Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest N lip 05, 2026 2:59 am

Autor
 Tytuł: IRC - cd?
PostNapisane: N lut 05, 2006 9:07 pm 

Niestety jak zwykle piszę tutaj :P

No więc tak... Znalazłem opcją "Szukaj" na tym forum jakiś kanał o modelarstwie, jednak to było w 2004 roku, niewiem czy jeszcze istnieje, itp.

Można by zrobić oficjalny kanał RC-Auto, i gdyby kanał nie cieszył się popularnością usuneło by się go. Reklama to podstawa...

Kanał byłby na normalnej sieci, nie IRCnet, QuakeNET czy coś bo są to najgorsze sieci... Czemu? Co z tego że mają dużo userów jak niema serviców (NickServ, Chanserv, HostServ, BotServ, OperServ - to są podstawowe servy). Jak ktoś ma jakieś propozycje to czekam... Tylko z SERVICAMI! Najlepiej wpisać /whois Chanserv i jeśli jest serv i niema w opisie że to nie jest chanserv to ok ;)

Modelarstwo się rozwija, w 2004 roku modelarzy było mniej, teraz można by coś wykombinować większego.

Ja na kanale moge bywać, mogę go założyć gdzieś, bo na IRCU siedze już prawie 3 lata :)

Ps. Proszę o nie przenoszenie tematu np. do Dowolne tematy bo tam nie mogę odpowiadać -_-

Nowy model in soon...

http://www.rcpics.net/member/Kai11

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: N lut 05, 2006 9:45 pm 

jestem za...

tylko jest pare problemow...

1. ludzie nie wiedza co to IRC... a to kamien wegielny internetu razem z usenetem...

2. prawdopodobnie osoby korzystajace z neta w pracy maja poblokowane porty... chyba, ze masz jakas brameczke irc2www

3. ktos musi postawic bota

4. polskie serwery ircowe nadal czesto lapia splity...

a tak pozatym ok....

Pozdrawiam

ps: z Irca korzystam prawie 3x tyle lat co Ty... :)

pss: hehe.... ale sie porobilo.. to jest moj 100 post :D

Savage 3.5 Custom - prawie nówka
Missiler 2WD - elektryk mojej córki
GG: 1664122

Tytuł:
PostNapisane: N lut 05, 2006 9:48 pm 

1. To coś bym może o tym napisał ;)
2. Mam gdzieś aplet java www...
3. Musi? ;) To zależy, BotServ niby jest, ale to taki bot nijaki, bo ChanServ też daje automatycznie accessy więc niewiem... Może eggdrop? ;)
4. Polskie SUX. Napewno kanał byłby na angielskiej sieci, na 99% :D

ps: z Irca korzystam prawie 3x tyle lat co Ty... << Wow, nieźle ;)

Nowy model in soon...

Tytuł:
PostNapisane: N lut 05, 2006 9:49 pm 

[quote="Gr4N4c1K"]jestem za...
1. ludzie nie wiedza co to IRC... a to kamien wegielny internetu razem z usenetem...
quote]
Albo nie wiedzą co to jest, albo nie wiedzą skąd ściągnąc pełną wersje ktra działa dluzej niz trialowe 30 dni ;P (tutaj mowie o sobie)

Ja jestem ZA !
Mozna by zrobic to tak, aby działał na jednej z najnowszych wersjji kolesi z Avianetu. :wink: mozesz w nim udostępniac innym pliki ;] cos jak p2p

Tytuł:
PostNapisane: N lut 05, 2006 9:54 pm 

Hm, bot to najlepiej XDCC... Tyle że to by trzeba postanawić na serwerze dedykowanym, albo na shellu, jeśli admin pozwoli uruchomić iroffera, w co wątpie ;) Serwer dedykowany - najtańszy około 400 zł :)

Albo na domowym łączu, ale to będzie wolne...

Nowy model in soon...

Tytuł:
PostNapisane: N lut 05, 2006 10:02 pm 

taa, wszystko jasne, tylko prosze mowic po ludzku :lol:

hmmm, nie mam pojecia co znaczy (jestem laik- nie w komputerach, ale w IRCu):

splity
BotServ
ChanServ
automatycznie accessy
eggdrop
XDCC
shell
iroffer

:P :P :P :oops: :oops: :oops: :roll: :roll: :roll: :shock: :shock: :shock: :x :x :x :evil: :evil: :evil:

i wogle skad wziasc irc, o co w tym chodzi itp

Tytuł:
PostNapisane: N lut 05, 2006 10:07 pm 

Proszę bardzo, to mniej więcej tak:

splity - Odłączenie się kilku serwerów w sieci, sieci mają zazwyczaj kilka serwerów, i jeśli jeden się zepsuje to następuje split.
BotServ - Jest to service który odpowiada za małe boty na kanał dający uprawienia, i żeby ładnie wyglądało :D
ChanServ - Do rejestrowania kanału, zarządzania nim, itp.
automatycznie accessy - Np. jak dodasz kogoś do access list to jak wejdzie na kanał dostania aopa (Opa) albo superopa - sop (super op), itp.
eggdrop - Pewnien skrypt bota
XDCC - Rodzaj udostępniania plików
shell - Konto na którym można uruchamiać programy
iroffer - Program na Linuksa do udostępniania plików, jest też wersja na Windowsa

Nowy model in soon...

Tytuł:
PostNapisane: N lut 05, 2006 10:09 pm 

ok juz rozumiem :D a teraz skad wziasc irc, jak to dziala, jak sie tam zalogowac itp :?:

Tytuł:
PostNapisane: N lut 05, 2006 10:42 pm 

No to polecam na początku podstawowego klienta na Windowsa, mIRC'a. www.mirc.com :) Potem możesz pobawić się SysResetem - www.sysreset.com , zmodyfikowany mIRC a jeszcze trudniejszy jest UPP, ale też dość łatwy, ma dużo przydatnych opcji.

Ściągasz klienta, instalujesz, wpisujesz nicka, i w polu tekstu /server server (w tym wypadku adres do SERWERA IRC).

Na googlach jest o tym DUUŻO :D

Nowy model in soon...

Tytuł:
PostNapisane: So cze 24, 2006 10:09 pm 

Widze temat ucichł a szkoda, ja sądze że jednak warto na quakenecie założyć bo po co płącic a to jest popularny serwer.
Wstępnie do celów testowych założyłem takowy kanał, jeżeli to się sprawdzi będzie można kontynuować inwencje. A na razie zapraszam na kanał #RC-auto na serwerze quakenetu, a jeżeli ktoś nie posiada klienta IRC ani opery lub poprostu nie orientuje sie co to IRC zapraszam na kanał za posrednictwem apletuhttp://www.awax.info/irc/
Pozdrawiam ;)

P.S. Jeżeli bedzie dużo osób tam bywało to bedzei można założyc oficjalny kanał już nie na quakenecie :P

Tytuł:
PostNapisane: So cze 24, 2006 10:37 pm 

A ja wam tutaj powiem jedno - był zrbiony czat - pare dni rewelka pełno ludzi po tygodniu żywehj duszy tam nie było ;)

Tytuł:
PostNapisane: So cze 24, 2006 10:42 pm 

jako że korzystam z różnych usług sieciowych przynajmniej z 10 lat myślę, że moje uwagi będą pomocne.

1. Najlepszą siecią w moim mniemaniu jest freenode.net - wiele serwerów w jednej sieci w tym kilka w polsce ( większego znaczenia to nie ma bo i tak się łączysz na freenode.net. dostępne usługi o których mówicie
2. Services są zbędne ... kanał tworzą ludzie a nie boty bo one z tobą nie pogadają jak będzie pusto na kanale
3. z doświadczenia wiem, że większość mniej zaawansowanych użytkowników internetu nie będzie z tego korzystać dopóki nie będzie instrukcji co skąd sciągnąć jak zainstalować i co najważniejsze jak korzystać z tego programu.
4. nie stawiajcie serwera sami ani nie kupujcie dedyka - mija się to z celem
5. ogólnie świetny pomysł ... jak tylko będzie taki kanał będę się często pojawiał.
6. nie liczcie na ilość osób na kanale większą niż 10 - 20 osób jednocześnie, kanał dla programistów php gdzie zarejestrowancyh na forum jest ponad 10000 użytkowników średnio odwiedza 15 - 25 osób po 3 latach obecności kanału na (w tym przypadku dedykowanym serwerze)

to chyba tyle narazie jak coś dopiszę jeszcze później.

Tytuł:
PostNapisane: So cze 24, 2006 11:24 pm 

Jak najbardziej jestem za, proponuję qnet problemem jak juz wspomnieliście będzie ściągnięcie ludzi na kanał.

Tytuł:
PostNapisane: N cze 25, 2006 8:41 am 

No dlatego by dla użytkowników o mniejszym zaawansowaniu, lub dla tych kturzy nie chcą zmieniac serwa na quake net jest aplet na stronie http://www.awax.info/irc/ a dla reszty #RC-auto , zapraszam.
Na forum clubu Sony Ericssona powstał tam kanał i udało go sie rozpowszechnić. Wszystko zależy od userów, wszyscy muszą reklamować oraz na nim bywać jak najczęściej i napewno wtedy kanał nie upadnie.

Tytuł:
PostNapisane: Pt lip 14, 2006 11:11 am 

Paweł Madej napisał(a):
jako że korzystam z różnych usług sieciowych przynajmniej z 10 lat myślę, że moje uwagi będą pomocne.

1. Najlepszą siecią w moim mniemaniu jest freenode.net - wiele serwerów w jednej sieci w tym kilka w polsce ( większego znaczenia to nie ma bo i tak się łączysz na freenode.net. dostępne usługi o których mówicie
2. Services są zbędne ... kanał tworzą ludzie a nie boty bo one z tobą nie pogadają jak będzie pusto na kanale
3. z doświadczenia wiem, że większość mniej zaawansowanych użytkowników internetu nie będzie z tego korzystać dopóki nie będzie instrukcji co skąd sciągnąć jak zainstalować i co najważniejsze jak korzystać z tego programu.
4. nie stawiajcie serwera sami ani nie kupujcie dedyka - mija się to z celem
5. ogólnie świetny pomysł ... jak tylko będzie taki kanał będę się często pojawiał.
6. nie liczcie na ilość osób na kanale większą niż 10 - 20 osób jednocześnie, kanał dla programistów php gdzie zarejestrowancyh na forum jest ponad 10000 użytkowników średnio odwiedza 15 - 25 osób po 3 latach obecności kanału na (w tym przypadku dedykowanym serwerze)

to chyba tyle narazie jak coś dopiszę jeszcze później.

1. Najlepsza sieć to ta postawiona na własnym PC :lol: [joke]
2. Niewiem czy są zbędne, jeżeli niema serviców można łatwo przejąć kanał ;)
3. Nawet jakby była, to wiele osób nie poradziło by sobie z wszystkimi 'opcjami'.
4. Czemu? Mam znajomego który ma dedyka, postawił tam unrealircd, kilka botów xdcc, i jest ok. Tylko niestety sieć jest mała, bardzo mała.
5. Ja też ;)
6. He, skąd wiesz... Jest dużo Polskich kanałów gdzie siedzi dużo osób, trzeba odpowiednio rozreklamować kanał, ale modelarzy którzy to skumają jest raczej mało.

Nowy model in soon...