Mam kilka pytan dotyczacych eksploatacji modelu.
Przeszukalem forum ale nie znalazlem jednoznacznych odppowiedzi na nie.
W roznych watkach pojawiaja sie rozbierzne opinie, zeby np. smarowac smarem maszynowym, grafitowym, ceramicznym, teflonowym, ewentualnie olejem sylikonowym i to wszytko w odniesieniu do tych samych elementow.
Nie wiem jak kwestia smarowania byla rozwiazana seryjnie przez producenta, bo kupilem model uzywany.
Posiadam model yokomo MR-4TC Custom i nie wiem jak go smarowac - konserwowac.
Jak czesto, w ktorych miejscach i czy w ogole jest to konieczne, czy w tym celu mam go rozbierac, jakiego rodzaju oleju czy tez smaru najlepiej uzywac?
1. Model posiada dyfry kulkowe, jak, czym i jak czesto je smarowac?
2. Czy smarowac polaczenia poloski z dyframi i przegluby przy kolach (polaczenia te sa metalowe), tu rowniez znalazlem rozne opinie, jedny mowia zeby smarowac inni odradzaja.
3. Czy smarowac polaczenia zebatek atakujacej (metal) i odbierajacej (plastik)
4.Czy musze jakos specjalnie uwazac (nie wiem, nie jezdzic na maxa za dlugo, czy moze najpierw rozgrzac silnik ) zeby nie zniszczyc w modelu silnika lub regulatora? bardzo prosze o jakies wskazowki dotyczace ich eksploatacji (widizalem ze niektore regulatory i silniki maja radiatory,moje nie maja, czy w zwiazku z tym istnieje mozliwosc przegrzania ich?).
Silnik jest standardowy 540 27zwojowy nierozbieralny, a regulator to
airctronics bl-racer
Ewentualnie jak bedzie wygladala ta sprawa jak kupie mocniejszy silnik.
Mam na oku 2 np.
taki 20 zwoi lub
taki 27 zwoi ktory waszym zdaniem bedzie lepszym zakupem?
Nie chodzi mi o jakies specjalne parametry poprostu jak ten silnik wyzionie ducha bede go musial czyms zastapic a przy okazji nie zaszkodzi jak to bedzie cos lepszego od niego - jak bedzie szybszy tez nie zaszkodzi
Jesli chodzi o pas przenoszacy naped to czy trzeba go jakos szczegolnie serwisowac?
Innymi slowy prosze o jak najwiecej cennych dla mnie rad dotyczacych modelu i jego urzywania oraz konserwacji, jestem poczatkujacy i nie chece go zniszczyc.[/url]