Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Śr kwi 22, 2026 7:45 am

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 71 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor
PostNapisane: Wt gru 12, 2006 8:50 pm 

Na początek chciałbym sie ze wszystkimi ładnie przywitać. Jestem tu nowy :P :) Od długiego czasu przeymierzałem sie do zakupu modelu az sie wkońcu doczekałem :) Zakupiłem uzywany podbno przez tydzien, model spalinowy Tyranosaurs ( http://allegro.pl/item147118600_tyranos ... k_rtr.html ) Do modelu dostane litr paliwa na poczatek, klucz do świec i zarke z ładowarka. A wiec przejde do rzeczy. Jestem kompletnym nowicjueszem i nigdy nie miałem do czynienia z takim modelem. Stwierdziłem ze lepiej kupic uzywke bo i tak znajac zycie ja rozwale. A jednak nie chciałbym go rozwalic wiec pisze do was z wielka proźbą drodzy forumowicze o jakies dobre rady. Model jak sie domyślam jest dotary. A wiec prosze napiszcze mi co, zrobic a czego nie robic aby go nie zepsucic zaraz po wyjeciu z pudełka :) Jak poprawnie odpalic, co sprawdzic, itp itd. Poprostu napiszcie co uwazacie za wazne i co by mogło mi sie przydac. Powtórze ze nic prawie nie wiem w tym temacie dla tego prosze nawet o napisanie rzeczy które moga sie wydawac dla was oczywiste :) Prosze o napisanie co musze jeszcze dokupic do exploatacji modelu(jakies oleje, narzedzia itp.) Nie znalazłem nigdzie takiego tematu i stwierdziłem ze sie przyda nie tylko mi :) Czekam na dobre i szybkie rady poniewaz model przyjdzie jutro badz pojutrze a niechciałbym jak juz napisalem, na poczatku zepsuc go i sie zniechecic. Dodam jeszcze ze miałem jakis czas temu elektryczne buggy oraz obecnie posiadam elektryczny helikopter którym sie czesto bawie i mam juz troche doswiadczenia w sterowaniu ale nigdy nie miałem stycznosci z modelem spalinowym> Nie dostane do niego instrukjci w której bym miał pewnie duzo rad i jakby ktos miał gdzies na komputrzerze badz znał link do stronki do instrukcji tego modelu to prosił bym tez o podanie jej. Pozdrawiam.

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Wt gru 12, 2006 8:57 pm 

A poczytaj troche tu :wink:
http://www.rcauto.pl/forum/viewtopic.php?t=2317
Na pewno sie przyda.

Tytuł:
PostNapisane: Wt gru 12, 2006 9:30 pm 

Ok dzieki wszystko przeczytałem. I mam od razu pytanie. Czy uzuwanie samego wd-40 po kazdej jeźdze nie zepsuje silnika?? I czy przed jazda mam cos zrobic z tym wd-40 w silniku czy normlanie dopompowac paliwo i odpalac?? Czy jak naleje paliwo do zbiornika to wskazane jest aby wypalic je całe zeby nic nie zostało w przewodach i jeździc az model zgasnie z braku paliwa???? Prosze o odpowiedz na te pytania i udzielenie wiecej rad.

Tytuł:
PostNapisane: Wt gru 12, 2006 9:44 pm 

pawciode napisał(a):
Ok dzieki wszystko przeczytałem. I mam od razu pytanie. Czy uzuwanie samego wd-40 po kazdej jeźdze nie zepsuje silnika?? I czy przed jazda mam cos zrobic z tym wd-40 w silniku czy normlanie dopompowac paliwo i odpalac?? Czy jak naleje paliwo do zbiornika to wskazane jest aby wypalic je całe zeby nic nie zostało w przewodach i jeździc az model zgasnie z braku paliwa???? Prosze o odpowiedz na te pytania i udzielenie wiecej rad.

zamiast WD-40 kup ARO i lej w cylinder przez dzurę po świecy 3-5 kropel
paliwo wypalaj na koniec jazdy do końca, próbuj odpalać aż przestanie zaskakiwać, dopiero ARO i do domu.

Tytuł:
PostNapisane: Wt gru 12, 2006 10:01 pm 

a co z tym ARO badz WD-40 w silniku?? Przed ponownym odpaleniem cos z tym zrobic czy zalac paliwem i normlanie odpalic??

Tytuł:
PostNapisane: Wt gru 12, 2006 10:16 pm 

pawciode napisał(a):
a co z tym ARO badz WD-40 w silniku?? Przed ponownym odpaleniem cos z tym zrobic czy zalac paliwem i normlanie odpalic??

normalnie odpalać

Tytuł:
PostNapisane: Wt gru 12, 2006 10:17 pm 

dzieki toost. Czekam na wiecej info bo jak narazie to wiem tylko co nieco o silnku :)

Tytuł:
PostNapisane: Wt gru 12, 2006 10:24 pm 

Tylko "zalać" nie znaczy zalać do pełna, w przypadku wd 40 wkładasz kocówke poprzez otwór na swięce i wtryskujesz 1 sekundę, tak samo za filtr powietrza, w przypadku ARO 5 kropel w te otworu co powyżej. Kręcisz kilka razy szarpakiem lub roto i tyle.

TRAXXAS REVO 3.3 #5308 [ 2008 EDITION ]

Spektrum DX 3.0

AUKCJE : http://www.allegro.pl/show_user_auction ... id=1576079

Tytuł:
PostNapisane: Wt gru 12, 2006 10:42 pm 

no tego to juz sie domysliłem :) a moze cos wiecej?? Juz informacje o konserwacji silnika mam w pełni skapletowane wiec o tym juz nie piszcie ale jest przecierz wiele innych spraw...

Tytuł:
PostNapisane: Śr gru 13, 2006 11:41 am 

Z takich prostych spraw pamietaj by najpierw włączyć model, nastepnie nadajnik i przed odpaleniem sprawdz czy wszystkie serwa działają poprawnie. Nie wyciągaj szarpanki do samego konca, tylko krótkie i gwałtowne szarpnięca, bo nadwyręzysz spręzyne w szarpance i będzie pękac. Po kazdej jezdzie wymyj porządnie filtr powietrza i na nowo naoliw olejkiem do filtrów, to jest tez bardzo wazne bo czesto od tego zalezy zywotnosc silnika.. Po jazdach sprawdzaj czy zadna srubka sie nie wykręciał, bo w spalinach jest to utrapieniem i wszystko tzeba na Lock Tite dawac.. Mysle ze to wszystko z takich prostych ale waznych zeczy..

Tytuł:
PostNapisane: Śr gru 13, 2006 11:44 am 

Jarek Poniatowski napisał(a):
Z takich prostych spraw pamietaj by najpierw włączyć model, nastepnie nadajnik

to ciekawe bo zaprzeczasz instrukcjom wydanym przez TRAXXAS'a i TAMIYA

Spektrum DX 3.0

Tytuł:
PostNapisane: Śr gru 13, 2006 12:05 pm 

Oooo nie, ale gafa :lol: SOrry ale to na odwrót ;) Najpierw nadajnik a nastepnie model. Jeszcze raz sorry :)

Tytuł:
PostNapisane: Śr gru 13, 2006 3:10 pm 

a co ta za róznica czy włacze tak czy tak?? Cos sie moze stac gdy zrobie to na odwrót??

Tytuł:
PostNapisane: Śr gru 13, 2006 3:26 pm 

pawciode napisał(a):
a co ta za róznica czy włacze tak czy tak?? Cos sie moze stac gdy zrobie to na odwrót??

poprostu jak najpierw wlaczysz odbiornik, to on juz zaczyna odbierac sygnaly. jesli w poblizu jest cos co nadaje na tej samej czestotliwosci co Twoj odbiornik, to moze sie zdarzyc ze w modelu np. otworzy sie przepustnica na maxa :lol:

gg 2102790

Tytuł:
PostNapisane: Śr gru 13, 2006 3:37 pm 

ale silnik jest wciąż nie odpalony więc nic się nie stanie. Ja powiem szczerze często o o tym zapominam. Myślę ,że ma to duże znaczenie w przypadku elektryków.

Spektrum DX 3.0

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 71 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5  Następna strona