Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Pt cze 05, 2026 6:49 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 40 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Autor
PostNapisane: So lis 20, 2010 12:00 pm 

Witam wszystkim ; ))

Na forum podejrzewam ze nie raz się pojawiały podobne tematy.
Ale nie mogę znaleźć na wszystko jasnej odpowiedzi . Dlatego mam prośbę , nie denerwujcie się ze zakładam temat po raz 100 ...

Proszę mi napisać w świecie model-maniaków jakie występują formy "slangu" itp.

Co to jest i do czego służy :
nadajnik
odbiornik
serwomechanizm

Oraz w większości modele nie maja aparatury . Jak do nich dobrać ?

Jak dobrać dobry pakiet i ładowarkę do tego ?

Jakie Polskie sklepy internetowe polecacie?

Ja osobiście myślę o modelach TT-01 , dobry pomysł ?

Z góry dziękuje i przepraszam .

Pozdrawiam
Wiktor Grelewicz

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: So lis 20, 2010 12:02 pm 

http://www.rc.info.pl/

PostNapisane: So lis 20, 2010 12:17 pm 

Siema Wiktor,

1. Nadajnik to aparatura, nadajesz nią sygnał do odbiornika, który to z kolei przekazuje na serwo i regulator obrotów.
Zazwyczaj aparatura zawiera w zestawie odbiornik :)
Serwomechanizm odpowiada w spalinach za gaz/stop i skręty, a w elektrykach tylko za skręty, gdyż nie posiadają one przepustnicy ;)

2. Dobrać aparaturę hmmm... Jeżeli mówisz, że większość z modeli nie posiada, to pewnie masz na myśli modele KIT (czyli do samodzielnego montażu, trzeba do nich dokupić elektronikę) Modele RTR, czyli gotowe do jazdy zawierają wszystko w zestawie, co jest potrzebne do pierwszego uruchomienia modelu.
No, ale jeżeli chcesz dobrać apkę, to zależy tylko i wyłącznie od twojego budżetu :) Do aut polecam pistoletową :P

3. Pakiet, zależy od twojego regulatora obrotów (ESC), zwykłe, standardowe z reguły mogą przyjąć napięcie MAX 7.4V, a więc 6 cel NiMH, lub 2 cele LiPo. 1 cela NiMH=1.2V, a 1 cela LiPo=3.7V, są jeszcze LiFe 1 cela=3.3V. LiPo dają nam najwięcej frajdy, bo oddają najwięcej prądu, po nich są LiFe, które dają nam również dużo radości z jazdy ( no i są bezpieczniejsze), a na końcu są Niklowe (NiMH, NiCd) są to stare rodzaje akumulatorów, aczkolwiek używane do dziś ;) Do Lipowych potrzebujesz na pewno lepszej ładowarki, procesorowej np. Turnigy Accucel 6 lub 8. Naładuje ona pakiet w niecałą godzinę, ale najważniejsze jest to, że ma blanser. NIE MOŻNA ŁADOWAĆ AKUMULATORÓW LiFe, A SZCZEGÓLNIE LiPo BEZ BALANSERA. Może to grozić wypadkiem ;)

4. RcWróblik, RcWorld, rc4max, hpi...

5. Myślisz o TT-01, czyli zapewne chcesz driftować, bądź jeździć rajdowo :P ? Jeżeli tak to TT-01 są dobrymi podwoziami, z masą części zamiennych i tuningowych w Polsce. Możesz się jeszcze zastanowić nad E10 od HPI i Flying Fishem od HSP. Ten drugi mimo chińskiego pochodzenia, ponoć nie odstępuje TT-01 na krok, a wiele osób mówi, że jest nawet lepszy (mniejsze luzy, tańszy itp.)

Pisz jak czegoś nie zrozumiałeś :P

Ofna Jammin X1 CRT (2010-13)
HPI E-Firestorm 10T (2009-10)

GG:5508782

PostNapisane: So lis 20, 2010 9:44 pm 

Dziękuję Ci bardzo ;))

Jestem w kwestii RC zupełnie zielony . Dlatego będę pytał o rzeczy banalne a nawet śmieszne .
Powiedz mi proszę jak bym kupil ten KIT firmy tamiya na podwoziu tt-01 to jest problem z kupnem tej całej elektroniki i zamontowanie jej ?
Jakie sa koszty przeciętnej aparatu i tej całej reszty ?

Dodam jeszcze o co chodzi z literkami przy podwoziach NP;
TT-01E ?
TT-01 D ?

Myślę o takim składzie proszę powiedzieć czy to wszystko będzie ok ?

Zdalnie sterowany model do złożenia Volkswagen Golf GTI na podwoziu TT-01E z oświetleniem firmy tamiya.

Aparatura :
http://allegro.pl/hpi-racing-polska-tf- ... 83903.html

Pakiet i ładowarka:
??

PostNapisane: So lis 20, 2010 10:55 pm 

1.
Cytuj:
Powiedz mi proszę jak bym kupil ten KIT firmy tamiya na podwoziu tt-01 to jest problem z kupnem tej całej elektroniki i zamontowanie jej ?

- Nie powinno być kłopotów z wybraniem elektroniki i z zamontowaniem tym bardziej, tylko określ, czy chcesz drift, czy rajd? ;)

2.
Cytuj:
Jakie sa koszty przeciętnej aparatu i tej całej reszty ?

- Taka aparatura, którą znalazłeś nie jest Ci potrzebna, poza tym za taką cenę (do 200zł) możesz już kupić jakąś używaną np. Sanwe. Ale mówisz, że chcesz zwykłą aparaturę, to nie potrzebujesz aż 3 kanałowej, lecz 2 starczy (jeden kanał do serwa, drugi do regulatora). Szukaj jakiejś taniej 2kanałowej- ale może być ta co pokazałeś, ale myślę, że szkoda na nią pieniędzy :)

3.
Cytuj:
Dodam jeszcze o co chodzi z literkami przy podwoziach NP. TT-01E ? TT-01 D ?

- Są to oznaczenia. Najlepiej jest to opisane tu.

4.
Cytuj:
Myślę o takim składzie proszę powiedzieć czy to wszystko będzie ok ?

Będzie Ok. Tylko, czy na pewno chcesz KIT, jako pierwszy model? No i jak w w.w. linku, do driftu jest dedykowany tt-01d :) Chociaż, podejrzewam, że nie robi to wielkiej różnicy...
Jeżeli nie chcesz, Flying Fisha, ani E10, i chcesz KIT to będzie dobrze.
Zastanów się tylko nad aparaturą, bo jak powiedziałem, nie warto 170zł na zwykła wydawać, bo można kupić coś w paśmie 40hz, jakiejś dobrej firmy.

Ładowarka i pakiet zależą od tego jaki silnik i regiel chcesz wsadzić w podwozie.
Jeżeli będzie to bez szczotka to kupuj na pewno LiFe, albo LiPo.I jakąś procesorową ładowarkę np. Turnigy Accucel 6 ;D Mam ją i polecam!

Pozdrawiam!

PostNapisane: So lis 20, 2010 10:59 pm 

Aparatura to przedział 300zł - 500zł w tym przypadku
ładowarka 170-250zł
serwo 50-250zł
Regulator tutaj jest zgryz, jak kupić a nie wydać fortuny. Szukałbym używanego ostatnio chodził używany set Mamba Max Pro + silnik 5700 za 570zł i to jest dobra cena. Jeśli cię przeraża to silnik szczotkowy 20T kosztuje 40zł plu regulator prościutki używany do niego 100zł

Pakiet tutaj masz problem jak kupisz droższy regulator to możesz spokojnie kupić pakiet LiFe lub LiPol za 130zł za sztukę sztuk dwie i będziesz się cieszył, do taniego regulatora skazany jesteś na przestarzałą technologię NiMh, lub rozwalenie pakietów.

Robert

PostNapisane: So lis 20, 2010 11:03 pm 

KiT napisał(a):
Aparatura to przedział 300zł - 500zł w tym przypadku

Skąd taka cena Ci wyszła 0.0 ?
KiT napisał(a):
Szukałbym używanego ostatnio chodził używany set Mamba Max Pro + silnik 5700 za 570zł i to jest dobra cena.

A bl, aż tak bardzo potrzebne dla początkującego driftera?
KiT napisał(a):
do taniego regulatora skazany jesteś na przestarzałą technologię NiMh, lub rozwalenie pakietów.

Czy na pewno ;D ? Mój E-Firestorm na stnd. reglu na LiFe i LiPo 2S śmigał :)

PostNapisane: So lis 20, 2010 11:16 pm 

cena mi wyszła ze średniej za ile chodzą używane w dobrym stanie Sanwy MX3 2.4GHz lub 40MHz więcej do driftu nie trzeba.

Beszczotkowy silnik do driftu i regulator z dość dobrym zarządzanie mocą oraz z małą emisją ciepła, tak to świetny wybór. Co więcej straci 150zł chcą to odsprzedać w przyszłości.

Można jeździć przypinając pakiet wprost do silnika szczotkowego i w ogóle pominąć regulator lub dać regulator mechaniczny, pytanie ile pożyje pakiet i tu odpowiedź jest prosta. LiPol nie wybaczy żadnego rozładowania poniżej 1V a LiFe dwa trzy.
Jeden ma ocięcie na 2.7-3.0V na celę zaś drugi 2.0-2.7V na celę. Jakoś nie spotkałem regulatora szczotkowego który można by programować w takim zakresie.

Robert

PostNapisane: So lis 20, 2010 11:33 pm 

KiT napisał(a):
cena mi wyszła ze średniej za ile chodzą używane w dobrym stanie Sanwy MX3 2.4GHz lub 40MHz więcej do driftu nie trzeba.

Na allegro właśnie przed chwilką widziałem sanwę MX-3 z syntezą za 200zł (licytacja BCM), a w sklapie rc4max jest Sanwa FGSS 2.4Hz za 420zł... Niestety nie ma jej na razie na stanie.
KiT napisał(a):
Beszczotkowy silnik do driftu i regulator z dość dobrym zarządzanie mocą oraz z małą emisją ciepła, tak to świetny wybór. Co więcej straci 150zł chcą to odsprzedać w przyszłości.

Tu mnie przekonałeś :P
KiT napisał(a):
Można jeździć przypinając pakiet wprost do silnika szczotkowego i w ogóle pominąć regulator lub dać regulator mechaniczny(...)

Nie rozumiem, w Firku miałem ten regiel elektroniczny SC-15 (o ile dobrze pamiętam) i silnik Firebolt 15T i na LiFe jak widziałem spadek mocy to odłączałem po prostu :) Potem jak na accucelu ładowałem to nigdy nie przekroczyłem dopuszczalnego spadku napięcia, a jeszcze z 1000-800mAh mi zostawało po 20-30min jeździe.

PostNapisane: So lis 20, 2010 11:40 pm 

na A123 jak zobaczysz spadek mocy to masz 0.7V na ogniwie. Turnigy to inna bajka, ale też inna trwałość.

Ja wolę szanować moje A123 coraz trudniej je dostać w dobrej cenie.

Robert

PostNapisane: N lis 21, 2010 12:06 pm 

powiem szczerze ze piszecie jeżykiem trochę mało zrozumiałym dla przeciętnej osoby ; )

Po obejrzeniu aukcji na allegro porownianiu w miarę cen i przeczytaniu waszych wpisów najbardziej zwrócił na mnie uwagę to :

http://allegro.pl/volkswagen-golf-gti-g ... 11364.html

Na aukcji pisze ze jest w 100 % gotowy do jazdy. Proszę o opinie na jego temat .

PostNapisane: N lis 21, 2010 12:27 pm 

Powinien być Ok. Tylko amorki olejowe, by się przydały.

PostNapisane: N lis 21, 2010 1:17 pm 

wiktorgre napisał(a):
powiem szczerze ze piszecie jeżykiem trochę mało zrozumiałym dla przeciętnej osoby ; )

Po obejrzeniu aukcji na allegro porownianiu w miarę cen i przeczytaniu waszych wpisów najbardziej zwrócił na mnie uwagę to :

Nie tylko my jak widać powyżej...

Wracając do pytania śliczna karoseria. Naprawdę. Zawartość absolutne minimum, wolałbym ten sam model z brzydszą karoserią, używany za 250zł jakoś wkładanie prawie 700zł w technologię z poprzedniego wieku mnie nie bawi.

Robert

PostNapisane: N lis 21, 2010 1:38 pm 

to co polecasz?

PostNapisane: N lis 21, 2010 2:31 pm 

Cytuj:
to co polecasz?

mam wrażenie, że nie przeczytałeś moich poprzednich postów w wątku, zanim zadałeś to pytanie

Robert

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 40 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona