Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Pt cze 12, 2026 1:18 pm

Autor
PostNapisane: So gru 08, 2007 9:41 pm 

Lokalizacja: Katowice/Giszowiec Modele: Cyclone Moore Speed DRIFT
Witam wszystkich... jak pewnie niektórzy wiedzą zajmuję się głównie Off-roadami ale w moje ręce wpadł Mugen MTX3 i mam kilka pytań...

1. Model jest strichte na zawody i pierwsze pytanie brzmi jakie opony kupić?? Myslę że pianka będzie dobra ale teraz pytanko jaka twardość będzie dobra na zawody (35-42??)
2. Potrzebuje instrukcje do tego modelu... po PL będzie zapewne ciężko więc skąd można ściągnąć instrukcje ENG
3. Jakie elementy w tym modelu najszybciej się zużywają... oraz na co zwracać max uwagę!!
4. Więcej grzechów nie pamiętam ale jak sobie je przypomnę to również się z nich wyspowiadam;]

Pozdrawiam

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: So gru 08, 2007 9:56 pm 

Instrukcji szukaj na stronie producenta.
Pada pewnie to co w innych torówkach tej klasy

Tytuł:
PostNapisane: N gru 09, 2007 10:50 am 

Jakub Żebrowski napisał(a):
Instrukcji szukaj na stronie producenta.
Pada pewnie to co w innych torówkach tej klasy
Nie ma to jak klepnas posta dla ilosci, co?

Jesli chodzi o dobor opon, to nie wiem jak jest ze strona mugena bo obecnie nie dziala, ale na stronie serpenta mozna znalesc karty z ustawieniami czolowych zawodnikow. Mozna sie z tego sporo nauczyc, nie tylko jak dopierac opony ale rowniez oleje, katy itd. Polecam sprawdzic takie rzeczy jesli chcesz startowac w zawodach.
Jesli chodzi o czesci i myslisz o startach to napewno czesta inspekcja lozysk, paskow i przede wszystkim kol zebatych. Pamietaj, ze zjechany pasek nie zepsuje Ci kol zebatych, ale wyszczerbione kola od razu rozwala pasek.

Tytuł:
PostNapisane: N gru 09, 2007 11:37 am 

Dzieki Piotrek za rzeczową odpowiedź... o to mi chodziło - właśnie tak przyuważyłem że tylny pasek napędowy ma zdartą ww niketórych miejscach gume i widać ten "materiał" ;]ale kilka pasków w zapasie więc się wymieni, a żeby nic nie zapsuć to musze skombinować instrukcje;0 Bo te 1:10 on-roady to kurde bardziej skomplikowane niż off-road!!

P.S. Biore sie za szukanie na serpent.com ustawień godnych mistrzów :twisted:

Tytuł:
PostNapisane: N gru 09, 2007 12:16 pm 

Set-upy od serpenta nic Ci nie dadzą do Mugena. Przecież to zupelnie inne modele. Poszukaj ustawień fabrycznych i od tego zaczynaj, kąty zawieszenia nie są najważniejsze. Na pierwszych zawodach dowiesz się więcej niż z setek kart ustawień.

Tytuł:
PostNapisane: N gru 09, 2007 12:31 pm 

No niby tak ale właściwie jest to serpent pod znaczkiem Mugena...

Jeszcze mam pytanko jak z tą twardością opon... jaką wybrać. Teraz z tego co wyczytałem na kołach są 40stki... ale koła te są trochę zużyte i jedna felga jest pęknięta, dlatego też muszę coś kupić coś świerzego...

Tytuł:
PostNapisane: N gru 09, 2007 12:57 pm 

Nic podobnego, Serpent to nie jest Mugen pomimo tego że wizualnie tak może wyglądać. Każdy model jest inny , inna sztywność konstrukcji, wyważenie itd. Nie można się sygerować wyglądem zewn. Tak jak napisalem,na pierwszych zawodach ustawisz model żeby poprawnie jechal. Co do opon to kupuje się nowe opony,guma się starzeje a już pęknięta felga dyskwalifikuje takie kolo. Obecnie nie ma problemu z dostępnością opon do klasy 1/10 i cenowo są również atrakcyjne.
Twardość opony glównie zależy od przyczepności i Twojego stylu jazdy. Myślę że spokojnie możesz zacząć od twardości 35 i 37 .
Jeżeli opanowaleś już podstawy sterowania modelami to spokojnie możesz zacząć startować na zawodach i pamiętaj że to nie sprzęt wygrywa ale zawodnik- chcesz być dobry to musisz dużo czasu spędzać na torze ( nie podwórku) Zbieraj zabawki i zapraszam na tą imprezę, nie będziesz żalowal:
http://www.rcauto.pl/modules.php?name=C ... ge&pid=578
http://modelrc.pl/?cat=1

Tytuł:
PostNapisane: N gru 09, 2007 1:12 pm 

Artur Dzierzęcki napisał(a):
Nic podobnego, Serpent to nie jest Mugen pomimo tego że wizualnie tak może wyglądać. Każdy model jest inny , inna sztywność konstrukcji, wyważenie itd. Nie można się sygerować wyglądem zewn. Tak jak napisalem,na pierwszych zawodach ustawisz model żeby poprawnie jechal. Co do opon to kupuje się nowe opony,guma się starzeje a już pęknięta felga dyskwalifikuje takie kolo. Obecnie nie ma problemu z dostępnością opon do klasy 1/10 i cenowo są również atrakcyjne.
Twardość opony glównie zależy od przyczepności i Twojego stylu jazdy. Myślę że spokojnie możesz zacząć od twardości 35 i 37 .
Jeżeli opanowaleś już podstawy sterowania modelami to spokojnie możesz zacząć startować na zawodach i pamiętaj że to nie sprzęt wygrywa ale zawodnik- chcesz być dobry to musisz dużo czasu spędzać na torze ( nie podwórku) Zbieraj zabawki i zapraszam na tą imprezę, nie będziesz żalowal:
http://www.rcauto.pl/modules.php?name=C ... ge&pid=578
http://modelrc.pl/?cat=1

No możliwe że właściwości techniczne mają inne te modele - wszystko się okaże w praniu;]

Tor w rudzie Sl. mam niedaleko i pewnie to tam będę szkolił technikę jazdy... to że sprzęt nie wygrywa to rzecz wiadoma;]

Co do zawodów... one są pod koniec stycznia więc model powinien chodzić , będzie wtedy już nowa apka więc może się wybiorę.

Mma jeszcze pyt. o starterbox... chce go przerobić na aku żelowy, może robiłeś też coś podobnego - są jakieś większe problemy??

Tytuł:
PostNapisane: N gru 09, 2007 2:39 pm 

Nie ma problemu,ja sam używam tylko 10 cel w rozruszniku.