Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest N lut 15, 2026 4:43 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor
PostNapisane: So lut 21, 2009 10:31 pm 

Witam
Zauważyłem ze w przednim amortyzatorze jak sie nim porusza(góra dół) to pojawia sie w nim taki dzwiek, guma uszczelniajaca tłok trze o obudowe, kiedys go otwierałem ciekawości bo słychać było jak bąbelki w oleju sie poruszaja kiedy sie porusza tłoczyskiem i okazało sie ze ma troche zamało oleju, ale go zakrecilem a teraz pojawiło sie to, takie dziwne trcie tłoka o obudowe. Jak amortyzator jest w normalnej pozycji, czyli uchwyt mocujacy do wiezyczki jest na górze to dzwiek pojawia sie gdy tloczysko jest prawie cale wcisniete, jak odwróce amortyz. to dzwiek jest po max wysunieciu, czyli pojawia sie kiedy tłok wynurza sie z oleju.

Czy jak to tak zostawie nic sie nie stanie? czy na dłuzsza mete nalezało by jednak dolać oleju? no i jeszcze czego tam nalac bo raczej nie bede kupował specjalnego, mozna dolać transformatorowego czy lepiej jakiś silnikowy(od aut 1:1), oczywiscie ten silnikowy by był nowy bo bym troche zapozyczył bo zawsze zostaje.

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: So lut 21, 2009 10:53 pm 

Lepiej nalać oleju do tych amortyzatorów, może i się nie zniszczą ale na pewno źle będzie chodziło zawieszenie. Poza tym radził bym kupić olej przeznaczony do amortyzatorów, koszt pewnie kilkunastu złotych. A tak w ogóle to co się stało z tym olejem, cieknie gdzieś czy co, bo raczej nie wyparował.

Time Edge (klik)
GG: 11304258

PostNapisane: N lut 22, 2009 8:49 am 

nie cieknie, ale jak kupiłem auto to własnie było strasznie słychac te babelki co oznaczało ze jest za mało, moze poprzedni własciciel cos tam kombinował, moze wymienial i zamało nalał, doleje chyba tego silnikowego bo ma podobny kolor i gestosc, (shell ,zółta butelka)

PostNapisane: N lut 22, 2009 10:09 am 

Jeżeli ktoś Ci coś doradzi mądrze, a Ty dalej swoje, to po co w ogóle pytasz?
Lej co chcesz, tylko nie płacz ze model sam skręca, czy ze nie da sie prowadzić.

PostNapisane: N lut 22, 2009 11:16 am 

chodzi o to ze nie bede kupował oleju za 20zł + 15 przesyłka, bo mi brakuje tylko troszeczke (1ml) wiec nie widze sesu wydawać 35zł na to, bo wolałbym ta kase przeznaczyc np: na pakiet, i sie pytam czy mozna takiego czegoś dolać, czy np: nie zrobi sie z tego potem jakaś kasza.

PostNapisane: N lut 22, 2009 11:19 am 

Olej w amortyzatorze musi mieć określoną gęstość. Są dostępne różne gęstości i nie możesz dolewać gęstszego oleju do rzadszego i vice versa. Fizycznie amortyzatorom nic się nie stanie nawet jak kujawski wlejesz :D ale zawieszenie nie będzie pracowało tak jak powinno. Jeśli chcesz dolewać to musi to być olej o takiej samej gęstości, a nie jakikolwiek.

PostNapisane: N lut 22, 2009 12:17 pm 

Mówisz pakiet to inwestycja na przyszłość? Tak samo jak olej, i tak musisz kupic i tak, bo olej trzeba uzupełniać i wymieniać co jakiś czas.

PostNapisane: N lut 22, 2009 3:46 pm 

To lepiej wylej wszystko z tego amora i wlej olej :D może być roślinny :lol:

Mugen MBX7R & Alpha & Futaba- na sprzedaz
MBX7R ECO coming soon...

PostNapisane: N lut 22, 2009 3:58 pm 

Ojej.
To co my mamy w modelach to inne wykonanie niż w dużych autach.
Nawet jak zalejesz kujawskim nic się nie stanie- sprawdzone.
Jeżeli zalejesz olejem silnikowym również nic się nie stanie. Domyślam się nawet, że nie poczujesz różnicy.

Czy to olej silnikowy czy do amortyzatorów to jeżdżąc na podwórku i tak nie poczujesz- taka surowa prawda. A to że masz trochę powietrza w amortyzatorze- to również nie jest koniec świata.

sirpasztet napisał(a):
(...). Są dostępne różne gęstości i nie możesz dolewać gęstszego oleju do rzadszego i vice versa.

Możesz mieszać, zwłaszcza jeżeli olej jest tej samej firmy

sirpasztet napisał(a):
Fizycznie amortyzatorom nic się nie stanie nawet jak kujawski wlejesz :D ale zawieszenie nie będzie pracowało tak jak powinno.

Czasem jest wręcz przeciwnie- pracuje lepiej. Nie znaczy to jednak, że kujawskim zaleca się zalewać amortyzatory.

sirpasztet napisał(a):
Jeśli chcesz dolewać to musi to być olej o takiej samej gęstości, a nie jakikolwiek.

I tutaj również błąd.

co do olei. Mieszałem, jeździłem, mieszałem. Nic się nie popsuło.
Na silnikowym było dokładnie to samo.
Kujawski niestety ma tą wadę, że szybko "traci" swoje właściwości.

Co do pytania Michoxx'a:
Zazwyczaj w amortyzatorach od spodu masz dwa o-ringi. Są to gumowe uszczelki, które mają chronić przed wyciekiem oleju. Niestety niemożliwe jest żeby nie przepuszczały oleju w 100% i są to minimalne wycieki, które można zauważyć poprzez to, że b.powoli spada ilość oleju a amortyzatorach. Dlatego w wersjach zaawansowanych stosuje się dodatkowy zbiornik.

PostNapisane: N lut 22, 2009 5:14 pm 

ta, tylko jeżeli do jednego amorka doleje jakiegoś innego oleju, to jego charakterystyka pracy sie zmieni w stosunku do pozostałych.
Jak już chce zalewać jakimś olejem, to niech zalewa wszystko, a przynajmniej przód/tył

PostNapisane: Pn lut 23, 2009 9:10 am 

Jak już nie chcesz kupować to zrób chociaż jak Lookash pisał. Wylej olej ze wszystkich amortyzatorów i zalej je tym silnikowym. A cena oleju do amortyzatorów to nie 20zł tylko jakieś 13zł. Poza tym jak masz sklep modelarski koło siebie to nie płacisz wysyłki więc nie kosztuje to dużo.

Time Edge (klik)
GG: 11304258

PostNapisane: Pn lut 23, 2009 10:50 pm 

e tam kujawski... zalej płynem do mycia naczyń to jak będziesz miał powietrze zacznie się pienić i zobaczysz, że coś jest nie tak...

albo smietaną to sie ubije i będzie masło, przynajmniej jakoś ta energia tracona w amortyzatorach się spożytkuje, dodatkowo nikt wcześniej pewnie nie zalewał śmietaną, więc będzie nowe doświadczenie. Ciekawe czy jakbyś zalał kremówką to wyjdzie bita śmietana. Dobra bita śmietana powinna gwarantować puszystą pracę zawieszenia.

Nie zalewaj nitrogliceryną, coś mi mówi, że miałbyś wtedy moc poza wszelką kontrolą...

Robert

PostNapisane: Wt lut 24, 2009 5:47 pm 

no wiec sprawdziłem co to za olej ten silnikowy i gestosc to "15W/40" bo chyba głównie o gestość chodzi? Znalazłem w instrukcji takie coś "Stock shock oil is equivalent to 35wt silicone oil." - wiec 40 powinien być w sam raz.

PostNapisane: Wt lut 24, 2009 6:06 pm 

Hmmm... Nie rozumiem w czym problem polega. Najlepiej kupić olej silikonowy i po krzyku :D To tylko 13zł, więc nie dużo. Ale jeżeli chcesz się bawić w silnikowe oleje to powodzenia. Silikonowy to silikonowy, a nie silnikowy :lol: I tak będziesz musiał wymienić olej, czyli jak teraz kupisz to też przyda się na przyszłość. ;)
Pzdr.
P.S Ze śmietaną dobry pomysł :lol: :lol: :lol:

PostNapisane: Wt lut 24, 2009 6:13 pm 

IgorCh napisał(a):
no wiec sprawdziłem co to za olej ten silnikowy i gestosc to "15W/40" bo chyba głównie o gestość chodzi? Znalazłem w instrukcji takie coś "Stock shock oil is equivalent to 35wt silicone oil." - wiec 40 powinien być w sam raz.

Jak w instrukcji pisze żeby lać 35 to lej 35.... naprawdę nie wiem w czym widzisz problem, jak nie chcesz kupować oleju to lejesz kujawski nie najgorzej się jeździ :)

Mugen MBX7R & Alpha & Futaba- na sprzedaz
MBX7R ECO coming soon...

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona