Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest So kwi 25, 2026 11:40 am

Autor
 Tytuł: Początkujący
PostNapisane: Pn gru 12, 2005 12:24 pm 

Witam wszystkich, jestem początkujący w tym temacie i moje pytanko jest takie: czy ktoś mógłby mi objaśnić rodzaje podwozi TT-01, TL-01 itd. (jakoś je sklasyfikować). Tzn. wypisać od gorszych do lepszych, ewentualnie jakiś link, prasa do poczytania w tym temacie. Na początek zakupiłem używke Trail Master QD głównie dla syna ma 4 lata niech się wprawia. Ale chciałbym cosik lepszego złozyć, kupić tak na przyszłość (wiadomo trza trochę kasy uzbierać). Pozdrawiam. :D

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Pn gru 12, 2005 1:20 pm 

Tamiya TL-01:
http://www.rcdesign.ru/var/rcd/storage/ ... /pic11.jpg

Tamiya TT-01:
http://www.umcl.ch/archiv/2005/gallery/ ... C02385.JPG

Sam oceń ;)

EDIT:
Jeśli chcesz model na przyszlosc i dla Ciebie, nie wiem czy model spalinowy nie bedzie lepszym wyborem. Wiecej mocy- wiecej zabawy.

Tytuł:
PostNapisane: Pn gru 12, 2005 3:50 pm 

bierz sava fajne bydło można nim robić i nieczego sie nie boi lub jakąs redukcyjną terenówke np na podwozi cc-01 touarger

Tytuł:
PostNapisane: Pn gru 12, 2005 5:20 pm 

Kupuj benzyne, są znacznie mniej awaryjne, paliwo jest tańsze. Bierz Carsona Comanche. (mój wymazony model) :)

Tytuł:
PostNapisane: Pn gru 12, 2005 6:35 pm 

Comanche to potwor!
Widzialem go w akcji i bylem pozytywnie zdziwiony, lecz brakowalo mi skrzyni biegow.

Sprecyzuj jakie modele preferujesz, a my na sile doradzimy Ci ktory jest najlepszy!

Tytuł:
PostNapisane: Pn gru 12, 2005 6:53 pm 

Może woli elektryczne (jeśli o nie pyta) :?:

Tytuł:
PostNapisane: Pn gru 12, 2005 7:48 pm 

pogotomrc napisał(a):

Właśnie raczej elektryk bo to w sumie synek ma załapać bakcyla (mimo że ma dopiero 4 lata ale uwielbia samochody ma ich chyba ze 100 różnych) no ja to przy okazji, nie zaszkodzi. O spalince myslałem ale raczej odległa sprawa. Jaka firma Tamiya, Carson, Xray piszcie i podawajcie linki. zawsze wieczorem GG 512317 jak ktoś chce i ma czas wyłożyć kawe na ławe i mnie oświecić będę wdzięczny. Dzięki i pozdrawiam wszystkich.

Tytuł:
PostNapisane: Pn gru 12, 2005 7:53 pm 

Pierwsze kryterium to niestety kasa, ile chciałbyś na to przeznaczyć. Chodzi o łączny koszt zakupu wszystkiego co potrzebujesz, a nie samego modelu.
Na początek, szczególnie dla synka, proponowałbym cos z "niższej" pólki, tj. jakas Tamiyka lub coś podobnego. Zawsze będzie mniejszy żal przy ewentualnym zniszczeniu modelu niż przy modelu za 2tys. zł.

Tytuł:
PostNapisane: Pn gru 12, 2005 8:23 pm 

I tez warto patrznec na dostepnosc czesci i ich ceny :wink:

Tytuł:
PostNapisane: Pn gru 12, 2005 8:46 pm 

kaczor251973 napisał(a):
pogotomrc napisał(a):

Właśnie raczej elektryk bo to w sumie synek ma załapać bakcyla (mimo że ma dopiero 4 lata ale uwielbia samochody ma ich chyba ze 100 różnych) no ja to przy okazji, nie zaszkodzi. O spalince myslałem ale raczej odległa sprawa. Jaka firma Tamiya, Carson, Xray piszcie i podawajcie linki. zawsze wieczorem GG 512317 jak ktoś chce i ma czas wyłożyć kawe na ławe i mnie oświecić będę wdzięczny. Dzięki i pozdrawiam wszystkich.

jeśli faktycznie ma być dla synka 4 letniego, to nie ma sensu kupować cos wypasionego. Nawet tamiya QD będzie za powazne, zanim nauczy się jeździć rozwali go. Jeśli kupujesz tak jak ja 3 letniej córce (a że się bawić nie chce, to tatuś się bawi) to wtedy zgoda, warto kupić cos poważniejszego.

Dla synka/tatusia może być coś 1:18 np HPI mikro RS4 o takie, 1:10 tamiya QD któres z tych lub coś 1:14 np takie F-1, to ostatnie nawet mam, po domu można pojeździć

Tytuł:
PostNapisane: Pn gru 12, 2005 10:44 pm 

Przepraszam za wyrażenie, ale czy, poza tym, Wy się dobrze czujecie?
Koordynacja wzrokowo ruchowa rozwija się do piątego, szóstego roku życia a wy już dla czterolatków kupujecie model. Gdzie można znaleźć tak mały nadajnik, który będzie mógł obsługiwać wybitnie uzdolniony czterolatek? Bądźcie mężczyznami i przyznajcie się, że to dla Was. Kobiety i tak mają nas za "duże dzieci".

Tytuł:
PostNapisane: Pn gru 12, 2005 10:49 pm 

wszystko kumam, tak jak napisałem kupiłem na początek Trail Master QD Tamiya http://www.zabawki-modele.pl/catalog/product_info.php?cPath=71_76&products_id=684&osCsid=9040d155fc6d31ef2610e3d7353df0a5 uzywany niech sobie mały jeździ i ja się przy okazji podszkole, ale już myśle żeby zakupić jakiś sprzęcik taki bardziejszy , moze na zawody z nim pojechać za jakis rok może półtora roku i tak myslałem żeby TT-01 kupić i przez ten roczek troszeczkę tuning zrobić, tylko nie za bardzo chwytam czym sie różnia podwozia i ktore lepsze, bo są jakieś TA03 TA04, CS4 i wogóle różne, cz mógłby je ktos mniej więcej pogrupować, które są z tej samej półki a które lepsze lub gorsze

Tytuł:
PostNapisane: Pn gru 12, 2005 11:05 pm 

Bonawentura napisał(a):
Przepraszam za wyrażenie, ale czy, poza tym, Wy się dobrze czujecie?
Koordynacja wzrokowo ruchowa rozwija się do piątego, szóstego roku życia a wy już dla czterolatków kupujecie model. Gdzie można znaleźć tak mały nadajnik, który będzie mógł obsługiwać wybitnie uzdolniony czterolatek? Bądźcie mężczyznami i przyznajcie się, że to dla Was. Kobiety i tak mają nas za "duże dzieci".

napisałem że również dla mnie, ale naprawde byłem w szoku jak zobaczyłem jak mój synek jeździ, naprawde kopara mi opadła 9dawał sobie nieźle rade)

Tytuł:
PostNapisane: Wt gru 13, 2005 9:31 am 

kaczor251973 napisał(a):
napisałem że również dla mnie, ale naprawde byłem w szoku jak zobaczyłem jak mój synek jeździ, naprawde kopara mi opadła 9dawał sobie nieźle rade)

Heee... złozyłem TT-01 i bałem się, że na początku bedzie za trudny dla 6 latka (i ja nim będe jeździł :D ), ale się pomyliłem. Daje sobie radę, teraz musze się zastanowić nad czymś dla siebie...

Tytuł:
PostNapisane: Wt gru 13, 2005 9:56 am 

Może napisze tak:

Podwozie Tamiya

TL-01 - Podwozie trochę starsze lecz też dobre (do początkujących) po odpowiednich przeróbkach jest możliwość przerobienia na buggy i rally (może i więcej, nie wiem)

TT-01 - To już jest nowsza konstrukcja ma nisko położony środek ciężkości i lepiej położony środek ciężkości niż TL-01, co za tym idzie się tak nie wywraca (może wogóle się nie wywraca) co TL-01. Idelane podwozie dla początkujących i polecam bo sam je mam.

Podsumowanie:
Wybrałbym TT-01 ale nie przez to że mam TT-01 a nie mam TL-01 tylko że jak jeszcze zbierałem na model (Tamiya TT lub TL) i trochę kułem tych informacji z dziedziny modelarstwa RC i tak jak wyżej napisałem wybrałbym tą TT'kę ponieważ:
1. Jest to nowsza konstrukcja
2. Żeby coś wymątować wystarczy odkręcić kilka śrubek natomiast w TL'ce trzeba połowę podwozia odkręcić np. żeby dostać sie do wału.
3. Ma lepiej położony środek ciężkości.
4. Więcej osób które startują na zawodach w klasie Top Stock ma podwozie TT-01
5. W TT-01 jest więcej miejsca na elektronike i mamy wybrane miejsce na tą elektronike, osobno na silnik, pakiet itd. natomiast w TL-01 jest trochę ciasno.
6. I co najważniejsze do TT-01 jest więcej dostepnych części niż do TL-01.

Może coś zapomniałem napisać, może się pomyliłem, za wszystkie błedy przepraszam.

To tyle co chciałem napisać i może tobie kaczor251973 już trochę wyjaśniłem jaka jest różnica między tymi dwoma podwoziami.

PS. Zapomniałem napisać że te obydwa podwozia TT-01 i TL-01 są z tej samej półki i są idealne dla początkujących i tylko tymi dwoma modelami można startować na zawodach i dla nie wtajemniczonych napiszę jeszcze że tylko w klasie Top Stock.