Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Pn maja 18, 2026 3:43 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 30 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor
 Tytuł: smarowanie
PostNapisane: Pt paź 10, 2003 2:29 pm 
Siemnko mam pytanie do bardziej doświadczonych czy naprzykład jesli nie mam smaru tamiyi do smarowania zębatek moge użyć jakiegoś innego smaru ?

Tytuł:
PostNapisane: Pt paź 10, 2003 2:46 pm 

yasne... polecam sylikonowy, bo sie bniezle trzyma zebatek i nie odlatuje ta szybko :lol:

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł: smary
PostNapisane: Pt paź 10, 2003 3:07 pm 
dzieki za rade , tak właśnie zrobie

Tytuł: smarowanie
PostNapisane: So paź 11, 2003 10:32 am 
hej posmarowałem wszytsie zebatki i łozyska innym smarem i użyłem go więcej niż orginalnego smaru i teraz jakoś tak nie słycać tych zębatek ale ciasniej chodzi czy ten smar sie rozejdzie po paru jazdach i bendzie dobrze i lekko chodził ?

Tytuł:
PostNapisane: So paź 11, 2003 12:46 pm 
Administrator forum

Jak zastosowałeś smar nie taki jak trzeba to będziesz miał niezły efekt w postaci zakleszczonych zębatek stawiających potęzny opór. Chodzi o to że zębatki pracuja na dośc duzych obrotach i smar (nieodpowiedni) zgęstnieje do tego stopnia że zrobi się z niego papka która oblepi zębatki i wszytsko w pobliżu. raz tak zrobiłe jak miałem model TAMIYA TL-01 i efekt był odwrotny od zaplanowanego.

Marek Kusiakiewicz, RC-AUTO

Tytuł:
PostNapisane: So paź 11, 2003 1:32 pm 
A jaki smar najlpeij zastosować ?

Tytuł:
PostNapisane: So paź 11, 2003 4:03 pm 

A co powiecie na temat stosowania WD-40?

Tytuł:
PostNapisane: So paź 11, 2003 6:40 pm 
własnie czy wd-40 bendzi ok ? ja posmarowałem teraz jakims smarem takim troszkie twardzszym i mi wszytsko ciężej chodzi ale więcej nawaliłem go i mam nadzieje ze sie rozejdzie . Mam kolejne pytanie czy tamiyo tl-01 moge jezdzic po mokrej nawieszchni czy nic cie nie stanie jak sie wsyztsko zamoczy elektryka nie walnie ?????

Tytuł:
PostNapisane: So paź 11, 2003 10:56 pm 
Złożyłem swoją tamiye i dziś rozkręciłem bo jakoś cięzko mi chodziła , załamałem sie użyłem chyba nie takiego smaru jak trzeba wszytsko sie kleiło porobiły sie jakieś gluty to był bodajże smar do łożysk czy do czekoś taki kęstrzejszy od normalnego jakiego smaru mam używać ?? jaki jest najlepszy i w jakich proporcjach mam go używać ?? Lepiej będzie jak będzie za dużo smaru czy za mało ? ????? miej więcej po ile go nakładać ??

Tytuł:
PostNapisane: N paź 12, 2003 8:57 am 

ja uzywam smaru grafitowego :) i autko smiga :) jezdzi lepiej niz na tym od tamiy :)

Tytuł:
PostNapisane: N paź 12, 2003 10:30 am 
a do czego on jest ?? znaczy sie gdzie go moke kupic w motoryzacyjnym bendzie ??

Tytuł:
PostNapisane: N paź 12, 2003 10:32 am 
Panowie. Są dwie zasady smarowania:
1. Smar grafitowy do zębatek metalowych a smar silikonowy do zębatek plastikowych.
2. Im miej smaru tym mniejsze opory.Dotyczy to szczególnie smaru grafitowego.
Po nałożeniu smaru na zębatki np dyferencjału można próbować go kręcić ręką. Usłyszycie wtedy "mlaskanie". Im więcej smaru tym jest ono głośniejsze. I tym więcej trzeba stracić mocy, aby pokonać efekt "klejenia".
Prostsza jest sprawa ze smarem silikonowym. Tam nadmiar zostaje zrzucony z zębatek. Dlatego zawsze trzeba myć obudowy. Pozdrawiam.

Tytuł:
PostNapisane: N paź 12, 2003 10:45 am 
rozjaśniłeś mi nieco umysł dzięki

Tytuł:
PostNapisane: N paź 12, 2003 10:51 am 
pytałem sie ojaca czy ma takie smary ale niestety nie , gdzie moge kupic silikonowy i grafitowy smar ?? i ile kosztuje bo jeszcze nigdy nie kupywałem takich ***** ??

Tytuł:
PostNapisane: N paź 12, 2003 1:39 pm 
W sklapach z łożyskami. Sprawa smaru silikonowego jest prosta-może być każdy. Natomiast smary grafitowe mają różną lepkość. Trzeba sprzedawcy wytłumaczyć do czego jest potrzebny ( jakie obroty osiągają smarowane rzeczy).

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 30 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona