Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Pt kwi 03, 2026 1:04 am

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 151 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 11  Następna strona
Autor
 Tytuł:
PostNapisane: Śr maja 04, 2005 4:26 pm 

hej to powiedzcie skąd bierzecie takie rurki <please>
Hmm wiem wiem był jush gdzieś ten temat tylko że wraz nie wiem - neonki w spalince - nie stopią się?? (cału czas jesteśmy przy neonkach!!)
PS. dunkmaster - twoje neonki są legendarne :) :) :)

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Śr maja 04, 2005 4:27 pm 

dunkmaster napisał(a):
ja sprzedaje neony od dosc dawna i jeszcze nikt nie zglosił że jest coś z nimi nie tak. ja również jezdze i nie oszczedzam ich i jedyne co mi sie prytrafiło i lekkie przetarcia ktore nie maja wplywu na efekt. a oto zjecia
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=49091095

Ładne, z tym ze moje swiecą chyba jednak mocniej :) Fajnie wyglądają zielone :) neistety akurat nie mam na stanie :(

Tytuł:
PostNapisane: Śr maja 04, 2005 4:28 pm 

Keczus_16 napisał(a):
hej to powiedzcie skąd bierzecie takie rurki <please>
Hmm wiem wiem był jush gdzieś ten temat tylko że wraz nie wiem - neonki w spalince - nie stopią się?? (cału czas jesteśmy przy neonkach!!)
PS. dunkmaster - twoje neonki są legendarne :) :) :)

A czemu mialby sie palic??? jesli nie owiniesz nimi silnika albo rury wydechowej... nie ma takiej sily zebys spalil :)

Tytuł:
PostNapisane: Śr maja 04, 2005 4:31 pm 

po 1. UŻYWAJ OPCJI EDIT :wink:
po 2. wiesh rury wydechowe w spalinkach są puszczane bokiem i łapią spore temperatury

Tytuł:
PostNapisane: Śr maja 04, 2005 4:33 pm 

Keczus_16 napisał(a):
po 1. UŻYWAJ OPCJI EDIT :wink:
po 2. wiesh rury wydechowe w spalinkach są puszczane bokiem i łapią spore temperatury

Jakos nie wyrobilem u siebie narazie nawyku odpowiadania na posty od kilku ludzi w jednym ;) wole odpowiadac kazdmu z osobna :)

Nieszkodzi ze idzie bokiem, w rozsadnej odleglosci nic im sie nie stanie :)

Tytuł:
PostNapisane: Śr maja 04, 2005 4:35 pm 

Keczus_16 napisał(a):

zawsze mozna zastosowac cos co bedzie odbieralo ta temperature i nie przeszkadzalo neonom chociaz ja uzywam naprawde grubych tych rurek a na życzenie moge zrobic jeszcze twardsze wiec kwestia jest tylko roziwazania a nie czy sie da lub nie miec neony w spalinkach

Tytuł:
PostNapisane: Śr maja 04, 2005 4:36 pm 

no i w tym problem - jest niewiele miejsca między rurą wydechową a budą :(:( był tesh pomysł osadzenia neonków nieco wyżej, pod linią okien.
PS. jesteś początkującym więc wybaczę (jako forumowicz) to że napisałeś 2 posty - ale mówie ci - staraj sie tak nie robić bo będziesz miał nieprzyjemniści :wink:

Tytuł:
PostNapisane: Śr maja 04, 2005 4:40 pm 

Keczus_16 napisał(a):
no i w tym problem - jest niewiele miejsca między rurą wydechową a budą :(:( był tesh pomysł osadzenia neonków nieco wyżej, pod linią okien.
PS. jesteś początkującym więc wybaczę (jako forumowicz) to że napisałeś 2 posty - ale mówie ci - staraj sie tak nie robić bo będziesz miał nieprzyjemniści :wink:

Spoko :) narazie stosuje je w MT. ale widzialem tez ludzi montujacych moj 'towar' w spaliniakach torowych i... w sumie tez sie dalo, neistety nie wiem JAK je mocowali.

dunkmaster napisał(a):
Keczus_16 napisał(a):

zawsze mozna zastosowac cos co bedzie odbieralo ta temperature i nie przeszkadzalo neonom chociaz ja uzywam naprawde grubych tych rurek a na życzenie moge zrobic jeszcze twardsze wiec kwestia jest tylko roziwazania a nie czy sie da lub nie miec neony w spalinkach

Tu nie chodzi o grubosc rurki. Im grubsza tym mniejsza odleglosc pomiedzy rura wydechowa a neonkiem, prawda? Chodzi o wypelnienie zeby mialo odpowiednią pojemnosc termiczną tak aby odbierac temperature z powierzchni rurki, przekazywac ku chłodniejszym końcom i szybko oddawać temperatura tak, zeby nie przegrzac diodek ;) Grubsza rura = wolniejsze oddawanie ciepla, szybsze nagrzewanie (blizsza odleglosc od rury) itp itd. Ale to juz bajery techniczne...

Tu masz foto poglądowe :) robione przed chwilą, ekran LCD daje ostre swiatlo raczej.. mimo to moje neonasy swiecą dosc ostro :) a nie jest to ich pelna moc :)
http://republika.pl/ghandzior_pl/Neony.jpg

Ostatnio edytowano Śr maja 04, 2005 4:47 pm przez Ghandi, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: Śr maja 04, 2005 4:45 pm 

hhhhmmm ejj to zagadaj z kimś co zamontował neonki w spalinowej torówce to będę wiedział na przysłość :wink:
ale jeszcze jedno - nie chodzi o to żeby coś się stało z diodami tylko o to że rurka nie może sie stopic ........
"Coś co będzie pochłaniało temperature" - dobry pomysł byle było dosyć wąskie :wink:
PS. wiecie - pierwsze co mi przyszłlo na myśl o "czymś co będzie pochłaniało temperature" pomyślałem o styropianie i drewnie - styropian odpada a drewno tesh nie za bardzo

Tytuł:
PostNapisane: Śr maja 04, 2005 4:51 pm 

Keczus_16 napisał(a):
hhhhmmm
PS. wiecie - pierwsze co mi przyszłlo na myśl o "czymś co będzie pochłaniało temperature" pomyślałem o styropianie i drewnie - styropian odpada a drewno tesh nie za bardzo

nieee, to nie tak. WYpelnienie neonka musi miec odpowiedni sklad a nie obkladanie go jakimis gazetami :D. Nie tedy droga :) wypelnienie neona jest kluczem sukcesu :)

Tytuł:
PostNapisane: Śr maja 04, 2005 4:53 pm 

oj niezgodze sie - moim zdaniem trzeba zrobić coś co przejmie temperature - coś co się wstawi międzi wydech a neonek

Tytuł:
PostNapisane: Śr maja 04, 2005 4:56 pm 

Keczus_16 napisał(a):
oj niezgodze sie - moim zdaniem trzeba zrobić coś co przejmie temperature - coś co się wstawi międzi wydech a neonek

jedyne co mozesz zastosowac w takim ukladzie o odpowiednia przegroda z aluminium, najlepiej 2 warstwowa nie dotykajaca sie. ale mowie ci - wiem z doswiadczenia ze odpowiednie wypelnienie wystarczy :) doswiadczenie opiera sie co prawda na rurze wydechowaej motocykla, ale tam tez z tego co pamietam są dosc wysokie temperaturki. musialbym dorwac w swoje łapy spalinowa torówke i wtedy pokombinowac, ale to jeszcze nie w tym miesiącu :)

Tytuł:
PostNapisane: Śr maja 04, 2005 4:57 pm 

Ghandi napisał(a):
nieee, to nie tak. WYpelnienie neonka musi miec odpowiedni sklad a nie obkladanie go jakimis gazetami :D. Nie tedy droga :) wypelnienie neona jest kluczem sukcesu :)

tez mi sie wydaje ze to co jest "w neonie" nie ma wiekszego znaczenia czy ewentualna wysoka teperatura z rury wydechowej moze zaszkodzic neonowi.
moj pomysl moze nienajlepszy to dac duzy kawalek aluminum ktory miedzy rura a neonem bedzie dzialac jak radiator co przy jezdzie bedzie dostarczac chlodne powietrze na ta blaszke

Tytuł:
PostNapisane: Śr maja 04, 2005 5:00 pm 

O to właśnie chodziło - płytka aluminium między neonkiem a wydechem
PS. wypełnienie to może i coś zmienia ale powiedz znowu jakie musi mieć właściwości??

Tytuł:
PostNapisane: Wt maja 17, 2005 7:29 pm 

ja zrobiłem własnoręcznie neonki z rurki do akwarium, troche wody i kilku diodek... w połaczeniu z odpowiedznimi rezystorami działało dopóki... nie odpaliłem silnika!! Keczus ma racje, wszystko sie zjarało!! i żałuje, że dopiero teraz czytam ten topic.. mogłem zaoszczędzić troche kaski.... ale nic w końcu życie to tez ciągłe wydatki...

P.S mam torówke...

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 151 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 11  Następna strona