Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Pn maja 18, 2026 6:02 am

Autor
PostNapisane: Cz mar 09, 2006 9:16 pm 

Witam!
W czasie "rutynowego" ;) przeglądu mojego modelu zauważyłem, że niektóre śrubki są luźne. W zasadzie wszystkie dały się spokojnie dokręcić, ale...
I tu mały problem. Gażnik przykręcony jest do bloku silnika na 2 śrubki po bokach i jedna z nich była luźna. Niestety okazało się, że nie da się jej dokręcić ponieważ jest luźny gwint. Wyciągnąłem gaźnik i faktycznie. W ściance gaźnika są dwie nagwintowane dziury na przeciw siebie. W jednej z nich gwint właściwie się skończył i śrubka kręci się w kółko. Moim zdaniem nie jest to najszczęśliwszy patent - gwint w aluminium o grubości ok. 1,2 mm. Moje pytanie, co możecie poradzić, aby pozbyć się problemu? Na razie próbowałem przykręcić gaźnik śrubką "na przelot", ale oryginalna śruba ma średnicę 3,2mm - normalnie można kupić tylko 3mm lub 4mm. Rozwiercanie raczej nie wchodzi w rachubę, a na śrubce 3mm gaźnik się trochę rusza na boki. Oprócz tego śrubka zmienia średnicę gardzieli, co może mieć wpływ na pracę silnika, chociaż jeżdżąc przez chwilę nie zauważłem jakiejś różnicy. Myślałem jeszcze nad wklejeniem tej śrubki (oryginalnej) na klej do metalu, ale w przypadku konieczności późniejszego demontażu może być lipa. Wiem, że najlepiej byłoby się zaopatrzyć w nowy gaźnik lub jego blok, o ile coś takiego występuje, ale nawet na kyosho.de nie widziałem takiego gaźnika. Więc ten tok działania odkładam na dalszy plan = bedę starał się to załatwić dwutorowo, to znaczy najpierw jakiś patent, jednocześnie szukając nowego gaźnika.
Będę wdzięczny za jakieś podpowiedzi.

i Mercedes W114, ale 1:1, Yamaha TDM 900
Kto umiera bogatszy, ten wygrywa.

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Wt mar 14, 2006 9:50 pm 

Cześć!
Odpowiadając (póki co - mam nadzieję ;) ) sam sobie dorzucam fotki jak to wygląda w realu.
Silnik.
http://img75.imageshack.us/my.php?image=silnik04ou.jpg
http://img159.imageshack.us/my.php?image=silnik10cg.jpg

I gaźnik.
http://img475.imageshack.us/img475/8647/gaznik09tk.jpg
http://img475.imageshack.us/img475/1294/gaznik10jk.jpg
http://img388.imageshack.us/img388/8308/gaznik23yj.jpg
http://img388.imageshack.us/img388/2871/gaznik32xd.jpg

Teraz, kiedy macie pełny obraz sytuacji liczę na jakieś podpowiedzi. Te dziury nagwintowane to chyba jakaś samoróbka, bo moim zdaniem gaźnik ma ślady montażu w innym silniku w sposób powiedzmy "tradycyjny". Gwint od strony wlotu paliwa jest OK, ale ten od przepustnicy już nie bardzo. Póki co nie przychodzi mi do głowy nic innego jak przykręcenie na "przelot" w taki sposób, aby gaźnik nie obracał się na boki (kwestia doboru odpowiedniej szpilki). Przy okazji czy możecie coś powiedzieć o tym gaźniku? Dobry jest? A może warto pomyśleć nad czymś lepszym - jakaś oferta lub link mile widziany. No i propozycje związane z usprawnieniem tego.

Tytuł:
PostNapisane: Śr mar 15, 2006 7:58 pm 

Witam
Nie to zebym chcial cie zmartwic ale... To niejest oryginalny gaznik do tego silnika. Jezeli dobrze widze jest to silnik Protecha .18, a gaznik jest od silnika firmy Force i te dziury w gazniku to po prostu samorobki bo oryginalnie ich po prostu niema;].

Pozdrawiam
Paweł

Tytuł:
PostNapisane: Śr mar 15, 2006 9:05 pm 

dobra
pomysł dragoński, bardziej jak wyzwanie

dorabiasz blaszkę w kształcie L z nagwintowanym otworem
blaskę lekko zaokrąglasz tak, żeby gładko przylegała do wewnętrznej płaszczyzny króćca gaźnika
przyklejasz ją klejem do metalu od wewnątrz tak, żeby dolna stopka zachodziła na koniec króćca. Ma to uniemożliwić obrót blaszki przy dokręcaniu
Blaszka działa jak nakrętka od wewnątrz

Tytuł:
PostNapisane: Śr mar 15, 2006 9:16 pm 

o ile gaznik siedzi dobrze spasowany w gniezdzie nań w silniku to mysle latwiej i profesionalniej bylo by wywiercic otwor na srobke z klinem w karterze.... wystarczy wiertarka z prostym uchwytem kolumnowym...

dorobic klin nie problem... niepotrzebne otwory w karterze i gazniku załatać wysokotemperaturowym klejem do metali...

jedyny problem to to, ze trzeba by silnik prawie na atomy rozebrac zeby pozbyc sie wiorow po wierceniu..... no i latwiej bylo by sam karter zlapac w imadlo....

pozdrawiam

Savage 3.5 Custom - prawie nówka
Missiler 2WD - elektryk mojej córki
GG: 1664122

Tytuł:
PostNapisane: Śr mar 15, 2006 10:27 pm 

Dzięki Panowie za odpowiedzi!
A więc kolejno:
Do Jaroch - wiem, że to nie jest gaźnik od tego silnika, a silnik od tego modelu bo było to zmieniane nie za mojej kadencji. Próbowałem znaleźć jakąś stronę www Protecha, ale mi się nie udało. Może wiesz, gdzie kupić do tego silnika oryginalny gaźnik- takie rozwiązanie najbardziej byłoby w stanie mnie zadowolić.

Do Toost - podoba mi się ten pomysł, myślałem właśnie nad czymś tego typu, ale nie miałem odpowiedniej koncepcji. Dzięki!

Do Gr4N4c1K - dzięki, ale to nie jest chyba najlepsze rozwiązanie. Rozebrać silnik i wywiercić dziurę to nie problem. Kłopot w tym, że nie lubię takich patentów. Z doświadczenia przy autach 1:1 wiem, że czasami lepiej nie poprawiać fabryki. Tą zasadę zamierzam stosować również przy modelu. Nie zliczę, ile czasu już straciłem na wyprowadzaniu "patentów pana Kazia" do stanu oryginalnego w moich samochodach. Nie zamierzam psuć modelu ;)
Niemniej dzięki za podpowiedź.
Spróbuję metody Toost'a, a poszukam oryginalnego gaźnika, o ile można go gdzieś kupić.

Tytuł:
PostNapisane: Śr mar 15, 2006 10:52 pm 

www.modele.sklep.pl
sprzedają samochody z silnikami protecha, może sprowadzą sam gaźnik?

Tytuł:
PostNapisane: Śr mar 15, 2006 10:54 pm 

Jakbyś miał wielki problem mam taki sam gażnik nówkę,nie jeźdzoną nigdy nie był odpalany w silniku na sprzedaż...ale to tak na zapas:) i patrzałem na gażnik rzeczywiśćie żadnych dziurek tam nie ma.

Tytuł:
PostNapisane: Śr mar 15, 2006 10:58 pm 

Sebaa napisał(a):
Dzięki Panowie za odpowiedzi!
(ciach)
Do Gr4N4c1K - dzięki, ale to nie jest chyba najlepsze rozwiązanie. Rozebrać silnik i wywiercić dziurę to nie problem. Kłopot w tym, że nie lubię takich patentów. Z doświadczenia przy autach 1:1 wiem, że czasami lepiej nie poprawiać fabryki. Tą zasadę zamierzam stosować również przy modelu. Nie zliczę, ile czasu już straciłem na wyprowadzaniu "patentów pana Kazia" do stanu oryginalnego w moich samochodach. Nie zamierzam psuć modelu ;)
Niemniej dzięki za podpowiedź.
Spróbuję metody Toost'a, a poszukam oryginalnego gaźnika, o ile można go gdzieś kupić.

nie powiedzial bym, ze moja metoda to "poprawianie fabryki"... raczej skopiowanie rozwiazania stosowanego w 90% fabrycznych silnikczkow....
a jak nazwiesz to co juz jest zrobione?? nieudolne zamontowanie nieoginalnego gaznika?? na takie "patenty" mam okreslenie "kowalstwo artystyczne"... z calym szacunkiem dla prawdziwych kowali... nie chodzi mi o samo zastosowanie innego gaznika tylko to, ze ktos sie za to zle zabral....
co do "poprawiana fabryki"... jak sie nie wie jak sie do tego wziasc to lepiej nic nie robic bo faktycznie moze to przyniesc fatalne skutki od zamiezonych....

pozdrawiam

Savage 3.5 Custom - prawie nówka
Missiler 2WD - elektryk mojej córki
GG: 1664122

Tytuł:
PostNapisane: Cz mar 16, 2006 12:36 am 

Możesz też spróbować zalepić otwory poxipolem i na nowo zagwintowć (gwintownikiem). W przeznaczeniu Poxipolu jest wyszczególniona naprawa zerwanych gwintów, tak więc powinno być git