Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Cz maja 21, 2026 3:19 pm

Autor
PostNapisane: Pn wrz 14, 2009 2:33 pm 

Witam. Jestem nowy na forum i mam spory problem z autkiem jak w temacie. Autko z racji mojego miejsca zamieszkania przyleciało z USA. W trakcie pierwszej próby docierania silnika akazało sie że jest bardzo ciężko poruszać sznurkiem od rozrusznika (dokładnie tak samo jak wtedy gdy model się zalewa paliwem). Nie było mowy iż silnik jest zalewany ponieważ nie było w baku paliwa. Zadzwoniłem do HPI polska i zostałem poratowany lekko i poradzono mi nagrzać najpierw silnik suszarką ponieważ jakoś i dokładność wykonania modelu mogła sprawiać problem w poruszaniu się części. Pomogło. Po nagrzaniu przez pewien czas nie ma problemu z pociąganiem za sznurek. Wszystko chodzi pięknie i płynnie.
Problem natomiast pozostaje nadal w odpaleniu autka. Paliwo dochodzi, świece i grzałka sprawdzone, wydaje się iż wszystko jest zgodnie z instrukcją a silnik nawet nie zadymił jeden raz odkąd mam autko. Przez kilkanaście prób nie pokusiłem się o zmianę ustawień fabrycznych ale i ich zmiana (próba regulacji w obie strony) nie przyniosły efektu.
Niestety autko nigdy nie wydało z siebie żadnego dźwięku ani zapachu a jest piękne przez co mi bardzo szkoda.
Nie mam wielkiego doświadczenia z silnikami spalinowymi i nie znam dokładnie marki HPI ale chciałem zapytać jakie opinie zbiera i czy istnieje możliwość iż silnik fabrycznie ma jakieś uszkodzenia czy może raczej takie rzeczy się nie trafiają.
Staram się sprawdzać wszystko dokładnie za każdym razem i wydaje się iż wszystko jest zgodnie z zaleceniami i poradami z forum ale nadal nie ma efektu.
Bardzo proszę o wasze opinie.
Pozdrawiam

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Pn wrz 14, 2009 4:17 pm 

Jakie paliwo wlałeś?

Do Zobaczenia na zawodach

PostNapisane: Pn wrz 14, 2009 7:14 pm 

16% modeltehniksa. to angielska firma dosc znana na naszym rynku ale mieli tylko 16%

PostNapisane: Wt wrz 15, 2009 8:29 am 

Rozumiem że jeśli czytałeś porady na forum to wiesz iż zaczyna się od odkręcenia świecy i sprawdzenia na grzałce jak grzeje. Jeśli tak to wkręcasz, pompujesz paliwo ( z dwa razy pompką jak dojdzie do gaźnika ), grzejesz świecę i jeśli ma kompresję to nie ma prawa zawieźć !!!
Tylko wróć do ustawień fabrycznych przed próbą !

PostNapisane: Wt wrz 15, 2009 9:19 am 

tak też dokładnie robiłem i nie miałem większych sukcesów. świece sprawdzałem za każdym razem tak samo jak naładowanie baterii w podgrzewaczu świecy. Paliwko dokładnie tak jak napisałeś jak już doszło bez bąbelków do gaźnika to jeszcze dwa razy pompeczką no i wszystko oczywiście gdy silnik był nagrzany suszarką żeby ładnie i płynnie chodził i niestety nic. Ustawienia fabryczne przywracałem zgodnie z opisem.

PostNapisane: Wt wrz 15, 2009 11:53 am 

Otwierasz mu trochę przepustnicę do odpalenia ? tak z 1/3 chociaż, jak odpali to przymknij.
Dziwne to jest, bo jeśli ma kompresję to paliwo musi "wpaść" na żarnik świecy, a to musi spowodować jego spalenie i chociażby jeden dymek z tłumika, zobaczę swój model to jeszcze raz przelecę wszystko od początku, może coś pomineliśmy :?

PostNapisane: Wt wrz 15, 2009 5:56 pm 

tak otwierałem przepustnice i próbowałem różne jej otwarcie i bez rezultatu.

PostNapisane: Śr wrz 16, 2009 5:45 pm 

Napisałeś, że paliwo dochodzi. Ale czy po kilkukrotnym pociągnięciu szarpanką i odkręceniu świecy znajduje się w komorze spalania?

PostNapisane: Cz wrz 17, 2009 7:18 am 

tak dochodzi bo czasem potrafi się przylać nawet. jak się nie przylewa to i tak zawsze jest komora mokra bo zmieniałem świecę kilka razy więc widziałem. właśnie dla tego mnie to dziwi i nie mogę sobie w żaden sposób poradzić. wszystko wygląda ok a silnik nawet nie jęknie. dla tego pytałem czy to możliwe że jest jakaś wada która mogła to spowodować.

PostNapisane: So wrz 26, 2009 12:55 pm 

zobacz co z kompresją, odkręć świece i dołóż palec, pociągnij za ,,starter tak energicznie,, i powinno powietrze Ci wypchać powietrze z pod palca (tylko musisz mocno trzymać). a może świeca jest za zimna trzeba cieplejszą wkręcić. Pozdrawiam