Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest So lip 04, 2026 10:03 pm

Autor
PostNapisane: N lip 02, 2006 2:25 pm 

Dostalem w lapy model hpi, dosc stary (ma juz jakies 3-5 lat), ale nie wiem ile paliwa
juz przepalil. Wydaje mi sie ze z 10 litrow bedzie. Gosc od ktorego dostalem ten model
mowil ze kupil model za grosze bo byly z nim jakies problemy (nie wiedzial jakie).
Do sedna.... Silnik nie zapala. Udalo mi sie pare razy zapalic. Jezeli juz zapalil to
pozniej (nawet po paru godzinach) odpalal bez problemu. Udawalo sie zapalic po paru nastu
(kilkudziesieciu) szarpnieciach szarpanka. Jak gdyby nigdy nic po prostu odpalil.
Wyregulowalem wtedy gaznik, ustawilem odpowiednio iglice i zgasilem silnik (zatykajac
filtr). Nastepnie kazalem zlac paliwo z baku a kolega sie pomylil i nacisnal pare razy na
pompke w baku. WIedzialem od razu ze juz nie zapali i tak sie tez stalo. Silnik zalany,
wiec go rozkrecilem, wyczyscilem i skrecilem. Zapalic juz nie chcial. Sprawdzalem swiece.
Co sie okazalo... swieca swiecila na czerwono po podlaczeniu podgrzewacza. Stwierdzielm ze
moze bateria od swiecy slaba, ale wczesniej odpalal na tej sjabej baterii a swiecilo tak
samo na czerwono. Podlaczylem wiec podgrzewacz do 2,4V i wtedy swiecilo juz na zolto ale
to i tak nie dalo efektu - silnik dalej nie zapala.
Probowalem juz skrztkawka dawac kilka kropli paliwa na tlok przez otwor od swiecy, na
zakreconej iglicy, ale tez nie zapalal. Pamietam ze zawsze odpalal bo dlugim meczeniu sie
z szarpaniem szarpanki, tak wiec podlaczylem lozysko jednokierunkowe z szarpanki do
wiertarki (zeby nie musiec ciagnac za sznurek) i obroty na wal byly przekazywane wiertarka
a nie szarpanka (od szarpania nie moge teraz kawy podniesc nawet :/ ). Nic to nie dalo,
dalej silnik nie zapala. Kompresja na tloku jest, nie ma charakterystycznego oporu dla
zalanego silnika.
Nie mam juz sil na ten model. Moze macie jakies propozycje? Dodam jeszcze ze odpalem na
roznych ustawieniach przepustnicy (na wylaczonych ofkoz serwach). Odpalal zawsze na
lekkich gazie a teraz w ogole nie chce zapalic :(
Danych o silniku nie mam natomiast jest napis na szarpance : 15 FE Nitrostar HPI

Dzieki za wszelkie sugestie.

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Śr lip 12, 2006 6:18 am 

Widze ze nikt nie zna przyczyny :P
A ja w koncu znalazlem.
Przyczyna bylo brak kompresji w tloku. Uszczelnienie tloku z glowica sylikonem do silnikow spalinowych, oraz zrobienie specjalnie uszczelki pod swiece zalatwilo sprawe :)

Tytuł:
PostNapisane: Śr lip 12, 2006 8:05 am 

Po przeczytaniu pierwszego posta wiedzialem juz o co chodzi bo nie dawno mialem cos takiego samego

P.S Odpowiedzial bym na to pytanie ale nie mialem dostepu do komputera i przeoczylem temat :D

Szukam sponsora :D

Hpi Savage 4.6 ss
Futaba 3PM 75.990 MHz FM