Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Wt kwi 28, 2026 2:40 am

Autor
PostNapisane: Śr sie 16, 2006 5:47 pm 

Chcialbym stworzyc temat w ktorym powiecie co wam najczesciej pada w bagusach. Chcialbym zeby to byl temat w ktorym bedziecie opisywac co wam siadlo jako pierwsze, oraz co zrobiliscie zeby sie tak wiecej nie dzialo, no i jakies rady dla innych - zawsze mozna cos poradzic na sypiace sie czesci :)

Ja zaczne:)

W przeciagu 2 tygodni w ofnie lx comp 2 rozwalilem 2 przednie zwrotnice aluminiowe. Pierwsza poszla przy lekkim uderzeniu w kraweznik (tak sie konczy dawanie niedoswiadczonym pojezdzic - ale zaplacil za jedna zwrotke), a druga poszla jak na hopie model wyskoczyl i zahaczyl o krzak, koziolkowal bokiem i upadl na przednie kolo gdzie zadnej amortyzacji nie ma :)

Reszty nie udalo mi sie zepsuc :)

Tak wiec jak komus tez ida zwrotniczki, to za jakies 5 tyg w rcworldzie beda zwrotki cnc 4 razy drozsze ale ponoc pancerne, wiec warto sie chyba skusic.

E Maxx BL
galeria modeli, modów i czesci

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Śr sie 16, 2006 6:06 pm 

w GS CL-1:

--> wyskoczyl tylny wahacz
powod: wygielo sie tylne dolne mocowanie wahaczy
rozwiazanie: wymiana w/w mocowania na aluminiowe
--> Pogiete wiezyczki amortyzatorow
powod: skoki, zla konstrukcja wiezyczek
rozwiazanie: zakup wiezyczek tuningowych.

XB8

--> jeszcze nic, i mam nadzieje ze bedzie tak zawsze :lol:

PostNapisane: Śr sie 16, 2006 6:24 pm 

wrzech napisał(a):
Ja zaczne:)

W przeciagu 2 tygodni w ofnie lx comp 2 rozwalilem 2 przednie zwrotnice aluminiowe. Pierwsza poszla przy lekkim uderzeniu w kraweznik (tak sie konczy dawanie niedoswiadczonym pojezdzic - ale zaplacil za jedna zwrotke), a druga poszla jak na hopie model wyskoczyl i zahaczyl o krzak, koziolkowal bokiem i upadl na przednie kolo gdzie zadnej amortyzacji nie ma :)

W OFNIE LX COMP to chyba "Pięta Achillesowa" te zwrotnice bo ja tez rozwalilem na samym pocztku poszly ograniczniki skretu ktore sa integralna czescia zwrotnic a potem to juz pekly calkiem (Foto) ale mam juz nowe (zamowione oczywiscie byly na rcworld) no i widze ze producent zauwarzyl w czym problem bo sa teraz bardziej zmocnione te ograniczniki skretu (I z tad pewnie LX COMP II
:P )
No i jeszcze mi koszyczek na baterie sie rozlecial po jakims szczale :) a mialem glowe na pocztku czego model nie raguje na gaz :lol:
O i servo sie popsulo zabki sie stepiły ale udalo sie naprawic :)

Troche tego uzbieralem ale nie dziwcie sie pierwszy model wogole i to jeszcze spalinowy :D

To chyba tyle i oby juz tyle...

PostNapisane: Śr sie 16, 2006 6:44 pm 

Ajo_00 napisał(a):
wrzech napisał(a):
To chyba tyle i oby juz tyle...

Oby... dopoki nie rypniesz bokiem w przeszkode przednim kolem, jak rypniesz masz pewne ze zwroniczka kaput :)

A tak btw i drobne ot respekt dla mocowania dolnych wahaczy :) Jadac dosyc szybko na jakies 1/2 predkosci przywalilem czolem w rozcieta na pol rynne, tak ze krawedzie boczne rynny byly wystawione przodem do modelu "na rozcięcie". Myslalem ze rozerwalo mocowania dolne plastikowe a sie okazalo ze tylko wgnioty na jakies 0,4 mm i nic sie nie stalo. :) Pancerny model.

E Maxx BL
galeria modeli, modów i czesci

Tytuł:
PostNapisane: Śr sie 16, 2006 8:48 pm 

Witam!

No to mi ( w Ofnie Ultra LX) zgiął się przedni wał napędowy kiedy wyskoczyłem i spadłem na przód :shock: . Model stanął, ja mu daje gaz, a tu nic się nie dzieje. Podbiegam, zaglądam, a tu wał skrzywiony i koniec jazdy. Wyprostowałem i działa, ale i tak zamówiłem już nowy. Załuję, że nie mam fotki. Co będzie dalej zobaczymy, mam nadzieję, że nic ;) Na razie to walczę, bo silnik kaprysi, szukam szarpanki, albo chociaż sznurka, bo mój ma 16 cm. Czekam na serwa, bo to na skręcie trochę nie ma siły skręcać, a to na gazie nie ma siły, żeby dobrze hamować - tak mi się przynajmniej wydaje ;) .

i Mercedes W114, ale 1:1, Yamaha TDM 900
Kto umiera bogatszy, ten wygrywa.

Tytuł:
PostNapisane: Śr sie 16, 2006 9:46 pm 

W XB8 ukrecila mi sie sruba, podczas finalu wypadla jedna sruba mocujaca lotke (nie ta od gory, tylko boczna), ostatnio pourywaly sie wszytskie sruby mocujace mocowanie od lotki do podwozia (po dosc mocnym dachowaniu w Murowanej), W Michalowicach w finale powykrecaly mi sie sruby ktore trzymaly podwozie "sztywno" i pouginaly sie na wiezyczkach od amorow. A poza tym to pekl mi wahacz na zawodach w Czechach, spadlem z ok 2 metrow pionowo w dol na przednie kolo (zawody byly na lodowisku!). Wiec NIC SIE NIE DZIEJE :)

Tytuł:
PostNapisane: Śr sie 16, 2006 11:00 pm 

mayhem - przy skokach powyzej 2 metrow w gore i dalej niz 10 metrow chasiss sie wygina w banana, jezel i wyladujesz na tyle to tylny shock tower sie zgina do przodu ( to mozna wyprostowac) a jezeli ladowanie jest dziobem to sruby mocowania amorkow sie lamia, oraz pekaja serwa i gnie sie manifold, pozatym genialna zabawka :D

od wlasciciela 3 ofna buggy ktory kupil mayhem pro po zdezeniu czolowo ze sciana - po ofnie nie bylo by co zbierac :)

jego ofny stoja i sie kurza :D

mayhem rzadzi..............

Team Losi LST w/ LRP 28, Sportwerks Mayhem w/ 26, TA TC3 w/ os 18, Team Losi Mini-T w/ cobalt 14T, tyle zostalo po uszczuplaniu :(

http://www.putfile.com/spinacz_nyc/

Tytuł:
PostNapisane: Śr sie 16, 2006 11:06 pm 

Sebaa napisał(a):
Witam!

szukam szarpanki, albo chociaż sznurka, bo mój ma 16 cm

Napisz do niego aniester@ps.pl , ma bardzo dobry sznurek do szarpanki, sam kupilem i jestem zadowolony. Cena za metr to 5zl

pozdrwiam

Tytuł:
PostNapisane: Śr sie 16, 2006 11:15 pm 

Mi w xrayu przykręciłemkołana klej do śrub i zostawiłm na 3 tygodnie. chciałem odkęcic to na piastach i w nakrętkach gwint się popsuł. Oraz po roku musiałem wymienić niektór łączenia kulowe poniewą\aż dostały luzów.Standart to wygięcie się lub pęknięcie lotki. Co jakś czas aroseria pęka. Niektóre śruby też trzeba wymienić ponieważ się poprostu zurzywają.

Tytuł:
PostNapisane: Cz sie 17, 2006 8:47 am 

no to teraz ja.
po skokach zgubilem tuleje regulacyjna (toe in cam) z mocowania tylnego wachacza i po solidnym udezeniu w kraweznik przednim kolem zlamana koncowka drazka kierowniczego(steering ball end).

Tytuł:
PostNapisane: Cz sie 17, 2006 9:58 am 

XB8, kłopoty podobne jak Artur G. z lotką, urwało sie mocowanie spolera, a dokładnie srubki, wykreciły sie srubki od spoliera w finale w Rzeszowie, a pozatym wszytko OK :wink:

Tytuł:
PostNapisane: Cz sie 17, 2006 11:07 am 

Michał Bugajski napisał(a):
XB8, kłopoty podobne jak Artur G. z lotką, urwało sie mocowanie spolera, a dokładnie srubki, wykreciły sie srubki od spoliera w finale w Rzeszowie, a pozatym wszytko OK :wink:

Napawacie mnie z Arturem, optymizmem :lol:

Tytuł:
PostNapisane: Cz sie 17, 2006 11:25 am 

A ja dodam ze te srubki pochodza ze sklepu o ktorym nie mozna mowic... :D:D:D

Tytuł:
PostNapisane: Cz sie 17, 2006 1:35 pm 

Maciej Pożycki napisał(a):

Napawacie mnie z Arturem, optymizmem :lol:

spoko spoko

Tytuł:
PostNapisane: Cz sie 17, 2006 7:56 pm 

Może powiem coś bardzo odkrywczego, ale najsłabszym ogniwem w bagusach jest uwaga, uwaga............... tylna lotka ! :twisted:

Na początek napisze o zwrotnicach w Ultrze. Polecam wam pospawanie tego w jakimś porządnym zakładzie. Będzie o wiele mocniejsze. Ja odkąd na jednej osi mam spawy, ani razu nie pękła. A kilka wywrotek na tą strone było. Między innymi w Szprotawie, gdzie model ukleknął najpierw na spaw, a później przetoczył się na drugą stronę i oczywiście pękła niespawana.
Także polecam pospawanie. Dla wzmocnienia można polecieć również po niepękniętych.

Druga rzecz jaka mi pękła to duża obudowa zębatek dwa razy.
Pozatym po zaliczeniu betonowej ściany z bardzo dużą predkoscia x2, wielu naprawde wysokich skokach i bliższym spotkaniu z silnikiem Poloneza, stwierdzam że to model nawet wytrzymały.