Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest N lut 15, 2026 9:40 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 31 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Autor
PostNapisane: N maja 04, 2008 8:08 pm 

Witam,

Otóż chciałem sie podzielić swiom doświadczeniem jak firma hpi dba o swoich klientów.
Na poczatku roku kupilem regiel + silnik http://www.lrp.pl/sklep/product_info.ph ... ts_id=4614
+
http://www.lrp.pl/sklep/product_info.ph ... ts_id=4798
wtedy regiel kosztował jeszcze 280zł.
Zabrałem sie za docieranie i przy docieraniu regiel sie chyba spalił(nie reagował na nic) wiec regiel wysłałem dnia 18 lutego br , do oddziału hpi gdzie zakupiłem regiel , tam niby on został sprawdzony i nestepnie wysłany do łodzi , po czym dostałem informacje ze moj regiel został wysłany do Niemiec do LRP i powiedziano mi ze musze poczekac max 3tyg.
Po ponad 2 miesiącach otrzymałem odpowiedz cytuje
Cytuj:
"po naszych kilkukrotnych naciskach LRP niemcy zdecydowało o wymianie regulatora na nowy. Musi Pan pokryc koszty obsługi i testów 114zł+vat+22,50 za wysyłke."

Wiec czegos tu nie rozmumiem na ten regiel jest gwarancja wieczysta , a regiel sie zepsuł na docierce i nie dosc ze musiałem czekac prawie 3 miesiące to jeszcze mam zapłacic ponad 160zł(ponad pol ceny regla) za obsługe i rzekomo robione testy ktore powinna pokryc firma HPI polska.

Jeszcze w tym tygodniu bede probował po raz enty rozmawiac z przedstawicielem hpi o zwrot pieniedzy lub regulatora (bez żadnych kosztów) , a jezeli nie dogadam sie to bede zmuszony wystąpić na drogę prawną.

Wieć reasumując chciałem upszedzić przyszłych klinetów HPI POLSKA jest wygląda współpraca oraz reklamacja.

Pozdrawiam

Novak
Muchmore
Corally
Futaba

www.rojna.pl
Team Associated Polska

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: N maja 04, 2008 8:23 pm 

No to ładnie "załatwiają" klientów. Po takim incydencie to chyba nic u nich nie kupie. Dzięki za cynk:D

Tytuł:
PostNapisane: N maja 04, 2008 8:40 pm 

Ciekawe jak sie wypowiedzą przedstawiciele HPI :lol:

Tytuł:
PostNapisane: N maja 04, 2008 8:44 pm 

No to ładnie... W sumie ja z HPI prawie nigdy nie mialem problemów... gorzej z Monsterami :P

Czekamy na odpowiedź od przedstawicieli HPI

Tytuł:
PostNapisane: N maja 04, 2008 8:45 pm 

Ja bym chyba wywalił monitor przez okno po przeczytaniu takiego maila :shock: :x

Chamstwo to najsłabszy epitet :roll:

Tytuł:
PostNapisane: N maja 04, 2008 9:44 pm 

No fajnie sie maja ;D
JA bym to olał i niech naprawiają albo dają nowy regulator jak masz dożywotnia gwarancje i pewność ze to nie Ty go zepsułeś ;DD

I czekamy na dalsze info w tej sprawie :DD

GG: 5635236

Ofna Mutilator .32 :))))
Sanwa MX-3 FHSS

Tytuł:
PostNapisane: Pn maja 05, 2008 11:36 am 

Za testy 140zł! Co oni niby tam robią - wtyczke wpinają i już wszystko wiedzą - komputer im to mówi. Za przesyłke itp mógłbym zapłacić ale za takie coś!!! Przydałoby się zrobić listę sklepów - czasem warto wydać dyche więcej i nie mieć potem takich problemów :roll:

Zjarane = wymiana na nowe - proste jak konstrukcja cepa :evil:

Tytuł:
PostNapisane: Pn maja 05, 2008 12:12 pm 

Panowie, nie warto toczyć piany po relacji tylko jednej ze stron.
"Zawsze rację ma ten kto jest pierwszy w sądzie". Warto o tym w życiu pamiętać.

Co do zasady reklamacji gwarancyjnych, to faktem jest, że poczucie bezpieczeństwa jakie daje gwarancja jest czysto iluzoryczne.
Jedyny kraj na świecie gdzie konsument ma w wolnorynkowym otoczeniu dobrze osadzone prawa gwarancyjne jest USA. Gdziekolwiek indziej wcześniej czy później napotyka się różnego rodzaju problemy.

Warto to wiedzieć w czasie podejmowania decyzji o miejscu zakupu przy sporych rozbieżnościach cenowych. To ułatwi ocenę ile tak naprawdę warto dopłacać za gwarancję.

140zł nie jest warte uwagi IMHO ale 3 miesiące życia już tak. Po takim okresie czasu ja dawno bym już kupił nowy produkt.

Robert

Tytuł:
PostNapisane: Pn maja 05, 2008 5:45 pm 

KiT napisał(a):
Co do zasady reklamacji gwarancyjnych, to faktem jest, że poczucie bezpieczeństwa jakie daje gwarancja jest czysto iluzoryczne.
Jedyny kraj na świecie gdzie konsument ma w wolnorynkowym otoczeniu dobrze osadzone prawa gwarancyjne jest USA. Gdziekolwiek indziej wcześniej czy później napotyka się różnego rodzaju problemy.

Po czesci masz racje , ale w 100% sie z Tobą nie zgodzę , z tego co wiem gwarancja mechaniczna jest tak mowiłes "iluzoryczna" ale gwarancje elektroniczna powinna przebiegac normalnie bez żadnych problemow w szczególności ze na produkt jest dozywotnia gwarancja.
Dając przykład kupilem servo bluebirda za 140zł w firmie RCWróblik , servo po jakis 2 miesiącach sie spaliło , wysłałem je na reklamacje i bez problemów od reki dostałem nowe , nawet nikt sie nie pytał co sie stało ani nie robił żadnych problemów.

KiT napisał(a):
140zł nie jest warte uwagi IMHO ale 3 miesiące życia już tak. Po takim okresie czasu ja dawno bym już kupił nowy produkt.

Dla Ciebie 140zł moze nie jest warte uwagi ale dla innych jest , a placic połowe wartosci produktu za to ze rzekomo zostało on sprawdzony to jest poprostu smieszne.

Czerwony Samuraj

Tytuł:
PostNapisane: Pn maja 05, 2008 10:26 pm 

o nie wiedziałem, że BB mają dożywotnią gwarancję jak spalę to sprawdzę w rc Wróblik, jak to działa i się podzielę.

Nie zrozum mnie źle dla mnie 140zł w zestawieniu z 3 miesiącami straconego czasu jest mało warte.

Wydaję 600zł w TH lub na rcmart i mam te 140zł w kieszeni. Za cene 3 serw kupuję 4 i tak realizuję własną gwarancję.

Problem gwarancji w naszym kraju jest bardziej niestety złożony, bo jest problemem społecznym.
Oczywiście można przyjąć model zero formalności zero sprawdzania i wymieniać każdy zgłoszony towar. Ale znając naszą narodową uczciwość to cena za jaką musiałby być sprzedawany zabiłaby konkurencyjność rodzimego rynku.
Dlatego albo trzeba przy rozsądnej cenie zaostrzyć procedury gwarancyjne i każdy staje się ich ofiarą albo wywindować cenę, celować w bogatego klienta i bezkonfliktową obsługę. I tak źle i tak niedobrze. I taki jest sens mojego zdania na ten temat, a nie zachęcanie do rozrzutności.

Robert

Tytuł:
PostNapisane: Pn maja 05, 2008 11:26 pm 

KiT napisał(a):
o nie wiedziałem, że BB mają dożywotnią gwarancję jak spalę to sprawdzę w rc Wróblik, jak to działa i się podzielę.

Akurat BB maja gwarancje na rok :wink: .

KiT napisał(a):
Nie zrozum mnie źle dla mnie 140zł w zestawieniu z 3 miesiącami straconego czasu jest mało warte.

Nie no ja wiem o co chodzi , tyle ze ten regiel wtedy kosztował 300zł wiec nie mało i poprostu kupowac nowy regiel bez żadnej informacji co sie dzieje z poprzednim jest tez troche bez sensu. A z tego co wiem to Piotrek mial stary regil i silnik wiec mogł czekac , z tym ze nikt nie chyba nie spodziewał ze sprawa sie tak potoczy.

Czerwony Samuraj

Tytuł:
PostNapisane: Wt maja 06, 2008 11:51 am 

Dlatego ja kupuję Mambę. Reklamacja w USA trwa 4 tygodnie i zero pytań.
Mam trzy wszystkie działają bez zarzutu. A mam trzy w cenie dwóch regulatorów w kraju.

Z drugiej strony wiele zależy od pewnej kultury prowadzenia interesów dlatego mam przyjemność w zakupach w rcwroblik, a w HPI niekoniecznie.
A i wyższą cenę niż w USA przełknę.

Robert

Tytuł:
PostNapisane: Wt maja 06, 2008 6:45 pm 

Witam,
ja korzystałem z naprawy (a właściwie wymiany) gwarancyjnej akcji serwisowej Spektrum (Horizon Hobby) w USA. I mam same dobre wspomnienia - sprzęt kupiony z drugiej ręki (pewnie Hong Kong), nie miałem dowodu zakupu, ale po wysłaniu odbiornika do USA nie dość, że gratis wymienili mi odbiornik na nowy to jeszcze zapłacili 30USD za przesyłkę do Polski. Całość "okraszona" rzeczową korespondencją mailową.
Wszystkim życzę takiej obsługi.
Jeżeli zaś chodzi o te 160,- zł za testy to jest to po prostu zwrot kosztów za nowy regiel - mniej więcej tyle będzie kosztował po sprowadzeniu do Polski - reszta to zysk dystrybutora i innych pośredników.
pozdrawiam i życzę więcej szczęścia z modelami RC.
Sławek

Tytuł:
PostNapisane: Wt maja 06, 2008 7:07 pm 

Pisałem już o tym, że w USA nie potrzeba dowodu zakupu by uzyskać gwarancję, skoro masz produkt, oznacza to że musiałeś go nabyć.
Przy często wybuchających kłótniach na forum " gdzie kupować PL czy USA (zagranica) " padał argument, że lepiej w PL bo jest gwarancja, jak widać nie do końca jest to prawda.

TRAXXAS REVO 3.3 #5308 [ 2008 EDITION ]

Spektrum DX 3.0

AUKCJE : http://www.allegro.pl/show_user_auction ... id=1576079

Tytuł:
PostNapisane: Wt maja 06, 2008 7:16 pm 

Ciekawie też przeważnie przebiega linia obozów w takich sporach. Zwolennikami zakupów poza granicami kraju są modelarze amatorzy, nie pracujący studenci tudzież uczniowie. Zaś zalety gwarancji i zakupów w kraju wychwalają dystrybutorzy, niezależni kierowcy ich firmowych teamów.

Co więcej jak tylko się taki temat pojawi to reakcja jest wielokrotnie szybsza niż na ten post o reklamacji i najczęściej grupowa :)

Robert

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 31 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona