prośby o ściągnięcie nie skutkują.
HPI, ma chyba największą sieć. Ale sprzedaż wysyłkowa. Dla mnie to idealne rozwiązanie. I nie są drodzy. Chociaż rcwroblik jest ciut tańszy, ale nie ma wszystkich części oryginalnych tylko tuningowe.
Do Traxxasa jest sporo części w rcmodelsport, ceny przystępne i jeszcze nie trafiłem na złą obsługę. Jest jeszcze rc4max i tam też kupowałem części do Traxxasa, ale to czas przeszły. Dostałem używane śrubki w nieoryginalnych opakowaniach. Ale są ciut tańsi od rcmodelsport.
Reszty sklepów nie testowałem.
Zawsze pozostaje ebay i sklepy zagraniczne. Ale czas realizacji może być dłuższy. No i jak nie masz karty to lipa. Ale może być taniej niż w polsce.

Sportwerks Turmoil BL conv KD Ezrun
Nowy projekt DTX Warhead Quad BL conversion MMM
Kyosho HOR BL

PostNapisane: Śr gru 15, 2010 8:47 pm 

Witam.
Jesli chodzi o RCworld, to warto orientować sie telefonicznie, czy mają konkretne części. Bardzo często w magazynie są części, których nie ma na stronie (zupełnie odwrotnie niż w innych sklepach :D )
Części Kyosho możemy dostać w rcmodelsport. Są dość drodzy i dlatego jeżeli chodzi o tą markę, proponował bym uderzyc na niemiecki ebay. Są to bardzo popularne modele w niemczech, więc części jest b.dużo i to w bardzo dobrych cenach.
To samo tyczy się Ansmanna, ebay, ebay i jeszcze raz ebay.
Traxxas, myślę, że tu nie powinno być problemu jesli chodzi o polskie podworko.
Ja natomiast jest za dość uniwersalnymi modelami, jesli chodzi o rozwiązania konstrukcyjne. Wtedy możemy sie ratować drobnymi częściami z innych firm np pivotballe, kielichy, zębatki atakujące w dyfrach, satelity, półosie, amortyzatory itp.
Dobrym rozwiązaniem jest też uderzyć w firmę taką jak Caster Racing. Wiemy, że mają przedstawicielstwo w Polsce, więc zapas części do sprzedawanych modeli powinni mieć, przynajmniej tak mi się wydaje. Gorzej jeśli tak sklep robi np, tylko duże zamówienie raz w roku, wtedy pod koniec sezonu możemy mieć problem z częściami, które już "wyszły", a nikt nam ich nie sprowadzi na zamówienie.
Jesli chodzi o Schumachera, to rozmawiałem w zeszłym tygodniu ze sprzedawcą (właśnie o Havoc'u)w rcworld i zapewniał mnie, że mają spory zapas części.
Pozdrawiam.

PostNapisane: Śr gru 15, 2010 10:11 pm 

Dzięki za pierwsze podpowiedzi.
Z RCWorld rozmawiałem a później wysłałem maila za zapytaniem. Kompletna klapa. Dali mi maila do jakiegoś gościa co niby części Schumachera sprowadza ale ten nawet nie odpisał.
Ansmannem, Kyosho i Carsonem interesuję się głównie ze względu na sklepy w P-niu które tym handlują. Schumacher przebija je jednak ceną

PostNapisane: Śr gru 15, 2010 10:21 pm 

A ebay? Nie masz możliwości.
W przypadku mojego CEN'a właśnie rcworld nie pomógł w znalezieniu części. Mimo iż niektóre mieli na stanie.

Sportwerks Turmoil BL conv KD Ezrun
Nowy projekt DTX Warhead Quad BL conversion MMM
Kyosho HOR BL

PostNapisane: Cz gru 16, 2010 8:12 am 

vic_firth napisał(a):
Dobrym rozwiązaniem jest też uderzyć w firmę taką jak Caster Racing. Wiemy, że mają przedstawicielstwo w Polsce, więc zapas części do sprzedawanych modeli powinni mieć, przynajmniej tak mi się wydaje. Gorzej jeśli tak sklep robi np, tylko duże zamówienie raz w roku, wtedy pod koniec sezonu możemy mieć problem z częściami, które już "wyszły", a nikt nam ich nie sprowadzi na zamówienie.

2 tyg po zakupie rozwaliłem przód swojego Castera. Szybki telefon i po 3 dniach mialem części.
Z tego co mi mowiono to pod koniec listopada miala byc dostawa i chyba byla bo pojawiły sie modele truggy i wersje fusion.

PostNapisane: Cz gru 16, 2010 3:06 pm 

Do Ansmanna dostaniesz części albo na ebay-u ,albo na rccar.pl ,czyli Nitro-Racing ,choć na stronie nie ma wszystkich części ,które mają w magazynie.

PostNapisane: Pt gru 17, 2010 1:03 am 

Michale jak Ci się spisuje ten Virus? Widzę że miałeś też Kyosho ale on road. Jak sądzisz lepszy Virus czy DBX?

PostNapisane: N gru 19, 2010 8:24 am 

Virus jest ok. Silnik padł mi ostatnio ,ale miał już 21 L. Nie z mojej winy czy głupoty padły mi jakieś tam części ,ale drobiazgi ,które można naprawić na miejscu ,gdzie się jeździ. Nie wiem ,czy lepszy Virus od DBX-a ,bo drugiego nie miałem ,ale z tego ,co wiem to Kyosho jest w skali
1 : 10 ,tak więc trochę mniejszy .Wybór należy do ciebie :). Jedyna wada w Virusie to chyba te oryginalne amorki ,bo starsznie szybko zaczęły mi się wyrabiać ,a potem ciec. Luzy też w nim się robią po jakimś czasie ,ale to nieuniknione :D.

PostNapisane: Wt sty 11, 2011 11:44 am 

Co do Ansmann`a to części można znaleźć na SUNDRAGOSA - sklep w poznaniu.
Z tego co wiem firma zajmuje się dystrybucją na Polskę modeli Ansmanna więc i części też powinni mieć.

PostNapisane: Śr sty 12, 2011 3:09 am 

Wiem, że są w Poznaniu. Szukam głównie firmy z dobrym zaopatrzeniem w P-niu