Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Wt cze 30, 2026 5:59 pm

Autor
PostNapisane: Śr lip 29, 2009 10:30 pm 

Witam! Wczoraj zacząłem zabawę z moim pierwszym modelem. Jest to model onroad i silnik 2,5 cm3 i mam kilka pytań. Jakby co to narazie docierałem silnik ale spaliłem tylko 2 baki na postoju bo rozładowała mi się grzałka i nie mogłem już odpalić modelu.

1. Wiem że jak już nie będę jeździł to trzeba opróżnić bak, ale nie moge do końca wszystkiego paliwa wyciągnąc tą butelką do paliwa, zostaje minimalna ilość. Może tak być czy bak musi być suchy?

2. Jak mam opróżnić po jeźdzcie rurkę która idzie od zbiornika do gaźnika, żeby nie było w niej paliwa. Czy nie trzeba tego robić?

3. Zauważyłem że jak odstawie model to z tłumika kapie mi na płyte podłogową jakby paliwo ale nie wiem czy to paliwo, bo jest to dosyć gęste, tłuste i kolor jakby ciemny bursztyn (tłumik mam taki że jest w 2 częściach i to coś kapie z łaczenia międzie pierwszą a drugą cześćią tłumika). Co to jest i czemu tak się dzieje?

4.Podobne do 3 pytania bo chodzi o tą samą ciecz, ale ona płynie tą rurką od tłumika do zbiornika. Dziwi mnie to że coś wypływa ze zbiornika i wpływa do baku, tymbardziej jak model nie chodzi i nie wiem skąd tam jest ciśnienie żeby mogło tą rurką pod górę płynąć. Co to jest i czemu tak się dzieje?

5. Jak silnik chodził na wolnych obrotach to co jakiś czas słyszałem taki inny dzwięk, ale nie wiem jak to opisać. Chodził normalnie ale raz na jakiś czas było słychać przez kilka sekund inny dzwięk, ale po chwili już dalej chodził normalnie. Dlaczego tak się dzieje i czy mam się tym martwić?

6. Jeszcze jedno pytanie o tą dziwną ciecz. Zauwazyłem że na płycie podłogowej chyba ta sama ciecz kapała z koła zamachowego i tak idealnie w równej lini z kołem zamachowym mam wybrudzony model. Co to jest i czemu tak się dzieje?

To chyba wszystko jak narazie. Prosiłbym o szybką odpowiedz:)

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Cz lip 30, 2009 1:57 pm 

1.myślę że tak może być, ja zostawiałem min. ilość i nic się nie działo
2.nie trzeba
3.to jest olej z paliwa myślę że to normalne(w paliwie masz ok. 10% oleju)
4. tą rurką leci powietrze jak się domyślam i "popycha" paliwo żeby leciało do gaźnika
5.może dostaje przez chwilę mniej paliwa albo w wężyku pojawiają się pęcherzyki powietrza
6. tego to niewiem...może łożysko w silniku przepuszcza(ale chyba bzdury), może z gaźnika kapię, nie wiem, może dokładnie opisz sytuację :roll:

P.S. a nie za dużo 2 baki na pistoju??

Lama V3 , Shark 1:18 /EZ Run 5200 kv/ 3s lipo/

PostNapisane: Cz lip 30, 2009 2:09 pm 

4. Ale czy to normalne że w tym wężyku leci jakiś płyn z tłumika do zbiornika paliwa?
6. Jak silnik chodzi to widze że koło zamachowe jest od oleju, nie jest to jakaś wielka ilość, ale jest tłuste od oleju i jak te koło się kręci to minimalnie ochlapuje mi tym olejem model.

Docieram silnik wg tego: http://www.rcworld.pl/Procedura-dociera ... l-150.html

PostNapisane: Cz lip 30, 2009 2:11 pm 

6. Na docierce zawsze przepuszcza. Silnik jest przelany - u mnie to zniknęło po docieraniu.

PostNapisane: Cz lip 30, 2009 4:54 pm 

kublok napisał(a):

P.S. a nie za dużo 2 baki na pistoju??

ja docierałem 3 baki na boxie, potem jazda, koledzy także, niektórzy nawet i 5 baków z kołami w górze robią i silniki latają dobrze.

1. no to wywróć po prostu model do góry nogami i otwórz bak...
2. no żeby to zrobić to zdejmij rurkę z tłumika i z gaźnika i dmuchnij w tą od tłumika i wszystko wyleci
3. poobserwuj podłogę czy na czym tam model stawiasz podczas docierki i zgadniesz co to i dlaczego
4. tym to się wogóle nie przejmuj... leci i już nic strasznego
5. jak motor nowy to tłok ma ciasno podczas przechodzenia przez górną część tulei, czasami się potrafi zablokować więc myślę, że to stąd, one też tak w sumie cały czas nie pracują super stabilnie, czasem ma większe, czasem mniejsze obroty.
6. dziwna ciecz... ale to śmiesznie brzmi :lol: to jest niespalony olej z paliwa, ot i cała tajemnica. a bierze się stąd, że na docierce ma silnik dużo paliwa i może przednie łozysko lać. to co Dorian powiedział.

a i dym wylatujący z baku to spaliny tworzące w nim ciśnienie, żeby paliwo miało jak lecieć do gaźnika. tak wybiegając w przyszłość ;)

PostNapisane: Cz lip 30, 2009 6:00 pm 

Opróżnić bak najlepiej jest wyjeździć go do końca az autko samo zgaśnie ( opróżnisz cały zbiornik jak i rurki )

To ze olej na docieraniu kapie a raczej sie leje z rury wydechowej to normalka bo silnik ustawiony jest za bogato i nie spala wszystkiego, puzniej jak wyregulujesz dokladnie silnik podczas jazdy to nie bedzie tego.

Rurka która idzie od wydechu do zbiornika paliwa pomaga utrzymać ciśnienie wtedy paliwo lepiej dociera do gaźnika i służy tez jako powrót niespalonego paliwa. Gdy silnik już nie działa to ciśnienie dalej pozostaje przez chwile i dlatego przez chwile może dalej to niespalone paliwo płynąć rurka.

Jak docierałem mój silnik firmy STS to tez tak miałem ze słyszałem chwilami inny dźwięk lecz znikło to jak już go dotarłem i trochę pojeździłem.

Ten wyciek to może być na łączeniu silnik a wydech bo jak docierasz silnik jak pisałem wcześniej jest ustawiony na bogata mieszankę i dużo niespalonego paliwa wycieka i właśnie też przez to łączenie i może wydawać Ci się ze coś cieknie w silniku musisz sprawdzić.

PostNapisane: Cz lip 30, 2009 6:09 pm 

Ja mam takie pytanie, gdy wczoraj odpaliłem samochód przez jakiś czas nie mogłem nim ruszyć, dodawałem więcej gazu a on ani drgnął, czy to mogła być wina skrzyni biegów?

PostNapisane: Cz lip 30, 2009 7:11 pm 

Ok. Dzięki za odpowiedzi :) już wszystko wiem co chciałem wiedzieć. Właśnie wróciłem z docierania i wszystko już fajnie chodzi :D

Ale jak jechałem to podskoczył na jakimś kamyku tak że tył na jakieś 7cm do góry poszedł i potem spadł, i już serva nie reagowały. Czy to kwarc się rozwalił bo słyszałem że strasznie czułe są?

PostNapisane: Cz lip 30, 2009 8:32 pm 

McLaren5 napisał(a):
Ok. Dzięki za odpowiedzi :) już wszystko wiem co chciałem wiedzieć. Właśnie wróciłem z docierania i wszystko już fajnie chodzi :D

Ale jak jechałem to podskoczył na jakimś kamyku tak że tył na jakieś 7cm do góry poszedł i potem spadł, i już serva nie reagowały. Czy to kwarc się rozwalił bo słyszałem że strasznie czułe są?

Prędzej sie wtyczka wypięła. Sprawdz to

PostNapisane: Cz lip 30, 2009 8:43 pm 

Rzeczywiście, wypięła sie wtyczka. Juz wszystko dziala. Dzięki :D