Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Wt maja 05, 2026 5:11 pm

Autor
 Tytuł: Sprint 2
PostNapisane: So lis 25, 2006 1:31 pm 

Wiem, że temat Sprinta2 był wielokrotnie wałkowany ale to co usłyszałem od Pana ROJNY na jego forum na temat tego modelu mnie przeraziło:

Porownanie TC4 do Sprinta to jak porownac Poloneza do Porsche

TC4 zajmuje czolowe miejsca na swiatowych imprezach .... Sprint to lepsza zabawka od TT01 do zabawy na podworku, jakosc plastiku z czego jest Sprint wykonany jest jak guma .... model nie potrzebuje amortyzatorow bo tak sie podwozie wygina. Kupowanie modelu dlatego ze "mozna tuningowac" uwazam za bezsens ...... tuning potrzebny aby sprint byl na poziomie np. TC4 bedzie kosztowac tyle co 2 x TC4

NO właśnie... Mam zamiar kupic Sprinta2 RTR przez zime popracowac nad jego elementami (Silnik regiel przełozenie itp) abym mógł wystartować w zawodach. Ale to co usłyszałem tak jak powiedziałem mnie przeraziło. Czy w/w słowa są prawdziwe? Czy warto w ogóle inwestować w ten sprzęt jeśli teoretycznie jest bez szans na zawodach w klasie 540? Czy jednak PAn ROJNA się myli i Srpint2 zajmuje dobre miejsca na zawodach i warto w niego zainwestować?

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: So lis 25, 2006 2:04 pm 

Nie ma co ukrywać, ale jakość wykonania Sprinta 2 nie jest najlepsza, jest troche lepszy od TT ale nie mozna go porównywać z TC4.

Tytuł:
PostNapisane: So lis 25, 2006 2:19 pm 

Rowniez na poczatku chcialem zakupic Sprint 2 RTR. Odradzano mi go, a o 100 zl drozszy jest tc4 rtr. Niestety o 100 zl drozszy tylko w teorii bo trzeba dokupic aku i ladowarke, ale wydaje mi sie ze te dodawane do sprinta 2 rtr nie sa pierwszej jakosci wiec i tak bys byl narazony na dodatkowe koszta.
Przemysl sobie sprawe a z tego co widze to nie spieszy ci sie z zakupem.

EDIT:
Oj przepraszam Sprint teraz jest okolo 250 zl tanszy (promocja).

E Maxx BL
galeria modeli, modów i czesci

Tytuł: Re: Sprint 2
PostNapisane: So lis 25, 2006 4:47 pm 

Dziku napisał(a):
Wiem, że temat Sprinta2 był wielokrotnie wałkowany ale to co usłyszałem od Pana ROJNY na jego forum na temat tego modelu mnie przeraziło:

Porownanie TC4 do Sprinta to jak porownac Poloneza do Porsche

TC4 zajmuje czolowe miejsca na swiatowych imprezach .... Sprint to lepsza zabawka od TT01 do zabawy na podworku, jakosc plastiku z czego jest Sprint wykonany jest jak guma .... model nie potrzebuje amortyzatorow bo tak sie podwozie wygina. Kupowanie modelu dlatego ze "mozna tuningowac" uwazam za bezsens ...... tuning potrzebny aby sprint byl na poziomie np. TC4 bedzie kosztowac tyle co 2 x TC4

NO właśnie... Mam zamiar kupic Sprinta2 RTR przez zime popracowac nad jego elementami (Silnik regiel przełozenie itp) abym mógł wystartować w zawodach. Ale to co usłyszałem tak jak powiedziałem mnie przeraziło. Czy w/w słowa są prawdziwe? Czy warto w ogóle inwestować w ten sprzęt jeśli teoretycznie jest bez szans na zawodach w klasie 540? Czy jednak PAn ROJNA się myli i Srpint2 zajmuje dobre miejsca na zawodach i warto w niego zainwestować?

hehehe, nie dziw sie ze pan Rojna tak napisal...
w koncu jest dystrybutorem firmy associated, wiec nie powie na jej temat zlego slowa...

nie sugerowalbym sie tym co pisze :)

moge polecic za to model Hot Bodies Cyclone S. bdb model.
za podobna kase mozesz tez kupic np. x raya t1r

gg 2102790

Tytuł:
PostNapisane: So lis 25, 2006 7:45 pm 

Jak bym miał kase na Cyclone S to bym i kupił :). Ale narazie musze zadowolic się budrzetem do 1000zł. Ale nikt jeszcze nie odpowiedział czy Srint 2 uzyskuje dobre czasy co przekłada sie na wysokie pozycje na zawodach (oczywiscie u zawodowców a nie u początkujacych) czy dominuje tylko jedna forma modeli ?

Tytuł:
PostNapisane: So lis 25, 2006 8:15 pm 

Cyclone S kosztuje teraz na www.hpi.pl/sklep 644zl
nie mowie o zwyklym cyclonie za 2000zl, tylko o jego tanszej wersji (S)
oczywiscie do neigo musisz dokupic aparature, regiel, pakiet, silnik itp.

gg 2102790

Tytuł:
PostNapisane: So lis 25, 2006 8:46 pm 

odpuść sobie sprinta i asso :) sprinta dlatego jak napisał pan rojna. A w asso lubia padac łozyska i przede wszystkim jest calowe.

wybrałbym jakiegoś używanego xray'a ale w Bdb stanie. Kuba Franek ma cos odpowiedniego w korzystnej cenie ;)

Tytuł:
PostNapisane: So lis 25, 2006 8:53 pm 

Amoge prosic o pare argumentów "ZA" cyclone S ? ? Bo słysząłem od jednego zawodowca że to "napewno lepszy i mniej awaryjny od plastikowego cyclona" lepszy odnosiło się do Srinta 2

Tytuł:
PostNapisane: N lis 26, 2006 7:24 am 

Nie jestem obiektywny, ale nie spotkałem zawodnika jeżdżącego sprintem, który by narzekał na ten model.
Normalną sprawą jest ze, jeżeli będziesz pretendował do miejsca na podium zaczniesz rozglądać się za innym lepszym modelem. Moim zdaniem do póki nie znajdziesz się w pierwszej piątce rankingu dyskusje i porównywania nie mają większego uzasadnienia..
Faktem natomiast jest, że sprint jest bardzo trwałym i bezawaryjnym modelem, co z kolei nie generuje wysokich kosztów eksploatacji.
Zaletą jest też dostępność części oraz ich niskie ceny.
Porównaj sobie ile kosztują podstawowe elementy zawieszenia w innych modelach.
Wówczas sam ocenisz, co się płaca i co jest dobre dla ciebie.

Tytuł:
PostNapisane: N lis 26, 2006 9:09 am 

No i na taką odpowiedź czekałem... Dziękuje bardzo. Teraz jestem przekonany że kupnie Srinta2. Musze jeszcze tylko poszukać na forum na temat przełożenia oleju do amortyzatorów, sprężyn itp itd.....

Tytuł:
PostNapisane: N lis 26, 2006 2:12 pm 

Witam, Jeździłem sprintem i zapomniałem co to serwis, oprocz tylnego paska napędowego nie wymieniłem w nim nic. Modele lepsze chociażby CYCLONE S ma podzespoły z bardziej kruchego plasitku, a zapasowe praktycznie są już grafitowe. Jesli jeździsz średnio i nie jesteś w 1 dziesiątce DTM-540 bo chyba o tej klasie rozmawiamy, to żaden model ci nie pomoże. Aha dobry przykład MArcin Derewiński jeździ Sprintem 2 i popatrz na jego wyniki za sezon letni i teraz halowy. Nadal uważam że w każdej jednej klasie to 70% człowiek a reszta model.

Tytuł:
PostNapisane: Wt lis 28, 2006 2:09 am 

Też dorzucę kilka zdań na temat. Mam sprinciaka i mimo wielu niepochlebnyh znań na jego temat uważam że jest to jednak udany model. Na początek "przygody" jest to doskonały wybór z racji na jego dużą wytrzymałość co jest ważne przy nauce jazdy. Druga sprawa to części których dostępność i cena (oczywiście standardowych) bije konkurencję. Kolejna sprawa to to że można nim spokojnie śmigać po podwórku co w przypadku cyclona czy xraya "nie jest polecane" :)

Pozostaje jeszcze kwestia - kupujemy model a co z resztą sprzętu.
Moim zdaniem najlepiej jest kupić sprinta ale skupić się na ważniejszych rzeczach czyli: zakup DOBREJ ładowarki i DOBRYCH pakietów. Co z tego że wydasz całą kasę na super brykę i bedziesz jeździł na kiepskich pakietach i ładował je 8 godzin na kiepskiej ładowarce. Dalej można pomyśleć o dobrej aparaturze i dobrym regulatorze. A jak już zgromadzisz ten dobry osprzęt, nauczysz się jeździć, uzbierasz trochę grosza to kupisz sobie gołe dobre podwozie: xraya czy cyclona i przełożysz ze sprinta elektronikę którą już będziesz miał.
Pozdrawiam

Traxxas Rally

KDS 450SV CX250SE
Blade Nano CPX Xieda 9958
Yak54 Beast 3D UMX
GG: 5167078

Tytuł:
PostNapisane: Wt lis 28, 2006 2:48 pm 

Hmm Dzięki za wszystkie wypowiedzi :). Zamówienie składam w piątek.... nareście :) potem planuje dokupic regiel dobry pakiet popracować nad amortyzatorami, silnik Saturn + odpowiednie przełozenie, może troche karbonu (tylko czy to w sprincie 2 nie będzie śmiesznie wyglądało ?? :P) + technika i na zawody :D:D. NO chyba że polecacie jeszcze cos wymienić...