Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Śr kwi 22, 2026 1:29 am

Autor
PostNapisane: Cz kwi 23, 2009 5:57 pm 

witam

chcę podłączyć odbiornik Sanwy który dostałem razem z aparaturą MX3 z regulatorem TEU-101BK który Tamiya daje w standardzie np do nowych TT-o1 -
mały rusunek jest pod linkiem na dole.
mianowicie końcówka kabelka wychodzącego z regulatora podpisana "do dobiornika (BATT)" jest ciut za gruba i nie chce wejść do odbiornika- bo w nim gniazdo jest tak samo ciękie jak gniazda poszczególnych 3 kanałów. mam sobie mechanicznie podciać sam plastik w odbiorniku żeby wtyczka weszła czy to tam nie ma być podłaczane? mniemam że ten za gruby przewodzik jest od pseudoBECa zamontowanego w regulatorze?

http://www.zabawki-modele.pl/catalog/images/tamiya/akces/45029instr.jpg

pozdrawiam

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Pt kwi 24, 2009 11:31 am 

zwróć uwagę, że odbiornik sanwa nie ma BEC i można go zasilić napięciem góra 6V, TEU-101BK też nie ma BEC, więc po podpięciu pakietu 7.2V możesz zobaczyć jak Twój odbiornik gwałtownie kończy życie.

Jeśli już zaopatrzysz się w BEC to wystarczy podłączyć sam przewód od regla do kanału, odbiornik zasili się z kanału.

PostNapisane: N kwi 26, 2009 9:14 pm 

BEC może być w odbiorniku i/lub regulatorze? kiedys ktos mi powiedział żę ten tamiowski regulator ma Beca marnej jakości i przy pakiecie na wykończeniu świruje serwo - ale jakiś tam w ogóle ma....

więc w mojej sytuacji nie ma go ani odbiornik ani regulator... i zostaje tylko zewnętrzny?

PostNapisane: Wt kwi 28, 2009 9:26 pm 

Zawsze mi się wydawało, że jeżeli odbiornik ma BEC (Battery Elimination Circuits) to znaczy, że możliwe jest jego zasilanie i odbieranie sygnałów z odbiornika za pośrednictwem tej samej wtyczki. Czyli, że nie potrzeba zasilać odbiornika za pośrednictwem dodatkowego źródła prądu, które trzeba by podpiąć do gniazda z oznaczeniem "batt". Jeżeli regulator ma BEC to znaczy, że jest w stanie zasilać odbiornik z pakietu głównego bez potrzeby korzystania z zewnętrznych układów BEC czy dodatkowego pakietu.

Prz tym Twoim regulatorze wygląda to tak że jedna wtyczkę podłączasz normalnie pod któryś kanał, a tą z zasileniem wtykasz w gniazdo oznaczone "batt". Jeżeli nie masz takiego miejsca to ja na Twoim miejscu wetknąłbym ją w wolny kanał po prostu. Co do tego, że wtyczka Ci nie pasuje możliwe iż po prostu jest za duża bo zainstalowano ją z myślą o innym odbiorniku (kilka razy mi się to przytrafiło i pamiętam, że na początku również musiałem szlifować dwu-pinową wtyczkę by wchodziła). Najważniejsze to nie pomylić plusa z minusem. Ale ot można sobie porównywać na przykład z kabelkami przy serwie, instrukcji, albo kogoś zapytać.

PostNapisane: Wt maja 12, 2009 7:57 am 

U mnie wtyczka od regulatora Tamiyowskiego byla troche za szeroka do wejscia Batt w odbiorniku (Hitec) wiec ja poprostu troszke przycialem.