Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Cz kwi 23, 2026 10:00 am

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor
PostNapisane: Pn gru 04, 2006 7:09 pm 

Witam! Jak niektorzy wiedza mam problem z srednica oski w moim Bl'u, takze prawdopodobnie zamiast dorabiania zębatek zdecyduje sie na zeszlifowanie oski do srednicy 3.2mm, i teraz ppytanka:
1. robic to samemu? jak tak to jak? (pierwsze co mi przyszlo do glowy to na wlaczonym silniku - zrobic tak jakby szlifierke tyle ze dzialajaca w druga strone)
2. jak poznac ze metal jest utwardzany powierzchniowo? Jeden z forumowiczow podpowiedzial mi ze nalezy zeszlifowac 0.1mm z czola oski i potem w duzym powiekszeniu ja obejzec, ale co powiniwnem tam zobaczyc? prosze o wypowiadanie sie kompetentnych osob, zdnego spamu! pozdrawiam!

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Pn gru 04, 2006 8:47 pm 

_bollo_ napisał(a):
Witam! Jak niektorzy wiedza mam problem z srednica oski w moim Bl'u, takze prawdopodobnie zamiast dorabiania zębatek zdecyduje sie na zeszlifowanie oski do srednicy 3.2mm, i teraz ppytanka:
1. robic to samemu? jak tak to jak? (pierwsze co mi przyszlo do glowy to na wlaczonym silniku - zrobic tak jakby szlifierke tyle ze dzialajaca w druga strone)
2. jak poznac ze metal jest utwardzany powierzchniowo? Jeden z forumowiczow podpowiedzial mi ze nalezy zeszlifowac 0.1mm z czola oski i potem w duzym powiekszeniu ja obejzec, ale co powiniwnem tam zobaczyc? prosze o wypowiadanie sie kompetentnych osob, zdnego spamu! pozdrawiam!

czym będziesz mierzył średnice ośki przy szlifowaniu?
czym zamierzasz szlifować?
jak zamierzasz zamocować narzędzie do szlifowania?

... tak z ciekawości pytam?

Tytuł:
PostNapisane: Pn gru 04, 2006 9:41 pm 

Szczerze mowiac to nie wiem ;) wlasnie tego zamierzalem sie dowiedziec, są u nas (tzn u mnie w miescie albo w Wawie) jakies zaklady slusarskie, najpierw zamierzalem sie udac wlasnie tam, naprawde, nic mi nie przychodzi do glowy - w sumie bedzie sie to krecic okolo 40k tyus obrotow, takze musi to byc wykonane dosc precyzyjnie... doradzcie cos, moze ktos z was wie gdzie cos takiego mozna zrobic? albo wie gdzie mozna kupic zebatki do duzych przekladni lotniczych, moze akurat w ktorejs znalazla by sie zebatka z odpowiednim modulem, pozdrawiam!

edit:
A co myslicie o wlaczeniu silnika i przyciskaniu oski do pilnika, nastepnie zrobieniu z papieru wodnego takiej "kolyski" - paska i wyszlifowac na blysk? albo tokarka, ale czy nie bedzie wtedy potrzebne wymontowanie oski? (co jest teoretycznie niemozliwe)

Tytuł:
PostNapisane: Pn gru 04, 2006 10:07 pm 

_bollo_ napisał(a):
Szczerze mowiac to nie wiem ;) wlasnie tego zamierzalem sie dowiedziec, są u nas (tzn u mnie w miescie albo w Wawie) jakies zaklady slusarskie, najpierw zamierzalem sie udac wlasnie tam, naprawde, nic mi nie przychodzi do glowy - w sumie bedzie sie to krecic okolo 40k tyus obrotow, takze musi to byc wykonane dosc precyzyjnie... doradzcie cos, moze ktos z was wie gdzie cos takiego mozna zrobic? albo wie gdzie mozna kupic zebatki do duzych przekladni lotniczych, moze akurat w ktorejs znalazla by sie zebatka z odpowiednim modulem, pozdrawiam!

edit:
A co myslicie o wlaczeniu silnika i przyciskaniu oski do pilnika, nastepnie zrobieniu z papieru wodnego takiej "kolyski" - paska i wyszlifowac na blysk?

wiesz jeśli poruszamy się w obrębie dziesiątek milimetra to pilnik sobie daruj

jeśli chodzi o usługę, to chyba taniej wyjdzie silnik kupić, zwłaszcza w Wawie
do takiej zabawy potrzebna jest szlifierka precyzyjna (np zegarmistrzoska) i kamień szlifierski plus najlepiej mikrometr

jeśli masz zębatkę z za małym otworem to o wiele łatwiej jest rozwiercić otwór, chociaż też przydał by się rozwiertak, bo wiertłem nie uzyskasz wymiaru
no i oczywiście stojak z imadełkiem

Tytuł:
PostNapisane: Pn gru 04, 2006 10:32 pm 

Silnik szedl do mnie z Chin i to 1.5 miesiaca, co do rozwiercenia zebatek tez najpeir o tym mylalem, ale Kit, jesed z uzytkowników powiedzial ze zeszlifowanie oski jest o wiele lepszym wyjsciem... w sumie nie wiem co sam mam robic... pozdrawiam!

Tytuł:
PostNapisane: Pn gru 04, 2006 10:56 pm 

_bollo_ napisał(a):
Silnik szedl do mnie z Chin i to 1.5 miesiaca, co do rozwiercenia zebatek tez najpeir o tym mylalem, ale Kit, jesed z uzytkowników powiedzial ze zeszlifowanie oski jest o wiele lepszym wyjsciem... w sumie nie wiem co sam mam robic... pozdrawiam!

tylko zębatkę jak wywiercisz krzywo to wywalisz i dokupisz nową, a jak przy szlifowaniu ośki dociśniesz bardziej (zakładając oczywiście, ze nie zrobisz jaja zamiast kółka) i zrobisz 2mm zamiast 3 to poczekasz znów 1.5 miesiąca na nowy silnik.

Tytuł:
PostNapisane: Pn gru 04, 2006 11:40 pm 

a czy zębatki nie sa hartowane? Tez uwazam tak jak Ty, jednak narazie znieram jedynie informacje, nawet nie wiesz jak sie zdziwilem gdy okazalo sie ze silnik ma niestandardową oske, pozdrawiam!

Tytuł:
PostNapisane: Wt gru 05, 2006 12:04 am 

Zalezy jaką masz zębatkę, ale wiekszosc jest hartowana dla jej zywotnosci. Jesli jest hartowana to mozesz sobie podarowac jej rozwiercanie, bynajmniej ja mam takie doswiadczenie bo próbowałem rozwiercic ciutke zebatke do mikrusa od hudego, co sie okazało ze stępiłem tytanowe wiertło :( a na zebatce sladu nie było... jeszcze jednym ale głupim pomysłem jest tłuczenie w otwór zebatki punktakiem albo jakims pobijakiem, moze noż widelec sie rozszezy :P bądź usmiechnięcie sie do znajomego który posiada tokarke, by wytoczył troszkę większy otworek w zębatce. A z tym pilowaniem wału to juz naprawde ostatecznos, mozesz go tym osłabic co doprowadzi do złamania sie jego, a to nie będzie miłe, bo jak piszesz nastepne 1,5 miecha czekania na motor :P.

Tytuł:
PostNapisane: Wt gru 05, 2006 8:15 am 

Rozwiercenie hartowanej części jest niemożliwe. dodatkowym utrudnieniem jest konieczność posiadania narzędzia calowego, bo docelowy wymiar to 3.17mm. Ponadto będziesz to musiał robić wielokrotnie. Zębatki się kończą osie nie.

Szlifowanie to nie ten sam rodzaj obróbki co piłowanie luk skrawanie.

Ręczne tego wykonanie odpada. Błąd będzie wtedy wynosił +- )0.1mm

Jest jeszcze na to inny sprytny patent jaki używa się do polerowania na wymiar walcowych prętów (chociażby takich jak w amortyzatorach). Ale wtedy faktycznie prościej jest kupić nowy silnik niż wkonać przyrząd.

Tak więc moja konkluzja - tylko maszynowo.

Robert

Tytuł:
PostNapisane: Wt gru 05, 2006 8:41 am 

Pytanie zasadnicze . Ile trzeba zeszlifować ?

Tytuł:
PostNapisane: Wt gru 05, 2006 8:47 am 

strzelam ale albo ma oś 5.5mm albo 5.0mm Czyli ok. 1mm po obwodzie.

Robert

Tytuł:
PostNapisane: Wt gru 05, 2006 2:39 pm 

Dokladnie, os ma 5mm, nie wiecie drodzy Koledzy gdzie to moge wykonać? Naprawde sie zdnerwowalem tym faktem, gdyz producent podaje te silniki jako modele do RC, nawet kilka filmików widzialem na google, a tu figa... pozdrawiam!

Tytuł:
PostNapisane: Śr gru 06, 2006 12:41 pm 

Pytałem moje warsztaty, nie podejmą się.

Robert

Tytuł:
PostNapisane: Śr gru 06, 2006 1:47 pm 

Ok, dziekuje za fatyge, kupuje drugi silnik juz ze standardową ośka, pozdrawiam!

Tytuł:
PostNapisane: Śr gru 06, 2006 6:30 pm 

Będziesz miał kupę części na zapas . :D :D

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona