Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest N kwi 05, 2026 2:19 pm

Autor
PostNapisane: Wt wrz 21, 2004 7:34 pm 

Witam!
Modelami RC interesuje sie od... przedwczoraj ;)
Zawdzieczam to gazetce www.radiocontrol.pl - planowalem cos takiego zbierac, ale znalazlem to forum i przeczytalem niezbyt pochlebne opinie o tym pomysle. Fakt jest faktem, ze duzo ludzi zainteresuje sie modelami RC, o ktorym istnieniu nie mieli wczesniej pojecia (ze wstydem przyznaje sie, ze do takowych osobnikow naleze, ale postaram sie nadrobic zaleglosci ;)
Mam oczywiscie kilka pytan, ktore mnie nurtuja i mam nadzieje, ze uzyskam tu odpowiedzi!
Pierwsza kwestia jest troche dziwna: czy to sie nie nudzi? ;) Wiem, ze pytanie jest troche glupie, ale zastanawiam sie, czy wszyscy (a przynajmniej wiekszosc "forumowiczow") biora udzial w zawodach. Jesli nie, to co z tymi autkami robicie? ;) Rozumiem, ze wychodzicie gdzies z nimi i sobie jezdzicie, ale czy to sie nie nudzi? Czy nie jest to tak, ze 3-4 razy wyjdzie sie na podworko, a potem juz sie nie ma ochoty? Prosze o wyrozumialosc - po prostu zastanawiam sie, czy mnie takie cos wciagnie.
Jako, ze studiuje w Krakowie, to mam pytanie do dyskutantow z tego miasta: gdzie cwiczycie swoimi modelami? Czy sa moze jakies hale, gdzie mozna za darmo pocwiczyc? Albo macie jakies miejsca publiczne upatrzone?
Przypuscmy, ze zdecyduje sie na kupno modelu - w co warto zainwestowac? Lepiej kupic nowy czy uzywany? Zalezy mi, zeby wydac jak najmniej pieniedzy, poniewaz jesli nie wciagnie mnie, to ew. strata bedzie mniejsza. Troche poczytalem i wydaje mi sie, ze najodpowiedniejsze byloby dla mnie podwozie TL-01 lub TT-01 - ktore bedzie lepsze na poczatek? Jesli zainteresuje mnie to, na pewno przynajmniej raz sprobuje swoich sil w zawodach, dlatego nie chce wtedy kupowac nowego modelu, tylko moj odpowiednio przygotowac. Wiem, ze wiaze sie to z duzymi nakladami finansowymi, ale nie zamierzam autka od razy maksymalnie rasowac. Model chcialbym zlozyc sam, poniewaz mam nadzieje, ze przynajmniej sie wtedy czegos naucze.
Mam znajomego w USA i nie byloby problemem podeslanie mi paczki do Polski lub przywiezienie tego osobiscie. Duzo osob na forum pisze o sklepie www.towerhobbies.com - warto tam sie zaopatrzyc?
Co jest mi potrzebne do rozpoczecia zabawy? Prosze o poprowadzenie mnie "za raczke", czyli napisanie, czego potrzebuje (pelnej nazwy) i do tego linka, zebym mogl zobaczyc, o co chodzi ;) oraz ile to kosztuje!
Troche obawiam sie zakupu sprzetu uzywanego, gdyz wcale sie na tym nie znam i boje sie kupic bubel. Moze ktos z forumowiczow ma jakis model odpowiedni dla mnie na sprzedaz? Prosze o kontakt na priv.
Sadze, ze przydaloby sie jakies FAQ dla poczatkujacych na tej stronie. Chyba, ze juz jakies jest, a je pominalem, to bardzo przepraszam i prosze o linka ;)
Z gory dziekuje za wszelkie sensowne sugestie.

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Śr wrz 22, 2004 2:59 am 

Na stronie glownej jest poradnik dla poczatkujacych: http://www.rcauto.pl/poczatek/index.html.
Znudzic to Ci sie moze nawet zona w tydzien po slubie (czasem szybciej) i trzeba wymyslec co z tym zrobic aby dotrwac do tej smierci.
Jesli masz samochod, to najwiecej frajdy oczywiscie sprawiaja wyscigi (poszukaj ze dwie osoby o podobnych zainteresowaniach i mozecie sobie ustawic prosty tor na parkingu), niektorym najwiecej przyjemnosci daje praca przy samochodzie (tuning, testowanie roznych ustawien itp) i na koniec zostaje jeszcze drifting.
Co do samochodu, jesli planujesz ze Ci sie znudzi, to kup to http://www.modele.sklep.pl/product_info.php?cPath=31&products_id=130&osCsid=9763caa25233a4297e47ff6ed736b57a, taniej juz sie nie da. Jesli jednak Ci sie nie znudzi to od razu bedziesz musial kupic lepsza ladowarke z funkcja delta peak obslugujaca akumulatory NIMH i NICD i prad ladowania okolo 5-6 amper, doloaczona ladowarka bedzie ladowala akumulator w tym aucie przez 4 godziny. Do tego bedziesz potrzebowal przynajmniej dwa nowe akumulatory, najlepiej cos o pojemnosci od 2400 do 3300 mAh z celami firm GP, Sanyo i Panasonic. Taki zestaw pozwili ci jezdzic bez przerwy przez kilka godzin.
I na koniec, jesli myslisz o tym hobby powazniej, to nie kupuj tego samochodu tylko od razu sprowadz sobie ze stanow jakis model firm Associated, Losi czy HPI. Model gotowy do jazdy (RTR) to wydatek rzedu 250$.

Tytuł:
PostNapisane: Śr wrz 22, 2004 9:17 am 

No ale czy do tego subaru mozna dokupic jakies inne amorki itp. ?? Czy na poczatek zeby sie pobawic, tu cos dokupic, tam cos zmienic bedzie on dobry ?? Bo jest napewno niedrogi i niby podobny to tamyi. I czy nie rozleci sie po godzinie jazdy ?? Ja chce go kupic, juz mam uszykowane nawet sianko ale chcialbym poznac jakies opinie. Z gory thnx

Tytuł:
PostNapisane: Śr wrz 22, 2004 9:28 am 

2\3 pażdzirnik są zawody GP Nowego Sącza .Z Krakowa rzut beretem . Przyjedz , zobaczysz wszystko na zywo .

Tytuł:
PostNapisane: Śr wrz 22, 2004 5:57 pm 
-=ADA$=-

w krakowie jest juz calkiem silna grupa, a swoja droga musze przyznac ze warto sie udac do sacza fajnie mozna poogladac ( juz nawet widzialem osobiscie Pana Lecha jak sie spieral z sedziami :D:D)

Tytuł:
PostNapisane: Cz wrz 23, 2004 11:40 am 

Oczywiscie, ze mozesz zmienic amory, jest to kopia TL i mozesz wszystkie czesci tuningowe przeznaczone do TL tam wsadzic.
A czy oplaca sie z tego sklepu to inna sprawa, Rojna ma miec ten sam zestaw za ok 390zl www.rojna.pl ,
nie mowie o tym ze na allegro juz ten model nawet jest po 699!!! http://www.allegro.pl/show_item.php?item=31750544 ludzie czasami po prostu przeginaja.

Tytuł:
PostNapisane: Cz wrz 23, 2004 3:32 pm 

Witam.
Niechce zakladac nowego topicu w stylu "Czy dobre na poczatek?" itp. wiec pisze tutaj.
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=31745167 Model TAMIYA Stadium Raider , podwozie TL-01 , za przystepno cene.
W zwiazku mam pytanie czy zeby zrobic z niega wersje On-road wystarczy zmienic kola i nadwozie, czy trzeba jeszcze cos innego?

Tytuł:
PostNapisane: Pt wrz 24, 2004 8:53 am 

Hej! Ja też z krakowa! I też jak narazie bez modelowy ;-) W temacie aut r/c jestem jeszcze ciemno zielony ,ale w poniedziałek bede miał pierwszy model ;-) Buggy r/c -z racjii miejcsa zamieszkania wybrąłem coś takiego . Wcześniej latałem szybowcami r/c i samolotami ;-) I musze Ci coś powiedzieć -Po co szukać tak po necie i sprowadzać z Usa -uzasadnione w szczególnych przypadkach -kiedy pod nosem masz dobrze zaopatrzony sklep ;-) W krk jest jeden fajny sklep modelarski -może nie jest tani ,ale jak chcesz nowy model i mógłby być model buggy to maj teraz na wyprzedaży buggy griffin pro bez silnika i regla za 199zł ,a z silnikeim i regulatorem za 250zł ;-) Ja sam sie po niego wybieram w poniedziałek -dzisiaj zamknięte (remont elewacjii i nie ma dojścia) a w soboty tylko na początku miecha mają otwarte ;-)buggy przyjemny i pojedzie też z ok. 50-60 na godzine . Do tego kupisz jakąś apraturke za 200zł i pakiet z ładowarką -pakiet allegro , a ładowarke w sklepie ,co prawda sieciowa i ładuje 5 godzin ,ale na poczatek jak sie nie ma kasy to musi byc . Model bardzo ładny i fajny -co prawda nie jest to tl01 czyli szosówka ,ale myśle ,ze na odpowiednich oponkach buggy także poszalejesz zażucając tyłem (drift) '-) Aha sklep mieści sie przy ul. Dwernickiego 7 -mają tam też opony i akcesoria ,oraz samoloty ,szybowce i łodzie ,czyli pełna gama ;-)

Pozdrawiam

sudi

Tytuł:
PostNapisane: Pt wrz 24, 2004 9:45 am 

SaBaKa:
Czy ta cena jest przystepna? Bez komentarza, na alegro nowe TL byly juz po 360zl. Pozatym jesli myslisz o TL to popatrz:
http://www.rojna.pl/?d=produkt&id=210

sudi:
Po pierwsze na standardowym silniku 50-60km/h;) nie sadze, no czhyba, ze za samochodem na sznurku pociagniesz. Czy 250zl jest rozsadna cena to zalezy co to za model (griffin nic mi nie mowi).

APEL DO NOWYCH:
Prosze nie badzcie w takiej goracej wodzie kapani, przegladnijcie pare watkow na tym formu i na prawde wielu niepotrzebnych pytan/komentarzy, od ktorych czasami rece opadaja nie bedzie.

Tytuł:
PostNapisane: Pt wrz 24, 2004 11:17 am 

50-60km/h -a czemu nie ? Silnik całekiem niezły ,bo to nie jest dodawany przez producenta ,tylko przez sklep w swojej ofercie -chyba graupner 540 ,albo jakiś lepszy (nie pamiętam ) Co do 50-60km/h to też taka sprawa ,ze widziałem ten model w akcjii ,więc wiem co mówie i naprawde prół bardzo mocno ,fajnie skakał (olejowe amorki) i wogóle -prypadł mi do gustu . Model to academy griffin pro :D . Ale co wy wogóle myślicie ,o buggy-ich ? To fajne bryczki ? Myślałem o tl-ce ,ale hmm.... no bo ja wiem -Najtańsza 340zł ,a czy lepsza ...No chyba nie zabardzo ,bo nie da sie takową poszaleć w terenie .
Aha i czy hs311 nadają się do buggy ?
Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: Pt wrz 24, 2004 11:52 am 

Zaznacz 10 metrowy odcinek! Przejedź go ze startu lotnego tak z 5 razy. Uśrednij czasy i policz sobie prędkość. Jak przejedziesz poniżej sekundy to jesteś "cool gość" znaczy sie up 36 km/h. pojedzie. Na razie określania prędkości bym unikał!!
pozdrawiam
marcin