Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Cz maja 21, 2026 7:40 am

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 41 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Autor
PostNapisane: N wrz 03, 2006 3:23 pm 

Witam,

wlasnie zlozylem model zamontowalem nowy silniczek i chcialem zaczac go docierac, po odpaleniu dostal straszliwie wysokich obrotów wiec go po okolo 1 sekundzie wylaczylem za drugim razem bylo podobnie. zdjalem cieglo od serwa gaz/hamulec odpalilem i nadal ma takie wysokie obroty pokrecilem jedna z tych srobek :)ktora odopowiada chyba za wolne obroty (nie jestem pewien bo nie mam instrukcji do silniczka jest to FORCE 0.21 3.5cc) po takim manewrze silniczek chodzi przez 3 sekundy i puff gasnie:( co robie nie tak powiedzcie?? a moze jest ktos w Warszawie z kim moglbym sie spotkac i pomoc mi rozwiazac ten problem??

Usunolem posty o reglu i silniku, temat teraz przejzysty i czytelny, VerB

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: N wrz 03, 2006 3:59 pm 

rokuheita napisał(a):
Witam,

wlasnie zlozylem model zamontowalem nowy silniczek i chcialem zaczac go docierac, po odpaleniu dostal straszliwie wysokich obrotów wiec go po okolo 1 sekundzie wylaczylem za drugim razem bylo podobnie. zdjalem cieglo od serwa gaz/hamulec odpalilem i nadal ma takie wysokie obroty pokrecilem jedna z tych srobek :)ktora odopowiada chyba za wolne obroty (nie jestem pewien bo nie mam instrukcji do silniczka jest to FORCE 0.21 3.5cc) po takim manewrze silniczek chodzi przez 3 sekundy i puff gasnie:( co robie nie tak powiedzcie?? a moze jest ktos w Warszawie z kim moglbym sie spotkac i pomoc mi rozwiazac ten problem??

napisz dokładnie którą kręciłeś, ile i w którą stronę

Tytuł:
PostNapisane: N wrz 03, 2006 4:14 pm 

pol obrotu w lewa strone srobka jest pod filtrem powietrza (taka ze sprerzynka) innych nie dotykalem zeby nie rozregolowac.

Tytuł:
PostNapisane: N wrz 03, 2006 4:48 pm 

vector napisał(a):
Siemka

Jaki to silnik regiel?

:lol: :lol: :lol:

Co do silnika...To śróbka od jałowych obrotów, przekreć ja w prawo, po trochu, aż silnik bedzie stabilnie pracował. Chyba się nie mylę?

Ostatnio edytowano N wrz 03, 2006 5:08 pm przez Tomasz Dolata, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: N wrz 03, 2006 4:52 pm 

rokuheita napisał(a):
pol obrotu w lewa strone srobka jest pod filtrem powietrza (taka ze sprerzynka) innych nie dotykalem zeby nie rozregolowac.

to jest śruba od biegu jałowego
sprawdź czy przepustnica jest całkowicie zamknięta, zdejmij filtr, kręć tą srubą tak, żeby przepustnica otworzyła się na jakieś milimetr do półtora
w lewo zamykasz, w prawo otwierzasz przepustnicę.

potem załóż filtr, zapompuj paliwo, otwórz przepustnicę na 1/4 i odpalaj

jak nie da razy to pisz na priv lub gg, umówimy się u mnie na parkingu, już dwa silniki tam docierałem i regulowałem

... niedługo parkingowi zaczną się upominać o opłatę

:)

Tytuł:
PostNapisane: N wrz 03, 2006 4:53 pm 

ok ale on tak szybko gasnie ze nawet nie zdaze srobokreta do reki zlapac, bede musial w takim razie na wylaczonym silniku, mam tez problem z klipsem bateria mi sie rozladowuje a nie mam ladowarki tzn. mam ladowarke ale nie mam jeszcze zasilacza :(

Tytuł:
PostNapisane: N wrz 03, 2006 4:57 pm 

rokuheita napisał(a):
ok ale on tak szybko gasnie ze nawet nie zdaze srobokreta do reki zlapac, bede musial w takim razie na wylaczonym silniku, mam tez problem z klipsem bateria mi sie rozladowuje a nie mam ladowarki tzn. mam ladowarke ale nie mam jeszcze zasilacza :(

tę szczeline ustawiaj na wyłączonym silniku, nie wolno odpalać ze zdjętym filtrem

Tytuł:
PostNapisane: N wrz 03, 2006 5:30 pm 

ale jak zakladalem filtr i byly podlaczone serwo od gaz/hamulec to szczelina byla ok 1mm tak jak pisza co prawda w instrukcji silnika RB widocznie szczelina musi byc mniejsza. albo juz tak go rozregolowalem ze nie moge dojsc do ladu.

Tytuł:
PostNapisane: N wrz 03, 2006 6:02 pm 

rokuheita napisał(a):
ale jak zakladalem filtr i byly podlaczone serwo od gaz/hamulec to szczelina byla ok 1mm tak jak pisza co prawda w instrukcji silnika RB widocznie szczelina musi byc mniejsza. albo juz tak go rozregolowalem ze nie moge dojsc do ladu.

a czy serwo było w pozycji neutralnej?
bo jeśli serwo jest źle ztrymowane, to w chwili włączenia aparatury może otworzyć przepustnicę do połowy

Tytuł:
PostNapisane: N wrz 03, 2006 6:40 pm 

ustawilem raz jeszcze przepustnice i odpala na niskich obrotach ale teraz jest tak ze w momencie gdy ciagne za szarpanke odpali na ulamek sekundy nie zdaze puscic szarpanki i gasnie w momencie gdy gasnie silnik czuje na szarpance mocne szarpniecie i gasnie:(

Tytuł:
PostNapisane: N wrz 03, 2006 8:00 pm 

zauwazylem jeszcze jedna rzecz sroba ktora dokreca obudowe sprzegla odkrecila sie, wyjalem silnik z modelu i jak odkrecilem uklad wydechowy wylala sie z niego benzyna potem wykrecilem swiece i zdjalem radiator polalo sie znowu paliwo, osuszylem silnik ale zauwazylem jeszcze cos co mnie bardzo martwi a mianowicie gdy tlok idzie w dol slysze metalowe stukniecie, jak krece walem w duga strone tego efektu nie ma czy to normalne i mam sie nie przejmowac czy rozgladac sie za nowym silnikiem:(??

Tytuł:
PostNapisane: N wrz 03, 2006 8:24 pm 

rokuheita napisał(a):
zauwazylem jeszcze jedna rzecz sroba ktora dokreca obudowe sprzegla odkrecila sie, wyjalem silnik z modelu i jak odkrecilem uklad wydechowy wylala sie z niego benzyna potem wykrecilem swiece i zdjalem radiator polalo sie znowu paliwo, osuszylem silnik ale zauwazylem jeszcze cos co mnie bardzo martwi a mianowicie gdy tlok idzie w dol slysze metalowe stukniecie, jak krece walem w duga strone tego efektu nie ma czy to normalne i mam sie nie przejmowac czy rozgladac sie za nowym silnikiem:(??

za nowym silnikiem rozglądasz się jak padnie ten co masz

jeśli słyszysz parkotanie przy uruchamianiu to zwyczajnie zalałeś silnik i dalsze próby skończą się albo serwaniem sznurka, albo uszkodzeniem korbowodu (zależy jak jest odpalany)

dokręć śrubę, wstaw silnik dobrze ustawiając żębatki (włóz papier między zębatki i dopiero dociśnij silnik)
dopompuj paliwo do gaźnika, zakładaj grzałkę i ognia
grzałka musi być dobrze nałdowana
odpalaj z kołami w górze
jak nie będzie chciał odpalić podnieś nieco obroty biegu jałowego
w czasie uruchamiania przepustnice otwórz niewiele (żeby nie zalać)

jak się nie uda mimo to, umawiaj się z kims kto już to robił

Tytuł:
PostNapisane: N wrz 03, 2006 8:38 pm 

ok oczyscilem a wlasciwie osuszylem silnik, nie wiem tylko czy ten dzwiekktory wydaje silnik jak krece walem (metaliczne stukniecie gdy tlok jest na dole irozpoczyna podroz w gore jak zakrece walemm w druga strone to efekt stukania przenosi sie w momencie gdy tlok jest w gorze) rozumiem ze pomimo tych objawow moge zamontowac silnik w modelu i odpalic?

Tytuł:
PostNapisane: N wrz 03, 2006 8:59 pm 

rokuheita napisał(a):
ok oczyscilem a wlasciwie osuszylem silnik, nie wiem tylko czy ten dzwiekktory wydaje silnik jak krece walem (metaliczne stukniecie gdy tlok jest na dole irozpoczyna podroz w gore jak zakrece walemm w druga strone to efekt stukania przenosi sie w momencie gdy tlok jest w gorze) rozumiem ze pomimo tych objawow moge zamontowac silnik w modelu i odpalic?

tak

Tytuł:
PostNapisane: N wrz 03, 2006 9:20 pm 

rokuheita napisał(a):

wtrące się, bo miałem dziś ten sam przypadek. W czasie jazdy usłyszałem dziwny metaliczy dzwięk, znajomi poradzili bym przerwał jazdę i sprawdził co się dzieje. Zdjąłem silnik i krecac wałem słyszałem takie samo stukniecie metaliczne jak opisałes i dokłądnie w tym samym momencie. długo sie głowiłem zanim doszedłem o co chodzi. Mianowicie ten kawałek wału, na którym osadzone jest sprzgło poluzował się (bo wbrew pozorom nie jest to jedna część, przynajmniej w moim silniku), zauważyłem to przypadkowo, krecąc wałem raz w jedna raz w drugą stronę. Ten kawałek wału zaczał sie odkrecać. Przykreciłem go mocno i ten metaliczy dzwięk znikł. spróbuj, moze zadziała to takze w twoim przypadku.

TRAXXAS REVO 3.3 #5308 [ 2008 EDITION ]

Spektrum DX 3.0

AUKCJE : http://www.allegro.pl/show_user_auction ... id=1576079

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 41 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona