Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Śr lip 22, 2026 6:59 pm

Autor
PostNapisane: Pt wrz 08, 2006 6:57 pm 

Witam!
Byłem dziś sobie pośmigać trochę moją Ofną i wystąpił mały (albo duży - nie wiem jeszcze) ZONK. Zgasiłem silnik, dolałem paliwa, obejrzałem sobie czy się nic nie odkręciło, zakładam grzałkę, ciągnę za szarpankę i tu ona nie wraca. Szlag mnie trafił na miejscu, bo już podjąłem decyzję o zakupie startboxa po wcześniejszych perypetiach, ale to jeszcze chwilę potrwa. Próbowałem kilka razy, ale nic, szarpanka nie wraca. Pozbierałem manatki i do domu. Wszystko odkręciłem i co się okazuje... otóż nie mogę zdjąć one way'a z wału silnika. Żeby było śmieszniej to razem kręcą się i to w obie strony. Z tym że jak kręcę do tyłu to równo co jeden obrót słychać takie "cyk". Jak to "cyk" się pojawia, to kiedy zacznę kręcić w drugą stronę to od razu obraca się reszta silnika. Jak zmienię kierunek obrotów przed cyknięciem to mogę pokręcić trochę "jałowo" i po chwili kręcę już całym silnikiem. No i mam pytania, co tu się stało? Najbardziej niepokoi mnie to cykanie, silnik już do niczego? I jak teraz zdjąc to łożysko jednokierunkowe, żeby niczego nie uszkodzić?

i Mercedes W114, ale 1:1, Yamaha TDM 900
Kto umiera bogatszy, ten wygrywa.

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Pt wrz 08, 2006 7:37 pm 

To jest normalne ze cyka. A one way sie moze zapiekl jakos tam?

Ps
One waya nie ma na wale silnika :wink:

FG Stadium Truck, Jammin X2 CRT

Tytuł:
PostNapisane: Pt wrz 08, 2006 7:46 pm 

Tomek zalezy jeszcze jaki silnik Force, bo ten 21 o poj 3,5 ma w środku łozysko smarowane paliwem, ale juz te z RTR ofny mają norlamnie na wale one waya. Na 100 % zapiekł sie, nie pozostaje nic innego jak kupic nowy ;-)

ALBO zaopatrzenie sie w starter boxa :)

Tytuł:
PostNapisane: Pt wrz 08, 2006 8:01 pm 

tom3k92 napisał(a):
One waya nie ma na wale silnika :wink:

Wiem, tak się tylko wyraziłem, uznałem, że będzie wiadomo o co chodzi ;) .

Jarek Poniatowski napisał(a):
Tomek zalezy jeszcze jaki silnik Force, bo ten 21 o poj 3,5 ma w środku łozysko smarowane paliwem, ale juz te z RTR ofny mają norlamnie na wale one waya. Na 100 % zapiekł sie, nie pozostaje nic innego jak kupic nowy

Silnik jest raczej fabryczny, a model to Ultra LX, na głowicy ma napisane .26.

Jak to teraz ściągnąć? Jakaś sprawdzona metoda, żeby czegoś nie zepsuć bardziej?

Tytuł:
PostNapisane: Pt wrz 08, 2006 8:10 pm 

Sebaa napisał(a):
Silnik jest raczej fabryczny, a model to Ultra LX, na głowicy ma napisane .26.

Jak to teraz ściągnąć? Jakaś sprawdzona metoda, żeby czegoś nie zepsuć bardziej?

Silnik to Force .26. One way jest tam na zewnątrz bloku silnika, wewnątrz szarpanki.
bardzo sprawdzona metoda to porządne wyczyszczenie tego benzyną ekstrakcyjną bądź olejem napędowym. Później wystarczy jakoś popukać w łożysko (uważaj, żeby nie pogiąć wału) i na siłe je ściągnąc. Musi dać radę, bo już je ściągałem w ten sposób. I wiesz co, to był ten silnik i to samo łożysko, które przepracowało jeszcze u mnie parę litrów.

PS. Okazało się, żebyło mocno zabrudzone "piaskiem" i zakleszczył się na wałku.

PS. 2 Sorry, że nie odpowiadałem Tobie na e-maile z prosbą o pomoc. Nie miałem czasu, non stop przygotowywałem się do zawodów.

Tytuł:
PostNapisane: Cz wrz 14, 2006 4:24 pm 

Dzięki za poprzednie odpowiedzi... ale to jeszcze nie koniec...

Po całodobowym "moczeniu" się tyłu silnika w rozpuszczalniku tego one way'a dalej nie można ściągnąć. Tak już go chyba zostawię, założę tylko pustą obudowę szarpanki i uszczelnię jakoś, żeby nie naleciał tam piasek i inne brudy. Tylko jeszcze pytanie, bo trochę dziwnie zachowuje się ten wałek z tym zapieczonym łożyskiem. Otóż, jak obracam kołem zamachowym silnika w stronę normalną (czyli jazda do przodu) to ten wałek tylny nie kręci się, a jak obracam silnikiem w stronę przeciwną niż normalna praca to się kręci razem z silnikiem. Czy może to tak zostać i nie będzie to miało negatywnego wpływu na silnik podczas dalszego użytkowania - bo mam wrażenie, że wcześniej tak nie było :?:

Tytuł:
PostNapisane: Cz wrz 14, 2006 5:02 pm 

Sebaa napisał(a):
Dzięki za poprzednie odpowiedzi... ale to jeszcze nie koniec...

Po całodobowym "moczeniu" się tyłu silnika w rozpuszczalniku tego one way'a dalej nie można ściągnąć. Tak już go chyba zostawię, założę tylko pustą obudowę szarpanki i uszczelnię jakoś, żeby nie naleciał tam piasek i inne brudy. Tylko jeszcze pytanie, bo trochę dziwnie zachowuje się ten wałek z tym zapieczonym łożyskiem. Otóż, jak obracam kołem zamachowym silnika w stronę normalną (czyli jazda do przodu) to ten wałek tylny nie kręci się, a jak obracam silnikiem w stronę przeciwną niż normalna praca to się kręci razem z silnikiem. Czy może to tak zostać i nie będzie to miało negatywnego wpływu na silnik podczas dalszego użytkowania - bo mam wrażenie, że wcześniej tak nie było :?:

Tak powinno być przy zablokowanym one wayu... Nic się nie stanei jak tak będzie. Już mówie dlaczego tak się dzieje, tam w środku jest taka tarczka z zagłębieniem, w to zagłębienie wpada taki bolec na sprężynce. To zagłębienie z jesdnej strony jest zakończone gładkim zejściem (dlatego jak kręcisz w stronę "normalną" to nie zaskakuje ;)) a w drugą stronę gdy kręcisz blokuje się, dzieki temu szarpanka "łapie" tłok, gdyby były w obie strony gładkie zejścia to nie odpaliłbyś silnika, bo bolecby się wyślizgiwał. Także wszystko jest w porządku...