Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Pn maja 18, 2026 1:32 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 109 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następna strona
Autor
 Tytuł:
PostNapisane: Pn lip 23, 2007 8:24 pm 

ja to już mam w rekach, właśnie zabieram sie do instalacji :) 2 sklepy objechałem i udało sie. Jakbym chciał zaoszczędzić to zamówiłbym z ebaya, tam chyba widziałem po 14$

Co z tymi podkładkami, ma być ich 3 czy 2 ?

TRAXXAS REVO 3.3 #5308 [ 2008 EDITION ]

Spektrum DX 3.0

AUKCJE : http://www.allegro.pl/show_user_auction ... id=1576079

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Pn lip 23, 2007 11:27 pm 

Andrzej Trzeciak napisał(a):
Tomasz Ostrowski napisał(a):
Gieroll napisał(a):
Zdobyłem ta cześć, 19 $ mnie skasowali, będę musiał być bardziej ostrożny :)

zaoszczędziłeś całe 10zł ...

ile będziesz czekał na przesyłkę?

On chyba w St jest wiec niedługo

w profilu ma Lublin, więc myślałem że w chyba Polsce jest.

Tytuł:
PostNapisane: Pn lip 23, 2007 11:29 pm 

Gieroll napisał(a):
ja to już mam w rekach, właśnie zabieram sie do instalacji :) 2 sklepy objechałem i udało sie. Jakbym chciał zaoszczędzić to zamówiłbym z ebaya, tam chyba widziałem po 14$

Co z tymi podkładkami, ma być ich 3 czy 2 ?

zależy jakie paliwo nalejesz
pytaj starszych użytkowników, ja sie nie znam

Tytuł:
PostNapisane: Pn lip 23, 2007 11:53 pm 

A jaki to ma związek z paliwem?

Spektrum DX 3.0

Tytuł:
PostNapisane: Wt lip 24, 2007 12:04 am 

Im więcej procent nitro, tym więcej podkładek, ale ile to ci nie powiem bo nie znam tego silnika.

Tytuł:
PostNapisane: Wt lip 24, 2007 5:33 am 

eee, coś chyba nie tak, bo fabrycznie nie wiedzieli ile dokładnie bede używał % nitro, założyli 2 podkładki, a w instrukcji napisali, ze 3 powinny być. Nie informując przy tym, ze ilość podkładek zależy od ilości % nitro w używanym paliwie. Po za tym te podkładki bardziej wyglądają na uszczelniające, takze znow nie rozumiem jaka jest zaleznosc pomiedzy tymi podkladkami a iloscia % nitro w paliwie.Mam nadzieje, ze zrozumieliście o co mi chodzi, bo dość skomplikowane zdanie.

A tak w ogóle, to sobie dziś w końcu pierwszy raz pojeździłem z przyjemnością. być może to za sprawa sprzedawcy w sklepie (widać na pierwszy rzut oka ze straszny pasjonat rc, nie ma dla niego pytań bez odpowiedzi :) miał inna teorie w sprawie używania ciepłoty świecy. Powiedział, ze stosowanie określonej ciepłoty świecy nie zależy od temp zewnetrznej, ale od ilości % nitro w paliwie. Czyli do 20% - świeca hot, od 15-40% medium, od 25% wzwyż cold. Pokręciłem głowa, ale postanowiłem sprawdzić jego teorie i faktycznie chyba pomogło. Jeżdżę na paliwie racingowym o'donnel 20% nitro, wiec próbowałem jeździć na świecach hot i medium. Model jakby lepiej sie zachowywał, rzadziej gasł i nie było wcale z tego powodu wzrostu temperatury silnika, powiem więcej, na oryginalnej świecy r5 hpi, czyli w/g instrukcji zimnej, silnik miał tendencje do przegrzewania !!! Musze to jeszcze dokładniej sprawdzić, bo sprawa ciekawa. Dokonałem dziś pierwszych poważnych regulacji , silnik ładnie pracuje,( choć wciąż czasem gaśnie i trudno go odpalić, szczególnie jak jest cieply). Temperatury oscylują od ok 115st. przy normalnej jeździe, do ok 125 st. na długich szybkich prostych + kilka donat'sow. Myślę, ze przy panujących upałach jest to ok. Nie jest to jeszcze optymalna konfiguracja, jako ze model strasznie długo sie rozgrzewa, i ma czasem problemy z przerzucaniem biegu, czasem mam odczucie jakby sie zalewał, ale ze względu na temp. , boje sie go jeszcze bardziej przykręcić, przynajmniej narazie. Także fajnie sie dzisiaj poprzerzucało żwir z drogi. Coś tak mi sie wydaje, ze fajnie sie nim będzie skakało, bo bardzo ładnie szybuje :), choć niewątpliwe jest wolniejszy od revo, przynajmniej takie mam odczucie, ale będę miał okazje to sprawdzić. No cóż, szukam trudniejszego terenu na testy.

Spektrum DX 3.0

Tytuł:
PostNapisane: Wt lip 24, 2007 6:37 am 

Gieroll napisał(a):
eee, coś chyba nie tak, bo fabrycznie nie wiedzieli ile dokładnie bede używał % nitro, założyli 2 podkładki, a w instrukcji napisali, ze 3 powinny być. Nie informując przy tym, ze ilość podkładek zależy od ilości % nitro w używanym paliwie. Po za tym te podkładki bardziej wyglądają na uszczelniające, takze znow nie rozumiem jaka jest zaleznosc pomiedzy tymi podkladkami a iloscia % nitro w paliwie.Mam nadzieje, ze zrozumieliście o co mi chodzi, bo dość skomplikowane zdanie.

podkładkami reguluje sie stopień sprężania
dwie podkładki to większy stopień. Im więcej procent motrp w paliwie tym więcej podkładek
dwie podkłądki to 20-25%, jak byś chciał zalać 30% to trzeba dołożyć tę trzecią

Tytuł:
PostNapisane: Wt lip 24, 2007 6:54 am 

Przy skakaniu uważaj bo Savik ma tendencje do kładzenia się na przód lub tył w zależności czy w locie hamujesz czy dodajesz gazu. Można to fajnie połączyć ze skręcaniem kół i będziesz fajnie skręcał w locie.

Zobacz na filmik:
http://www.hpi-europe.com/show_video.ph ... videoID=87
Jeździłem tak fajna zabawa tylko buda potem była do wymiany.

Człowiek się głupi rodzi i głupi umiera.
Jedni tylko trochę bardziej inni mniej.

Tytuł:
PostNapisane: Wt lip 24, 2007 7:30 am 

Przecież tak zachowuje się każdy model

Tytuł:
PostNapisane: Wt lip 24, 2007 7:37 am 

Zgadza się tylko Sawik ma ciężki tył i jest to mocno widoczne podczas latania. Dodatkowo jest on bardzo wytrzymały więc lata się nim dużo i daleko więc nie zaszkodzi to napisać. Nie tylko doświadczeni modelarze czytają ten wątek.

Człowiek się głupi rodzi i głupi umiera.
Jedni tylko trochę bardziej inni mniej.

Tytuł:
PostNapisane: Wt lip 24, 2007 8:50 am 

a czy przypadkiem jedna podkladka nie jest grubsza a jedna ciensza??

w BB21 mialem try cienkie, w S25 jedna grubsza i dwie cienkie, w K4.6 jedna grubsza i jedna cienka i tak samo w F4.1... jak sie chce lac wiecej nitro to dodaje sie te cienkie... jedna na +5%..

te silniki sa przystosowane fabrycznie do MAX 25% nitro...

pozdrawiam

Savage 3.5 Custom - prawie nówka
Missiler 2WD - elektryk mojej córki
GG: 1664122

Tytuł:
PostNapisane: Wt lip 24, 2007 2:28 pm 

Gieroll napisał(a):
............ Acha Panie FM, zapomniałem dodać, ze dobrze ze ten opis śmierdzi antyreklama, bo z tego co pamiętam napisał Pan kiedyś, ze ten model nie ma wad!!! (i kto tu sie ośmiesza) Chyba trzeba być ślepym. Dlatego ktoś czytając moje komentarze plus Pana otrzyma wiarygodny obraz modelu.

Jak widać z twoich wypowiedzi za wszelką cenę lubisz mieć rację i osądzać.
Do tego robisz to w bardzo nieuzasadniony i agresywny sposób.
A prawda jest taka że nie posiadając elementarnej wiedzy starasz się oceniać coś na czym się nie znasz.
W takiej sytuacji raczej grzecznie zapytaj zamiast obrażać ludzi na forum.
A do wiarygodności i wyrażania opinii które będą przykładem dla innych czeka cię jeszcze strasznie daleka droga. :D :) :D

Tytuł:
PostNapisane: Wt lip 24, 2007 5:21 pm 

Panie FM, czy ja już nie wspominałem by przeczytal Pan pierwszy post zanim cokolwiek Pan napisze, także proszę o nie udzielanie sie w tym temacie, bo jak już wspomniałem , kto jak kto, ale Pan jest najmniej obiektywna osoba do udzielania rad w sprawie modeli hpi. Bo dla Pana te modele to chyba 8 cud świata, a dla mnie amatora model ma sporo do nadrobienia. Nigdy nie powiedziałem, ze jestem profesjonalista w tej dziedzinie, a nie tylko profesjonaliści kupują modele HPI, ale także tacy amatorzy jak ja (choć po prawie 3 latach z modelami napewno podstawowa (elementarna) wiedzę o obsłudze modeli przyswoiłem, natomiast Pan elementarnej wiedzy o obiektywnej ocenie jeszcze długo nie przyswoi). Dlatego mam nadzieje, ze mój opis przeczyta kilku amatorów i podejmie decyzje czy chce ten model czy nie, i dodam krotko : nie interesuje mnie czy sie panu będzie kręcił z tego powodu biznes czy nie, to będzie w miarę wiarygodny opis.
Moderatorów naprawdę proszę o kasowanie postów pana FM w tym temacie, bo nie jest tu mile widziany i robi straszny zamęt.

Co do podkładek, to wyglądają raczej na dwie takie same. Przyjmuje do wiadomości wasze wyjaśnienia i jako, ze nie zamierzam jeździć na paliwie z większa zawartością nitro niż 25% (bo ciężko tu takie dostać, tylko traxxas 33%) pozostaną narazie 2 podkładki. ktoś tu wspomniał, ze jestem analfabeta, bo nie potrafię czytać instrukcji, ciekawe teraz jak wyjaśni ta kwestie, bo instrukcja jakoś nie porusza tego tematu, a wyraźnie tam jest napisane ze powinny być 3 podkladki?? nie ma co, naprawdę przejrzysta instrukcja z pismem obrazkowym :)

Spektrum DX 3.0

Ostatnio edytowano Wt lip 24, 2007 6:03 pm przez Gieroll, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: Wt lip 24, 2007 5:33 pm 

Gieroll napisał(a):
(bo ciężko tu takie dostać, tylko traxxas 33%)

Gieroll jest tez BB 30% :D nawet u nas w Lublinie w Vico na Meczenników Majdanka jest z 10 bańek.

Pozdrawiam

Czerwony Samuraj

Tytuł:
PostNapisane: Wt lip 24, 2007 5:37 pm 

Tylko, ze ja w DENVER jestem :D (oj piękne tu tereny na Monsterka, Góry Skaliste) Tickle jak sie Savik dociera? Moze mały sparing savikow + revo jak będę w Lublinie? (na początku października)

Spektrum DX 3.0

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 109 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następna strona