Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Pn kwi 27, 2026 3:56 pm

Autor
PostNapisane: Śr paź 18, 2006 1:33 pm 

Witam!
Czy ktoś mi pomoże w regulacji tego silniczka? Silnik odkupiłem "z drugiej ręki". Jest rozregulowany. Nie wiem jak wrócić do ustawień fabrycznych.

Zainstalowany w bagusie.

Ma 3 śruby: bieg jałowy, małe obroty i skład mieszanki.

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Śr paź 18, 2006 1:49 pm 

LSN ( w gaźniku) gładko z obudową, HSN milimetr poniżej kołnierza

jałowe to ustawisz potem żeby koła się w powietrzu nie kręciły

Tytuł:
PostNapisane: Śr paź 18, 2006 2:24 pm 

LSN gładko z obudową elementu gaźnika, czy plastikowego uchwytu popychacza???

Tam gdzie jest wkręcona śruba od LSN jest przymocowany uchwyt popychacza (nałożony na "tulejkę" i dokręcony z boku śrubką) i on wystaje około 2 mm - nie nachodzi cały na tę tulejkę w którą wkręcana jest śruba LSN.
Zatem równo z którym elementem?
Poza tym jak go kupiłem, śruba LSN była wykręcona o jakieś 2 mm względem tego uchwytu (około 4 mm od tulejki w gaźniku).

Jakie mogą być skutki błędnego ustawienia (ubogiej mieszanki na wolnych obrotach)?

Czym może być spowodowana nierównomierna praca silnika na wolnych obrotach?

Czym może być spowodowana przerywana praca na wysokich obrotach? (silnik kręci jak należy i jedzie dość szybko, jednak co 2-3 sek. wyłącza się na 0,5 sek - takie "czkanie")

Tytuł:
PostNapisane: Śr paź 18, 2006 2:47 pm 

Jeszcze jedna rzecz: producent w instrukcji pisze żeby dysze wysokich obrotów wykręcić o 3 do 3,5 obrotu z zamkniętej pozycji - jak to się ma do 1mm poniżej kołnierza?

A tak wogóle to nie za bardzo mogę określić model swojego silnika, a w szczególności gaźnika. MOże ktoś ma model Carson SPECTER na oryginalnym silniku i może mi powiedzieć jak go ustawić, bo mam wrażenie żę dla różnych silników i gaźników sprawa przedstawia się inaczej.

Tytuł:
PostNapisane: Śr paź 18, 2006 3:51 pm 

kolka02 napisał(a):
LSN gładko z obudową elementu gaźnika, czy plastikowego uchwytu popychacza???

Tam gdzie jest wkręcona śruba od LSN jest przymocowany uchwyt popychacza (nałożony na "tulejkę" i dokręcony z boku śrubką) i on wystaje około 2 mm - nie nachodzi cały na tę tulejkę w którą wkręcana jest śruba LSN.
Zatem równo z którym elementem?
Poza tym jak go kupiłem, śruba LSN była wykręcona o jakieś 2 mm względem tego uchwytu (około 4 mm od tulejki w gaźniku).

Jakie mogą być skutki błędnego ustawienia (ubogiej mieszanki na wolnych obrotach)?

Czym może być spowodowana nierównomierna praca silnika na wolnych obrotach?

Czym może być spowodowana przerywana praca na wysokich obrotach? (silnik kręci jak należy i jedzie dość szybko, jednak co 2-3 sek. wyłącza się na 0,5 sek - takie "czkanie")

LSN - spojrzysz z boku albo połozysz palec na śrubie to nie powinna wystawać z tej tulei z harmonijką która się rpzesuwa

jak przerywa na wysokich to trzeba wzbogacić mieszankę (odkręcić HSN)

jak gaśnie na jałowych to najpierw podkręcić bieg jałowy, ale tak żeby nie kręcił kołami w powietrzu
jak dalej gaśnie to:
jeśli obroty spadają i gaśnie to LSN wkręcić
jeśli obroty rosna i gaśnie to LSN wykręcić

potem znów poprawić bieg jałowy żeby kołami nie kręcił

Tytuł:
PostNapisane: Śr paź 18, 2006 6:41 pm 

Toost napisał(a):
LSN - spojrzysz z boku albo połozysz palec na śrubie to nie powinna wystawać z tej tulei z harmonijką która się rpzesuwa

Wszystko jasne. Wiem gdzie jest umiejscowina śruba. Mam tylko wątpliwości do czego mam zrównywać tę śrubę? Z tego co zrozumiałem to do elementu który widać z zewnątrz, pomomo że jest to "pierścień"/mocowanie popychacza, który nie jest na równo z tuleją wystającą z silnika, tylko jest jak gdyby nie nasunięty do końca (o jakieś 2 mm)? Chyba to narysuję :)

Tytuł:
PostNapisane: Śr paź 18, 2006 9:05 pm 

zdjęcie zrób

Tytuł:
PostNapisane: Śr paź 18, 2006 11:45 pm 

Obrazek ze strony Ofny, chociaż to chyba nie jest mój silnik, ale sprobuję na jego przykładzie:

Czy ta sruba ma być mniej więcej tak jak na obrazku?

Bo ten czarny element (z tą gałeczką na górze) jest nasunięty na część gaźnika - tulejkę w którą wkręca się śrubę ( i dotyka do niebieskiej w tym przypadku osłony) ale u mnie jego zewnętrzna krawędź nie zrównuje się z tulejką gaźnika, tylko jest tak jakby nienasunięta do końca - około 2 mm.

Moje pytanie:
czy ma być tak jak na obrazku - równo z "czarnym elementem"
czy równo z tulejką gaźnika, która kończy się 2mm głebiej? - wtedy śruba byłaby wkręcona o 2 mm względem tego co na obrazku.

Tytuł:
PostNapisane: Cz paź 19, 2006 6:26 am 

Ma byc tak jak na obrazku czyli rowno z tym czarnym elementem.

pozdro

gg: 799914
PM
http://picasaweb.google.com/Wroner94

Tytuł:
PostNapisane: Cz paź 19, 2006 9:53 am 

No to tak popróbuję - chociaż coś dziwnie mi się ten silniczek zachowuje....

Wczoraj miałem inny problem: jak silnik wchodził na obroty, to szaleć zaczynało sterowanie - obydwa serwa robiły co chciały, a raz nawet mi samochód zwiał z zasięgu

Tytuł:
PostNapisane: Pn kwi 23, 2007 11:57 pm 

Z tym wariowaniem serw to banał - rozładowane akumulatorki. Zresztą zmieniłem aparaturę i jest ok.

Wyregulowałem silniczek - na czuja! Nie sprawdzały się żadne "ustawienia fabryczne". Silnik (gaźnik) jest dość wyrozumiały i różne ustawienia akceptuje - choć nie wiem z jakim skutkiem na dłuższą metę!

Wyjeździłem z 5L paliwa. Ostatnio przepaliła mi się świeca. Nie miałem nic sprawdzonego pod ręką i założyłem jakąś "no name". W międzyczasie przeczyściłem gaźnik (bo jakieś paproszki się pojawiły) wymieniłem wężyk paliwa, założyłem filtr paliwa.

Niestety nie mogę dojść do ładu!!!
1. W paliwie (w wężyku) pojawiają się bąbelki powietrza - wygląda że wyłażą ze zbiornika - muszę sprawdzić jak to możliwe!
2. mieszanka jest bardzo uboga - grzeje się silnik (kilka razy złapał ze 150 st C) - odkręcanie dysz niby pomaga, ale się dusi jak wchodzi na obroty.
3 czasem bywają problemy z pracą - pochodzi kilka sekund a jak dam gazu, to po 1-2sek wyłącza się (wygląda na zbyt ubogą mieszankę), jednak jak powoli podkręcam obroty i nie wkręcając na ful zwolnię - gaśnie - tak jaby za bogata mieszanka.

nie wiem, czy świeca może mieć aż takie znaczenie??? Żaży się bardzo jasno, ale nic mi nie przychodzi do głowy...
Muszę jeszcze wyeliminować te bąble powietrza, ale nie specjalnie mam pomysł co się może dziać??

Czy zakup świecy: O.S. No8 to dobry pomysł ???? Co kledzy myślicie o dolegliwościach silniczka??

Czy po ARO czyści się jakoś silniczek, czy można odpalać od razu - bo w sumie to też rzecz, którą ostatnio wprowadziłem...