Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest N lip 12, 2026 6:49 pm

Autor
PostNapisane: N lip 27, 2008 1:53 pm 

Witam, postanowiłem napisać, to co tu piszę, bo zauważyłem, że na forum sporo jest ludzi, którzy nie do końca wiedzą o powodzie, dla którego silnik i tłumik muszą być dobrane idealnie. Wiele się słyszy, że każdej pojemności ma koniecznie odpowiadać właściwy dla niej tłumik.
Pierwsze i najważniejsze jest to, że to nie pojemność a osiągane przez silnik obroty to kluczowy parametr doboru wydechu.
Ze strony tłumika najważniejszą cechą jest długość (jak również kształt wnętrza) komory, którą poruszają się wyrzucane z silnika spaliny.
Dlaczego właśnie te dwa parametry? Otóż z powodu akustyki. W silnikach tak niewielkich jak modelarskie, zwłaszcza że są dwusuwowe, bardzo dużą rolę gra fala akustyczna, która wytwarzana jest przy wybuchu mieszanki w cylindrze, gdyż to ona własnie (fala akustyczna) porusza spalinami i pośrednio mieszanką paliwa ze swieżym powietrzem.
Długość tłumika (a co za tym idzie długość drogi fali) i prędkość obrotowa silnika (częstość powstawania fali) muszą być dobrane tak, by nie następowalo wyssanie (przez falę) przez port wydechu częsci mieszanki wtryskiwanej przez gaźnik do silnika, ani część spalin nie cofała się (wepchnieta powracajacą z końca tłumika falą) do cylindra. Obie te nieprawidłowości powodują, że w cylindrze w chwili wybuchu znajduje się mniej mieszanki świeżego powietrza z paliwem, niż powinno, dla osiągniecia maksymalnych możliwości naszego motorka.
Tak właśnie po krótce przedstawia się sprawa kryteriów doboru, jeśli chodzi o "bebechy" sprawy.
Dobór jest bardzo ważny, opłaca się też zainwestować w tłumik aluminiowy, aluminiowa blacha nie tłumi tak bardzo naszej zbawczej fali akustycznej jak plastikowe ścianki wydechu. Ponadto ostatnio pojawiają się na rynku producenci, którzy (oczywiście za odpowiednie pieniążki) oferują tłumiki o regulowalnej długości drogi fali wewnątrz komory. Nie mam co prawda doświadczenia z regulowanym sprzętem, ale myślę, że jesli ktoś z Was coś więcej o tym słyszał (a moe ma i używa), spróbuje mnie uzupełnić.
Jeśli moje wypocinki są dla was mało obrazowe to zapraszam tu: http://www.bukupower.com/animateCorrect.html.

I jeśli nie błądzę, to bardzo proszę, podwieście ten mój mikroelaborat. Z góry dzięki.

edit: w edycji dopisze co nie co, bo inaczej zaraz by było, że nabijam posty.
Przyznaję, jest to teoria, ale przecież tak w sumie to ciężko tu o praktyke w stylu tabeli: ten tłumik (firma, nazwa) przyczepiać tylko do tego silnika (firma, nazwa). Ponadto najczęściej producent tłumika dodaje adnotację do jakiego rodzaju silników daną "rurkę" najlepiej przytwierdzić. Wzory dostosowawcze istnieć muszą, w końcu ktoś to musiał policzyć, żeby właściwie wyprodukować i najpewniej sie nie pochwalił jak policzył, żeby ludzie kupowali zamiast sobie budować.
A' propos średnicy tłumika, z tego co się dowiedziałem jest wprost proporcjonalna do pojemności motorka.

A tak poza tym, można tu przecież stworzyć w/w "tabelę", w końcu jest nas tu dużo, wielu (zwłaszcza zawodowców) na bank ma z tym spore doświadczenie. Przydać się to może o tyle, że wątku traktującego o takim dopasowywaniu jeszcze nie znalazłem.

edit2: Komory

Kolega kruger podniósł temat ilości komór. Wedle większości opinii zwielokrotnienie komór w tłumiku umożliwia jeszcze dokładniejsze dostosowanie danej rurki do silnika. Zmniejsza to także straty mocy oraz hałas. O ile tłumik 2-komorowy daje tyle, że straty są podobno porównywalne z niemal zerowymi (czyli tak jakby nic nie przyhamowywało spalin w wydechu) i znacznie zmniejsza się hałas, zwłaszcza jego "piskliwość" (bardziej mruczy niż brzęczy), o tyle 3 komory tu już droga estetyka: troche lepsze niż 2-komorowe, troche cichsze, troche bardziej mruczące, ale nie aż tak bardzo żeby za nimi szaleć.

Ostatnio edytowano N lip 27, 2008 8:21 pm przez nsc1984, łącznie edytowano 2 razy

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: N lip 27, 2008 2:17 pm 

Plus dla ciebie, bardzo dobry artykulik, napewno wielu osobom sie przyda.

GRP PARK & MICRO
Aluminium Theaded Shock Set

Tytuł:
PostNapisane: N lip 27, 2008 2:43 pm 

może w teorii ten artykuł jest udany, ale komu uda sie go przełożyć na praktykę ?? Czyste fakty , które nie pomogą nam dobrać tłumika "y" do silnika "x" ,

TRAXXAS REVO 3.3 #5308 [ 2008 EDITION ]

Spektrum DX 3.0

AUKCJE : http://www.allegro.pl/show_user_auction ... id=1576079

Tytuł:
PostNapisane: N lip 27, 2008 3:19 pm 

hmm... czyli im wyższe obroty tym dłuższy tłumik.

Może da się jakoś obliczyć optymalną długość tłumika...

Tytuł:
PostNapisane: N lip 27, 2008 4:21 pm 

no dobra referacik bajka i animacje tez super:))
tylko dla laika to niewiele da

może tak mamy silnik np z obrotami 35000
jak obliczyć długość tłumika?? jakiś wzorek może jakiś przelicznik??

ale nasuwa mi sie pytanie czy tylko długość ma wpływ na te fale? cy może jego średnica tez? a jeśli obydwa te parametry to jak w końcu prawidłowo dobrać tłumik??

FLOTA:
Hovawart Enormous Dolce Vita zwana Dolly
Napędzana na 4 kudłate Łapy
dodatkowo w zestawie kilkadziesiąt małych szpilek gryzących wszytko na swej drodze:)

Tytuł:
PostNapisane: N lip 27, 2008 6:05 pm 

Dzięki za ten artykulik, właśnie dobieram wydech do nowego silnika więc dla mnie temat na czasie.
I pytanie:
Czy ktoś potrafi wyjaśnić o co chodzi z ilością komór w tłumiku? Dlaczego 3-komorowe są podobno lepsze od 2-komorowych?

Tytuł:
PostNapisane: N lip 27, 2008 6:17 pm 

o ile ja sie nie mylę to z tymi portami jest jak z ilością zaworów w silniku 1:1
czyli więcej portów lepiej wpada mieszanka i lepiej wychodzą spaliny.
ale nie odbiegajmy od tematu :lol:

FLOTA:
Hovawart Enormous Dolce Vita zwana Dolly
Napędzana na 4 kudłate Łapy
dodatkowo w zestawie kilkadziesiąt małych szpilek gryzących wszytko na swej drodze:)

Tytuł:
PostNapisane: Pn lip 28, 2008 8:49 pm 

No tak, ale przecież zawsze jest jeden port wylotowy, a zwiększa się ilość portów dolotowych, więc dla spalin nie ma to chyba zanczenia (chodzi o szybsze opróżnianie)?

Tytuł:
PostNapisane: Pn lip 28, 2008 9:50 pm 

orcio napisał(a):
No tak, ale przecież zawsze jest jeden port wylotowy

Nie zawsze. Niektóre silniki mają na przykład 3 porty wydechowe :wink: