Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Pn maja 18, 2026 1:03 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 109 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Następna strona
Autor
PostNapisane: Wt cze 26, 2007 4:08 am 

stałem sie posiadaczem savage x 4,1. Wylicytowałem przez przypadkiem na ebayu za 280$ plus przesylka razem 316$. Chyba niezła cena nie? Mam nadzieje ze będę mial trochę radochy za te cene i w końcu odpowiem sobie na pytanie nurtujące modelarzy od wieków. Co lepsze savage czy revo. :)

teraz tylko muszę poszperec po forum i doszukać sie tych wszystkim znanych info- co i kiedy, gdzie i jak i tak dalej :)

A może jest jakiś chętny na kupno? może odsprzedam jak sie dogadamy.

TRAXXAS REVO 3.3 #5308 [ 2008 EDITION ]

Spektrum DX 3.0

AUKCJE : http://www.allegro.pl/show_user_auction ... id=1576079

Ostatnio edytowano So cze 30, 2007 1:35 am przez Gieroll, łącznie edytowano 1 raz

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Wt cze 26, 2007 5:44 am 

Witaj w klubie.

Przewiduje że jak będziesz jeździł w ciężkim terenie docenisz Savika. A jak po torze to zatęsknisz za stabilnością Revo.

Jak pojeździsz naraz dwoma to napisz swoje odczucia. Każdy głos się przyda :)

Człowiek się głupi rodzi i głupi umiera.
Jedni tylko trochę bardziej inni mniej.

Tytuł:
PostNapisane: Wt cze 26, 2007 9:45 am 

Ja myśle Marcin ze zostaniesz przy Savage :)

Tytuł:
PostNapisane: So cze 30, 2007 1:32 am 

no i mam go w końcu w rekach. dostalem go dziś, wiec krótkie wrażenia: wiec po otwarciu pudelka pierwsze co pomyślałem to "tandeta", widać niestety "chińskie" wykonanie. Kilka elementów jakoś tak dziwnie luźno jest zamocowane np bak czy odbiornik, plastiki jakieś takie giętkie, pewnie niedługo posłużą, no i brakuje 2 spinek do karoserii, ale to mogę wybaczyć, bo jest dodatkowy zapas (5szt) :) Hamulec także wygląda jakoś tandetnie, z czego on jest zrobiony, z tektury?? :) Tłumik z tworzywa tez za mną nie przemawia, ale zobaczymy jak będzie spisywał sie w czasie użytkowania. Ale trzeba przyznać, ze seryjny filtr powietrza w savage wygląda znacznie solidniej. Oczywiście pierwsze co zrobiłem po wyjęciu to rzuciłem go na ziemie i tu zaskoczenie, bo zawieszenie bardzo ładnie pracuje, i jak to ktoś wspomniał w skokach może być lepsze od revo (jeśli rama wytrzyma, bo plotki są taki ze nie jest najlepsza, ale zobaczymy) W zestawie oczywiście metalowe kubki do dyfrow, milo to, ale pewnie to konieczność bo najwyraźniej seryjne to bubel. Kilka części zapasowych, czyli podobnie jak w revo. Kolejna wada jak dla mnie to spora ilość części które należy dokupić, moim zdaniem taki narzędzia jak klucz do świec, klucz do kol, czy ten kluczyk krzyżakowy, a nawet najprostsza grzałka do świec powinna być w zestawie. W zestawie revo sa te wszystkie narzędzia, plus ładowarka do pakietów plus pakiet do odbiornika, wiec to dużo więcej niż oferuje hpi.Także pierwsze małe punkty wędrują do revo, a ja zabieram sie do wertowania instrukcji.

ps. Prosiłbym o kulturalna dyskusje w tym wątku, gdyz z reguły wiem czym kończą sie takie porównania, pamiętajcie, ze w tym momencie jestem neutralny i nie opowiadam sie po żadnej ze stron. Jestem posiadaczem obu modeli, także chciałbym przeprowadzić wiarygodny test. Wszystkie rady odnośnie ogólnej obsługi tych modeli, polepszenia osiągów oraz usuwania wad fabrycznych mile widziane.

Spektrum DX 3.0

Tytuł:
PostNapisane: So cze 30, 2007 9:47 am 

Niestety ale cała tandeta jaką zobaczyłeś to cecha charakterystyczna Savage X - nie ma to jak stare savy, w nich było wszystko lepiej zrobione (taka moja opinia) Hamulec jeszcze nie raz Ci udowodni, że potrafi zatrzymać ten model niemal w miejscu, ale będziesz musiał spędzić kilka dobrych godzin regulując go (seryjnie zazwyczaj jest rozregulowany) Przy okazji sprawdź odległość zębatki odbierającej od atakującej, bo jak przeoczysz to to może Ci szybko polecieć odbiór. Skakać możesz modelem bez obaw, savage to porządna konstrukcja a ramę połamał wybitnie utalentowany człowiek :) (Pozdrowienia dla Tapersona). Ogólnie plastiki w X-e mi też się nie podobają, bo autentycznie nie wyglądają jakoś wybitnie solidnie, ale podobno to tylko tak wygląda a sprawują się nieźle. W starych savach te wahacze wytrzymywały takie dzwony, że głowa mała.

Zapraszamy na pośmiganie, wtedy napisz jeszcze co zauważyłeś :)

Pozdro!

EDIT: A bak lata naprawo i lewo, ponieważ gdyby był na sztywno i puderzyłbyś w byle pierwszy krzak to by się połamał i tak się ugnie i tyle :) - doskonałe rozwiązanie. Kiedys model spadał mi bokiem i utkwił w słupku wystającym z ziemi, przylutował bakiem i nic, bak się ugiął i nic się nie stało :)

Tytuł:
PostNapisane: So cze 30, 2007 12:36 pm 

Jeżeli dyskusja, opinie, rady i testy bedą dalej tak przebiegać jak w tym watku...to bedzie to prawdopodobnie "wzorcowy" wątek pod tytułem: "Revo Vs Savage" 8)

Oby tak dalej panowie...

Tytuł:
PostNapisane: So cze 30, 2007 3:32 pm 

Lokalizacja: Katowice/Giszowiec Modele: Cyclone Moore Speed DRIFT
Wojtek Sadowski napisał(a):
Niestety ale cała tandeta jaką zobaczyłeś to cecha charakterystyczna Savage X - nie ma to jak stare savy, w nich było wszystko lepiej zrobione (taka moja opinia) Hamulec jeszcze nie raz Ci udowodni, że potrafi zatrzymać ten model niemal w miejscu, ale będziesz musiał spędzić kilka dobrych godzin regulując go (seryjnie zazwyczaj jest rozregulowany) Przy okazji sprawdź odległość zębatki odbierającej od atakującej, bo jak przeoczysz to to może Ci szybko polecieć odbiór. Skakać możesz modelem bez obaw, savage to porządna konstrukcja a ramę połamał wybitnie utalentowany człowiek :) (Pozdrowienia dla Tapersona). Ogólnie plastiki w X-e mi też się nie podobają, bo autentycznie nie wyglądają jakoś wybitnie solidnie, ale podobno to tylko tak wygląda a sprawują się nieźle. W starych savach te wahacze wytrzymywały takie dzwony, że głowa mała.

Zapraszamy na pośmiganie, wtedy napisz jeszcze co zauważyłeś :)

Pozdro!

EDIT: A bak lata naprawo i lewo, ponieważ gdyby był na sztywno i puderzyłbyś w byle pierwszy krzak to by się połamał i tak się ugnie i tyle :) - doskonałe rozwiązanie. Kiedys model spadał mi bokiem i utkwił w słupku wystającym z ziemi, przylutował bakiem i nic, bak się ugiął i nic się nie stało :)

Gieroll napisał(a):
no i mam go w końcu w rekach. dostalem go dziś, wiec krótkie wrażenia: wiec po otwarciu pudelka pierwsze co pomyślałem to "tandeta", widać niestety "chińskie" wykonanie. Kilka elementów jakoś tak dziwnie luźno jest zamocowane np bak czy odbiornik, plastiki jakieś takie giętkie, pewnie niedługo posłużą, no i brakuje 2 spinek do karoserii, ale to mogę wybaczyć, bo jest dodatkowy zapas (5szt) :) Hamulec także wygląda jakoś tandetnie, z czego on jest zrobiony, z tektury?? :) Tłumik z tworzywa tez za mną nie przemawia, ale zobaczymy jak będzie spisywał sie w czasie użytkowania. Ale trzeba przyznać, ze seryjny filtr powietrza w savage wygląda znacznie solidniej. Oczywiście pierwsze co zrobiłem po wyjęciu to rzuciłem go na ziemie i tu zaskoczenie, bo zawieszenie bardzo ładnie pracuje, i jak to ktoś wspomniał w skokach może być lepsze od revo (jeśli rama wytrzyma, bo plotki są taki ze nie jest najlepsza, ale zobaczymy) W zestawie oczywiście metalowe kubki do dyfrow, milo to, ale pewnie to konieczność bo najwyraźniej seryjne to bubel. Kilka części zapasowych, czyli podobnie jak w revo. Kolejna wada jak dla mnie to spora ilość części które należy dokupić, moim zdaniem taki narzędzia jak klucz do świec, klucz do kol, czy ten kluczyk krzyżakowy, a nawet najprostsza grzałka do świec powinna być w zestawie. W zestawie revo sa te wszystkie narzędzia, plus ładowarka do pakietów plus pakiet do odbiornika, wiec to dużo więcej niż oferuje hpi.Także pierwsze małe punkty wędrują do revo, a ja zabieram sie do wertowania instrukcji.

ps. Prosiłbym o kulturalna dyskusje w tym wątku, gdyz z reguły wiem czym kończą sie takie porównania, pamiętajcie, ze w tym momencie jestem neutralny i nie opowiadam sie po żadnej ze stron. Jestem posiadaczem obu modeli, także chciałbym przeprowadzić wiarygodny test. Wszystkie rady odnośnie ogólnej obsługi tych modeli, polepszenia osiągów oraz usuwania wad fabrycznych mile widziane.

Zgadzam sie ze plastiki wyglądają trochę "lipnie" ale ich działanie i wytrzyamłość są bez zarzutu, u mnie wachacze są mocno zorane ale ani razu nie wymieniałem tego elementu a nie jeden poważny wypadek przeżyły...

Hamulec to inna sprawa bo to wg. mnie pomyłka, da się go wyregulować ale to niepotrzebne marnotrawienie energii:) Wymiana na 2-wu tarczowy rozwiązuje wiele problemów...

Padająca zębatka to nie tylko sporawa silnika i dobrego ułożenia ale elastycznej ramy, która się rusza w rytm "jazdy" a obudowa skrzyni też nie jest rewelacją gdyż wprawdzie jest ułatwiony dostęp ale plastik ten jest bardzo elastyczny i to staje się też częstym powodem wymian odbioru....

Rama to punkt, który jest w mojej ocenie neutralny bo po kilkunastu litrach jakie zrobiłem zauważyłem że te drobne kawałki aluminium (w postaci X-a) się wyginają. Rama poszła w odstawkę i założyłem low cg. Przypadek Tapersona to inna sprawa:P >>>Pozdrawiam tak przy okazji... i co z torem??<<<

Nowe obudowy dyfrów, które umożliwiają szybką wymianę to duży +. U kolegi zauważyłem że belki pod silnikem się gną gdy mamy wsadzone trochę alu w modelu i cała "maszyna" staje się ciężka i właśnie te elementy cierpią....
Koła wg. mnie to tak żeby były na podwórko, fajna sprawa to oczywiście 17mm hex, dzięki któremu gniazdo się tak szybko nie wyrobi.
Zapomni9ałem o wygodnym boxie na elektronikę ale to takie drobne korekty ze strony producenta:)
Ale brak łożysk w serwo "sajwerze" to również jakieś niedopatrzenie, bo zamiast łożyska czy ewentualnie panewki jest jakieś kółko plastikowe:/

W instrukcji wdarł się również błąd odnośnie łożysk w dyferencjale, nadal pozostały te delikatne- często sypiące się- ale mi się jakoś nie zdarzyło przez te litry, dopiero wczoraj wymieniłem na nowe tak dla zasady:)

Jakbyś potrzebował jakiegoś info o modelu to moje gg poniżej \/

Pozdrawiam i czekam na obiektywny test... heh to może kupie tego reviaka od ciebie:P <joke>

Tytuł:
PostNapisane: So cze 30, 2007 10:38 pm 

dzieki za piersze rady tak jak radzicie mam zamiar wszystko posprawdzac przed pierwszym odpaleniem i założyć te aluminiowe kubki dyfrow. Wciaz jestem na etapie czytania instrukcji, takze jak tylko model będzie dotarty zdam relacje, bo pamiętam ze z pierwszym uruchomieniem revo były delikatne problemy i ustawienia silnika potrzebowały malej korekty, zobaczymy jak będzie w tym przypadku.

a co do sprzedaży mojego revo, to ostatnio przyczepił sie do mnie jakiś natręt, cały czas meczy mnie na maila bym mu sprzedał revo za 300zl plus przesyłka, koniecznie za pobraniem ze sprawdzeniem :)

Spektrum DX 3.0

Tytuł:
PostNapisane: N lip 01, 2007 12:54 am 

Za 300zł To on se może kupić Subaru Impreza Radio Control bo żadne Revo nie jest warte tak słabych i mizernych groszówek.. :)

Tytuł:
PostNapisane: N lip 01, 2007 8:17 am 

Przypomniało mi się, od razu na linii bak-gaźnik zamontuj wężyk minimum 20-25 cm. Savage na tym standardowym lubi zgasnąć nawet podczas skoku, lub upadku, nawet jeśli wróci na koła. Posprawdzaj wszystkie śrubki co do jednej (zapewne wiesz o tym, ale w savage to szczególnie ważne). HPI lubi też w niekótrych modelach źle ułożyć wkładki w oponach, w skutek czego jest bicie i wyrabiają się łożyska (nie wiem czy tak jest w tych kołach na 17 mm ale tak było w tych starych oponahc GT ale lepiej to sprawdzić zanim zaczniemy śmigać na dobre). I koniecznie sylikon na końcówke wydechu, bo Ci się auto tak usyfi, że jak będziesz msuiał to posprzątać to współczuję :) zwłaszcza przy docierce - ja rok jeździłem bez tego wynalazku i mam teraz uszczerbek na psychice :D:D:D

Tytuł:
PostNapisane: N lip 01, 2007 8:04 pm 

o, to dobra rada, a śrubki na pewno posprawdzam, bo jak pisałem wszystko jakoś tak dziwnie luźno jest zamontowane.
pierwsze moje obserwacje dotyczące modelu w czasie czytania instrukcji to: 1. duży plus to w savage to to , ze zawiera sporo śrub krzyżakowych, które znacznie wole od imbusów. 2. kolejny spory plus dla savage to bardzo łatwo demontowany tłumik, zdjąć tłumik w revo to nie lada wyczyn, 3. Opis docieraki w instrukcji hpi wola o pomstę do nieba, moim zdaniem to bardzo ważny punkt, a w instrukcji savage jest tylko 2 zdania o tym, początkujący modelarze mogą mieć z tym problem, i teraz już wiem skąd na forum co chwila pojawiają sie pytania "jak docierać",traxxas podszedl do tematu bardzo profesjonalnie. 4. Kolejny plus dla savage to radiator z bardzo dobrym dostępem do świecy, w revo zawsze miałem problem z czyszczenie gniazda świecy, gdy np zalałem go aro itp (strasznie wąski dostęp), w savage spokojnie mogę wsadzić tam palec, czyli z czyszczeniem nie będzie problemu, to pierwsze obserwacje, na pewno będę sie dzielił następnymi.

ps. wciąż mnie nawiedza ten natręt by mu sprzedać revo za 350zl, tłumacze mu ze to trochę za mało, aloe on nie rozumie, może mu sprzedać dla świętego spokoju? :)

Spektrum DX 3.0

Tytuł:
PostNapisane: N lip 01, 2007 8:10 pm 

cała instrukcja docierania jest na płycie DVD... w forie filmu dlatego nie ma jej w formie pisemnej. Powineneś mieć w pudle płytę DVD.

Tytuł:
PostNapisane: N lip 01, 2007 8:54 pm 

Gieroll napisał(a):
ps. wciąż mnie nawiedza ten natręt by mu sprzedać revo za 350zl, tłumacze mu ze to trochę za mało, aloe on nie rozumie, może mu sprzedać dla świętego spokoju? :)

Sorry za OT ale ja daję 400 i biorę od razu! :)

Tytuł:
PostNapisane: N lip 01, 2007 8:59 pm 

Lokalizacja: Katowice/Giszowiec Modele: Cyclone Moore Speed DRIFT
Dokładnie dużo info jest na CD-iku dołączonym do modelu, fajnie wytłumaczone:) Śrubki, hmm ja tam wole imbus, bo mając dobry klucz i dobrą śrubę a te HPI są średnie można odkręcić wszystko a z krzyżakiem czy płaskim to różnie bywa:/

P.S. TO ja weznę tego revo za 360:P Na twoim miejscu to bym się zapytał czy na pewno go chce kupił zabawkę z TES** ... wziął naklejki z revo, ponaklejał wysłał i zmienił nr. kom i gg:P Pozdrawiam

Edit:

Wildze że cena rośnie to dam 400,98 zł

Tytuł:
PostNapisane: Pn lip 02, 2007 2:11 am 

hmmm, nie było w środku płyty dvd :(, musiał ktoś podwędzić (jest instrukcja, komplet naklejek, gwarancja, formularz prenumeraty rcdriver, wszystko szczelnie zamknięte, ale płyty brak). Ale załóżmy ze jest, czyli podobnie jak traxxas, czyli remis :)
co do śrub to właśnie mam odmienne zdanie, krzyżaka właśnie moim zdaniem łatwiej jest odkręcić, z imbusami zawsze jest jakiś problem, albo imbus zly, albo klucz, z krzyżakami nie ma tego problemu i wystarczy zwykły śrubokręt.

Spektrum DX 3.0

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 109 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Następna strona