Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Pn kwi 06, 2026 1:07 am

Autor
PostNapisane: Wt lut 10, 2009 8:47 pm 

Witam,
Poszukuję odpowiedzi na kilka pytań, pomocy przy wyborze, ewentualnego nakierowania.

1. Rozglądam się za jakimś w miarę optymalnym silnikiem do Nitro MT2, aktualnie mam FE15. Silniczek ten chcę zmienić na inny, ponieważ gaśnie mi po rozgrzaniu na standardowych ustawieniach. Gdy się rozgrzeje, nagle traci obroty i gaśnie. Trzeba czekać aż się ostudzi i wtedy można na nowo próbować odpalić. Z tego co wyczytałem na forum jest to wina gaźnika, który nagrzewa się, a przez to paruje paliwo. Model jest standardowy, doświadczenia w nitro nie mam. Dlatego też zwracam się z prośbą o pomoc do ludzi, którzy mają już swój bagaż wiedzy w tej dziedzinie. :roll:
Silnik najlepiej o pojemności między .15, a .18 z tłumikiem na wyposażeniu. Im tańszy tym dla mnie lepiej (chcę na ten cel przeznaczyć max 120$ ~350-400zł ).

2. Jakie servo zamontować na gazie/hamulcu oraz na skręcie w MT2? (aktualne serva nie wyrabiają... myślałem o Tower Pro MG995, jest tanie i mocne)

3. Poszukuję również jakiejś aparaturki, najlepiej FM. Moje oczy skierowały się na Futabę 3PM, ale ostatnio znalazłem prawdopodobnie jej kopię w sklepie RCSquad - link . Którą aparaturę wybrać? Lepiej dołożyć do 3PM czy może kupić tą? :) Mój przedział cenowy to do około 300zł. Dodatkowo szukając informacji na temat aparaturki ze sklepu rcsquad - link, podawana jest informacja o wymiennych modułach(?) ("Exchangeable Module Box"). Czy to znaczy, że aparatura ma wymienne moduły (np. mogę wstawić po jakimś czasie moduł 2,4Ghz?)

I teraz parę pytań w sprawie zawodów...,
4. Czy modelem Nitro RS4 mogę spokojnie przy silniku T-15 wystartować na zawodach?
5. Czy MT2 kwalifikuje się do jakiejś klasy na zawodach, czy to model "tylko pod dom"?

Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za odpowiedzi. :)

Przeniesione //Mateusz Śledź.
//Tomek: "- nazwa tematu powinna odzwierciedlać treść postu." - pierwszy punkt regulaminu został złamany przez post powyżej. Osobiście poprawiam nazwę tematu, a tobie "wlepiam" naganę ustną. Kolejne łamanie regulaminu poskutkuje ostrzeżeniem lub banem na określony czas

Ostatnio edytowano Pt lut 13, 2009 6:59 pm przez kgalik, łącznie edytowano 1 raz

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Wt lut 10, 2009 9:47 pm 

1. Ja polecam silniczek LRP z.18s naprawdę potrafi zrobić masakrę :)
5. Tylko do zabawy, ale jakieś zawody HPI organizuje, i tam jest dopuszczony

PostNapisane: Wt lut 10, 2009 11:39 pm 

Właściwie nad tym silnikiem też myślałem, problemem pozostaje jego montaż i cena. Kosztuje on ~500zł (cennik hpi.pl) i do tego mocowanie ~85zł ... :/ Chyba, żeby użyć mocowania dla silnika G3.0, wtedy takowe kosztuje 17zł. Opinie o nim są pozytywne, jednak nie chcę pakować dużej kasy w silnik do zabawy pod domem. Spotkałem się na stronie rcracing.pl z silnikiem firmy SH, ale ma on tylko ~1KM mocy, troszkę mało jak na szybką jazdę takim klockiem. xD

Oczekuję na dalszą pomoc i dziękuję za tę pierwszą. :)

PostNapisane: Śr lut 11, 2009 8:47 am 

a nie chcesz wymienić samego gaźnika?

PostNapisane: Cz lut 12, 2009 11:29 pm 

Biorąc niestety pod uwagę ceny hpi.pl czy też innych sklepów, wymiana gaźnika jest dla mnie nieopłacalna... Poza tym szukam czegoś o większej mocy i mniejszej awaryjności. :)

PostNapisane: Wt lut 17, 2009 8:40 pm 

Nadal czekam na pomoc... :)
(Przepraszam za posta pod postem, ale przez tydzień nie było w temacie odpowiedzi)

//Tomek: Drugie ostrzeżenie ustne za post pod postem.

PostNapisane: Wt lut 17, 2009 9:51 pm 

Jeśli chodzi o aparaturę.

Moje zdanie może wydać Ci się nie obiektywne, bo jakby na to nie patrzeć RCSQUAD, to moja działka, ale przedstawię Ci zdanie klientów ;)

Otóż, sprzedaliśmy już kilka egzemplarzy i każdy klient był bardzo zadowolony. Dobry zasięg, sporo przydatnych funkcji, dobrze leży w dłoni, generalnie przyjemna aparatura w przyjemnej cenie.

Oczywiście na aparaturę dajemy ROK gwarancji, więc jeśli nawet coś by się działo to nie ma problemu z naprawą czy wymianą.

Domeny modelarskie na sprzedaż:
gsracing.pl robitronic.pl etamiya.pl corally.pl castlecreations.pl duratrax.pl

PostNapisane: Wt lut 17, 2009 11:57 pm 

Miło mi czytać, że aparaturka sprawuje się dobrze. ;) Pozostaje kwestia "wymiennych modułów", na czym ów opcja polega? Poza tym sklep RCSquad będzie może miał jakieś silniki nitro w przystępnych cenach? ;]
Pozdrawiam

PostNapisane: Cz lut 19, 2009 3:18 pm 

kgalik napisał(a):
Miło mi czytać, że aparaturka sprawuje się dobrze. ;) Pozostaje kwestia "wymiennych modułów", na czym ów opcja polega? Poza tym sklep RCSquad będzie może miał jakieś silniki nitro w przystępnych cenach? ;]
Pozdrawiam

na tym polega, że możesz zmieniać częstotliwość pracy, zmieniając moduł i odbiornik. na np 27/40/75mhz lub 2.4ghz, o ile taki moduł jest dostepny do tej apki.

PostNapisane: So lut 21, 2009 10:22 am 

Wymienny moduł dokładnie na tym polega co opisał kolega Tomek.
Szukałem u producenta, zagłębiłem się w instrukcję i nieznalazłem żadnej wzmianki o możliwości zamontowania modułu 2.4 Ghz.

Tak więc pozostaje jako przyjemna trzy kanałowa aparatura FM ;)

Co do silników nitro, to napewno tak ale dopiero za jakiś czas, 2-3 miesiące.

Domeny modelarskie na sprzedaż:
gsracing.pl robitronic.pl etamiya.pl corally.pl castlecreations.pl duratrax.pl