Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Pt cze 19, 2026 7:34 am

Autor
 Tytuł: silnik 0,27cm
PostNapisane: N wrz 17, 2006 6:52 pm 

wiec niewiedzialem gdzie pisac nie znam zadnych for. wiec dostałem od wujka który bawił sie w modelarstwo dosc dawno [samolotami] dal mi silnik do samolotu 0,27cm nowka sztuka ruski i niewiem skad do tego silniczka samolot zalatwic powiedzial mi ze to do malych samolocikow moze ktos wie gdzie moge jakis samolot taki dostac
a i jeszcze silnik jest NA CO2
jutro dam zdjecia jednym slowem nigdy takiego malucha niewidzalem

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: N wrz 17, 2006 6:58 pm 

Tak małe silniczki stosowane są głównie do samolotów wolnolatających, czyli takich, nad którymi nie ma się sterowania. Gdzie taki model dostać? Raczej nigdzie, takie modele robi się samemu z planów konstrukcyjnych, polecam w tym celu przejść się do najbliższej modelarni, oni będą dobrze wiedzieli co z Tobą/silniczkiem zrobić. A co do tego, na co działa ten silnik, to jest to dwutlenek węgla - CO2, który "tankowany" jest do specialnych zbiorniczków. Więcej nie jestem w stanie napisać ponieważ nigdy się w to nie bawiłem, jedynie sędziowałem zawody młodzików/juniorów w takich kategoriach.

Tytuł:
PostNapisane: N wrz 17, 2006 7:01 pm 

a nie daloby sie jakos malego zdalnie sterowanego z micro serwami??/ czy cos takiego/..??

Tytuł:
PostNapisane: N wrz 17, 2006 7:04 pm 

skyline napisał(a):
a nie daloby sie jakos malego zdalnie sterowanego z micro serwami??/ czy cos takiego/..??

Tego dokładnie Ci nie powiem, polecam odszukanie forum o samolotach (www.modelarstwo.org.pl). Ale z tego co widziałem to te modele są tak lekkie, że wątpie by udało się tam wsadzić sterowanie. Jeśli chcesz zacząć latać modelami R/C to musisz jednak zainwestować w inny napęd, niekoniecznie spalinowy.

Tytuł:
PostNapisane: N wrz 17, 2006 7:08 pm 

bo jedno microserwo = 8g mozebys sie cos dalo zobacze

Tytuł:
PostNapisane: N wrz 17, 2006 7:10 pm 

skyline napisał(a):
bo jedno microserwo = 8g mozebys sie cos dalo zobacze

8gr x 2 + waga odbiornika + waga zasilania = wątpię :wink:
No, ale polecam lekturę stron o modelarstwie lotniczym, tutaj ewentualnie możemy pogadać o samolotach jeżdzących po pasie startowym :lol: :lol:

Tytuł:
PostNapisane: N wrz 17, 2006 7:41 pm 

Jak juz to do moto-szybowca takie sie stosuje, wbijasz paliwka na jakies 4 min lotu i wynosisz sie wgóre powoli silnik gasnie z braku paliwka i latasz, a te modele wolnolatajace to modele na uwięzi.. kaszana jak nic.. nie ma to ojak RC :P

Tytuł:
PostNapisane: Pn wrz 18, 2006 8:32 am 

Jarek Poniatowski napisał(a):
a te modele wolnolatajace to modele na uwięzi.. kaszana jak nic.. nie ma to ojak RC :P

Nie do końca. Modele na uwięzi to modele na uwięzi a modele wolnolatające to modele wolnolatające, jest różnica. Modelami na uwięzi daje się sterować tyle, że latają one w kółko. Modele wolnolatające to takie, nad którymi nie ma się wogóle panowania. Potocznie zwane rzutkami. Model o b.prostej konstrukcji, zrobiony głównie z kawałków drewna, najlepiej balsy. Skrzydło oklejone papierem/bibułą lub zrobione ze styropianu/depronu. Taki model rzuca się/wypuszcza i pozwala silnikowi na wzniesienie i liczy się czas szybowania w powietrzu bez ingerencji "z dołu".

Tytuł:
PostNapisane: Pn wrz 18, 2006 10:36 am 

opisz ten silniczek dokladniej albo fotki daj.... bo cos nie kojarze tak malego ruskiego silnika spalinowego... a ta pojemnosc odpowiada silnikom na CO2...

widzialem model rc z silnikiem na CO2... ale to straszna rzezba jest... sa serwa piko 3g i nano 6 gramowe ale to koszmarne pieniadze kosztuje.. taki piko odbiornik tez... kiedys byly takie fajne zestawy sieczki pod silniki na dwutlenek czeskiej firmy Modela.. ale to bylo dawno i nie prawda.... jeszcze istniala taka instytucja jak CSH... pamieta to ktos?? :)

ja mam problem jaka konstrukcje wybrac pod silnik 1,5cc a co dopiero wymyslec do Twojego :) bo tak naprawde to latanie zaczyna sie od 4-6cc w modelach mozna wybierac jak w ulegalkach i silniki tez tanie... serwa sa standard czyli tez niedrogie...

ale Piotrek ma racje... wolnolatajaca maszyne zrobisz z patyczka i kawalkow depronu :)

pozdrawiam

Savage 3.5 Custom - prawie nówka
Missiler 2WD - elektryk mojej córki
GG: 1664122