Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Pn lip 06, 2026 12:23 am

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 29 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor
PostNapisane: Cz lut 05, 2004 3:36 pm 

Witam !!!
Wszystkich użytkowników forum. Jest to dział "Jak zacząć" wiec chyba dobrze trafiłam. Moja przygoda z RC CARS jeszcze się dobrze nie zaczęła a już mam tysiące pytań do kogoś kto ma większe doświadczenie w tej branży. Mam prośbę do starych wyjadaczy tego forum o chwilke czasu i opis chociaż krótki większości klas RC CARS. Od niedawna jeżdze swoim BUGGY NIKKO TRONICO (który doznał chyba urazu modułu napędowego) podczas ostatniej jazdy. Trafiłam na to forum przez przypadek i odrazu mam chęć kupić jakąś tamiye TL-01 ale dręczą mnie pytania typu co później, czy mam kupić osobno karoserie, odzielnie nadajnik, silnik i z czym wogóle to wszystko się ... je. Dlatego moja gorąca prośba do któregoś z kolegów którzy mają chwilke czasu i chociaż krótko opiszą mi czym różni się TL-01 od jakiegoś Ripmaxa, czym sie sugerować przy zakupie takiej maszynki i czy tuning takiego auta jest bardzo trudny.
Mam nadzieje że ktoś bedzie miał momencik czasu i mnie oświeci. :(

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Cz lut 05, 2004 3:47 pm 

Nie wiem co to Ripmax :D ale tuning autka nie jest trudny jak kupisz kita bo to sie bedzie wiązać ze składaniem od zera ale i poznaniem budowy autka więc już będziesz wiedzeć gdzie co jest.

Tytuł:
PostNapisane: Cz lut 05, 2004 4:02 pm 
Raflee

Jesli masz zamiar startowac na zawodach to najlepszym wyborem dla Ciebie bedzie napewno TL-01. Klasa do ktorej ejst on stworzony to TOP-STOCK i nie musisz nic zmieniac w modelu, zeby wystartowac w zawodach, ale pozniej mozesz zrobic mu jakis tuning np. aluminowe olejowe amortyzatory ciegna do regulowania zbieznosci i inne bajery... Moim zdaniej model ejst najlepiej poskladac samemu, bo jesli to zarobisz sam to bedziesz wiedzil co i jak... Na poczatek mozesz kupic jakas uzywna TL gotowa do jazdy... (jesli jestes zainteresowany to tu jest z calym runigiem dozwolonym w tej klasie: http://www.rcauto.ng.pl/rcforum/viewtopic.php?t=1020 no i wszystkim co w opisie... ) Kiedy uznasz ,ze juz dobrze umiesz jezdzic mozesz kupic model lepszej klasy np. do e-10 TC ktore sa jzu sporo szybsze od modeli w klasie TOP-STOCK, ale to juz na poziej :D. A wracajac do top-stocka to jest to klasa stworzona dla pcozatkujachych i w niej sie nauczysz jezdzic, takie uczenie sie na parkingach nie ma sensu bo to i tak nic nie daje... chyba, ze jezdzisz po to ,zeby dobrze ustawic model :o
Roznica miedzy modeli np. Nikko i Tamiya TL jest dardzo duza, ja sam zaczynalem od modelu w typie nikko, tyle ze on byl sporych rozmiarow i nawet szybki, ale jak kupielm moj pierwszy model (terenowy -0 Graupner Radicator II) to bylem w szoku jak to szybko potrafi jeździc, a tereaz wydaje mi sie, ze sa wolne... :D. Jesli nie myslales o startoach na zawodach to juz Ci moge powedziec, ze naprawde warto startowac na zawodach, bo to jest naprawde super zabawa i zawsze jakas przygoda :o Jesli masz jeszcze jakies pytania to psize :D i Sorry ze tak sie rozpisalem :D

Tytuł:
PostNapisane: Cz lut 05, 2004 11:09 pm 
Raflee

O w morde :? Sorry :D Wiesz... na forum jest poand 200 chlopakow to moze dlatego, ale sukcjes jest... 2 dziewczyny na forum :P I jeszcze raz sorki za to :D

Tytuł:
PostNapisane: Pt lut 06, 2004 12:22 am 
-=ADA$=-

z tego co wiem ripmax jest dosyc popularny za granica ( nie w usa) ale francja, niemcy i UK,

Tytuł:
PostNapisane: Pt lut 06, 2004 11:29 am 

Ale ja nadal nie wiem co to jest :D

Raflee nie czyta uważnie postów :P

Tytuł:
PostNapisane: Pt lut 06, 2004 12:11 pm 
Raflee

Olo - jak masz takie teksty psiac to sobie oszczedz... Jak czytalem pytanie to do mnie chyba nie trafil rodzaj osoby :D

PS. Mam nadzjeje, ze sie nie obrazisz :P

PostNapisane: Pt lut 06, 2004 12:20 pm 

Raflee dzięki za wprowadzenie w temat, Jednym słowem muszę swoje NIKKO odłożyć na półkę i rozejrzeć się za TL-01 na początek. Może uda mi się coś kupić w rozsądnej cenie. Gnębia mnie jeszcze pytania odnośnie nadajników. Trochę się boję zapytać ile to kosztuję i wogóle dziś od rana naczytałam się o kwarcach ??? i innych podzespołach i byłam w szoku, takie autko składa się chyba z tylu części co normalny samochód !!! :shock:

p.s. Super że na forum jest jeszcze jedna dziewczyna :) Mam nadzieje że niebędę dyskryminowana :wink:
Raflee czym różni Tl-01 od TT-01 ???

Pozdrowionka :lol:

Tytuł:
PostNapisane: Pt lut 06, 2004 1:27 pm 

Aparatura kosztuje od 200zł do 400zł no przynajmniej te 2 kanałowe reszta to już nawet 7 kanałów ale to do samolotów w wiekszości więc daj se spokoj :)

Tytuł:
PostNapisane: Pt lut 06, 2004 1:49 pm 

TL-01 różni się od TT-01 budową podwozia... mi się wydaje lepsze podwozie TT-01...podobna budowa do TB-01 :)

MALOWANIE KAROSERII AEROGRAFEM!

Tytuł:
PostNapisane: Pt lut 06, 2004 2:16 pm 
Raflee

TL-01 i TT-01 roznia sie tylko podwoziami, bo ich wyposarzenie jest takie same, tak samo maja przenoszony naped (walek) itd. TT bardziej przypomina cos w rodzaju TB, lub asso TC3. Moim zdaniej lepsze moze okazac sie podowzie TT, bo jest szersze i co z tego wynia bardziej stabilne... Co do nadajnika to juz lepiej wydac wiecej kasy odrazu niz poznij wymieniac... Najlepsze paparatury sa pod FM, ale ich ceny ida od 600 zl. Mozesz kupic uzywana np. Muliplexa, Graupnera, czy Sanwy. Ja mam Jr Grupnera XR-3 (kupielm ja na www.rojna.com.pl, a tereaz akurat jej nie ma, ale jak napiszesz maila do Rojny to powie Ci keidy bedzie mail dostawe :)) Jak chcesz jezdzic na zawodach to musisz miec 2 kpl. kwarcow o roznych czestotliwosciach i na poczatku jeden pakiet powinien wystarczyc, ale lepiej jest jak sa 2, bo nie bedziesz jeździla na goracym, tylko juz na zimnym, dzieki czemu dluzej wytrzyma...

Tytuł: CDN ...
PostNapisane: Pt lut 06, 2004 2:48 pm 

Rozumiem że TB, lub asso TC3 to są już wózki z nawyższej półki jakościowej i cenowej. Kwarce są w komplecie z nadajnikiem ??? czy też trzeba je kupić oddzielnie, tak jak karoserie :( . Jest jakaś stronka w necie gdzie można zobaczyć jakie są karoserie dostepne. Zaczyna to wszystko układać mi się w jedną logiczną całość :P . Chyba zaczne odkładać kasę ... na to wszystko i to najlepiej odrazu ;) O TT-01 pyatałam z ciekawości bo na allegro jest coś takiego do kupienia. Czy karoserie od TL-01 bedą pasować do TT-01 ???.

Pozdrowionka :D

Tytuł:
PostNapisane: Pt lut 06, 2004 3:29 pm 

Jak kupujesz aparature to dostajesz aparature, odboirnik, serwa(o) i (przynajmniej ja tak miałem) koszyczek do odbiornika taki na baterie ale jak masz regulator z BEC-iem to jest zbędny co do TB i asso TC-3 to tylko asso jest z wyższej półki :) TB to jest prawie to samo co TL i TT jak chcesz to dam tu porównanie które napisał admin.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 29 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona