Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Cz kwi 23, 2026 4:51 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 114 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następna strona
Autor
 Tytuł:
PostNapisane: Cz kwi 26, 2007 5:02 pm 

Error napisał(a):
Tylko żeby ślizgać się na slickach to trzeba mieć porządny silnik a co za tym idzie regiel i akus wiec wyjdzie to drogo :/
Moim zdaniem powinno być wszystko dozwolone nie zależnie czy to taśmy czy PCV czy specjalne oponki, wystarczy żeby był fajny efekt bo chyba to sie raczej liczy jak ktoś uważa, że na PCV to nie drift to niech driftuje na czymś co daje mu satysfakcje i uważa, ze to właśnie wygląda tak jak drift.

Masz rację. Ja proponuje tak - startujesz na czym chcesz. Jedynym ograniczeniem będzie zakaz używania D-Boxa.
Evog, nie zrozumiałem Cię troszke, przecież w 1:1 nie wystartujesz na PCV-kach :roll: Sorry, ale czepiasz się za bardzo. Na zawody przychodzisz z czym chcesz i jedziesz. Tak samo będzie tu. Ograniczeniem będzie tylko ten wynalazek Hpi(w 1:1 nie ma czegoś takiego).

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Cz kwi 26, 2007 5:03 pm 

Tak to prawda wzorowanie polega na wykonywaniu tych samych czynnosci w miarę możliwości.

Istnieje mozliwosc wymiany opon i to nie jest takie trudne.

Co do czepiania, wiem ale wydaje mi sie logiczne, ze jak ktos cos mowi to powinno to powinien byc tego pewien. Nie uwazam aby ktos nie mogl czegos nie wiedziec, ale jak nie jest pewny zazwyczaj sie nie mowi (nic nie sugeruje)

Tytuł:
PostNapisane: Cz kwi 26, 2007 5:23 pm 

Co do wypowiedzi Lorda, wsumie uwazalem ze jazda na PCV to niee jest drift tylko slizganie sie, lecz cytajac twoja wypowiedz przekonales mnie w pewnym stopniu, zeby byla dozwolona jazda na PCV. Wsumie masz racje w zawodach D1 nie maja ograniczen co do opon mocy silnika karoseri czy twardosci zawieszenia. Takze jezeli zawody w drifcie rc sa odwzorowywane na zawodach D1 w 1:1, to my tez nie powinnismy miec takich ograniczen jak wyzej wymienilem. Mozna jezdzic na czym chcesz i czym chcesz (chodzi o model, zeby znowu sie nie czepiali co niektorzy).

Pozdro i nie kłócic sie!!

Tytuł:
PostNapisane: Cz kwi 26, 2007 5:34 pm 

małe sprostowanie, a czym niby jest drifting jak nie wprowadzaniem pojazdu w kontrolowany poślizg czyli slizganiem się po torze :wink:

Tytuł:
PostNapisane: Cz kwi 26, 2007 5:36 pm 

Filip Honik napisał(a):
(chodzi o model, zeby znowu sie nie czepiali co niektorzy).

Ja nie mowilem tego na serio. To był taki a zarcik malutki. Ja nie naleze do tego grona forumowiczow ktory wszystko bieze na serio.

A na serio to sprawa z zezwoleniem PCV do driftu jest trudna. Sam sie zaczynam zastanawiac, choc znacznie przyjemniej driftuje sie na oponach.
Co do ograniczeń to w zawodach są przeciez ograniczenia co do opon (np. "nie dozwolone są opony z mikrogumy, czy piankowe")

Ale co do PCV to bym sie zastanawial.

Kontrolowany poślizg to poślizg ktory jest pod kontrolą kierującego. Sam poslizg nie zawsze pozostaje pod kontrolą (np. poslizgnolem sie, przez co upadlem - czyli poslizg byl niektontrolowany).

Za to bardziej kontrolowany poslizg masz w przypadku opon niz PCV, choc przy slabszym silniku czy wyzszym przelozeniu PCV tez daje sie kontrolowac (choc trudniej)

Ostatnio edytowano Cz kwi 26, 2007 5:45 pm przez evog, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: Cz kwi 26, 2007 5:43 pm 

w normalnych zawodach zabrania się uzywania takich opon poniewaz one się lepiej trzymaja podłoża i w ten sposób model lepiej sie prowadzi, a w drifcie chodzi o to żeby opona się słabo trzymała podłoża i do tego najelepiej się nadają w modelach PCV'ki.

Tytuł:
PostNapisane: Cz kwi 26, 2007 5:48 pm 

Tak tylko jak za słabo opona trzyma sie podłoża to nei jest to juz drift tylko slizganie sie. DRIFT MUSI BYC KONTROLOWANY a lepszą kontrole masz na oponach. Co do wprowadzenia PCV nei mam specjanie nic przeciw, bo kazdemu driftujes ie lepiej na tym na czym chce, ale moim zdaniem to jest momentami mniej przyjemne niz jazda na twardych mocnych gumach

Tytuł:
PostNapisane: Cz kwi 26, 2007 5:56 pm 

Ja jeżdze na PCV'kach i zachowuje kontrolę nad modelem, to jest porpostu kwestia wyrobienia sobie pewnych umiejętności. Wiadomo że odrazu nie wychodzi, ale po pewnym czasie kiedy już wiedziałem z jaka prędkością wchodzić w zakręt, jak skręcić kołami, kiedy asekurować się hamulcem, jak dodawać gazu by przy wyjściu z zakrętu nie zaliczyć bączka jazda stała sie przyjemnością.

Tytuł:
PostNapisane: Cz kwi 26, 2007 6:04 pm 

no wsumie po czesci masz racje z tym PCV bo da sie kontrolowac taki poslizg, jest to kwestia wprawy oraz umiejetnosci kierujacego modelem.
Osobiscie teraz to wsumie tez nie mam wyrobionego zdania czy dozwolic PCV czy nie. Bo wsumie w D1 kazdy zawodnik jezdzi na innych gumach wiec czemu by nie mozna bylo tu? Choc uwazam ze prawdziwy drift rc odbywa sie na czystych gumach bez zadnej tasmy klejacej czy rurek PCV.
a mozna by kupic twarde gumy ktore maja slabsza przyczepnosc i na nich driftowac. Przynajmniej takie jest moje zdanie.

Tytuł:
PostNapisane: Cz kwi 26, 2007 6:05 pm 

Tak to prawda Lord, masz rację. Ale zalezy to od silnika, wagi modelu itp.
Przypuszczam ze drift modelem z wysokiej polki (xray np.) bylby ciut trodniejszy na PCV, poniwaz model jest lzeszy (karbon) zazwyczaj wklada sie juz mocny silnik (na 27zwojowcu raczej malo kto takim modelem jezdzi) i na PCV trzeba miec b.dobre wyczucie gazu.

Po moich jazdach Stage D (kiedys prawie rok temu) b. fajnie sie jezdzilo na oponach z bardzo twardej mieszanki.

To kwestia gustu, modelu i umiejętności. Nie przeczę abys byl znacznie lepszym kireowcą ode mnie Lord, ale dla mnie drift w przypadku TT-01 na oryginalnym silniku lub blaszaku przy oponach tez wydaje sie trudny.
Wazna jest blokada tylniego dyfra.

PS. Mam nadzieje ze mowilismy o jezdzie z zablkokwanym dyfrem caly czas....

Tytuł:
PostNapisane: Cz kwi 26, 2007 6:12 pm 

Dokladnie. Na twardszej mieszance a nawet mozna powiedziec na bardzo twardej mieszance gumy da sie driftowac. Taka opona raczej nie jest mocno przyczepna (zalezy jeszcze jak sie rozgrzeje i jakie sa warunki atmosferyczne w pomieszczeniu czy na dworze), wiec zarzucic modelem i wejsc w zakret kontrolowanym poslizgiem nie jest niewiadomo jak trudno. Nie mowie ze jest to banal, trzeba spedzic troszke czasu i pocwiczyc styl jazdy, odpowiednio operowac gazem, skretem kul i takie tam.

Tytuł:
PostNapisane: Cz kwi 26, 2007 6:15 pm 

i tu Cię zaskocze evog, jeżdze Xray'em T1 FK (czyli karbon) z silnikiem HPI Saturn, z przełożeniem 6,9 i bez zablokowanego dyfra i moja jazda może nie stoi na wysokim, ale tak na mocnym dobrym poziomie

Tytuł:
PostNapisane: Cz kwi 26, 2007 6:16 pm 

Tylko sie zastanawiam czy wszyscy mowimy o jezdzie z zablokowanym dyfrem. Moim zdaniem stosowanie zablokowanego nie ma zbyt duzego sensu w PCV bo kiedy nie ma łatwiej opanowac model, a w przypadku opon jest moim zdaniem konieczne, latwiej wtedy wpasc w drift i z niego wrocic.

Tytuł:
PostNapisane: Cz kwi 26, 2007 6:20 pm 

evog napisał(a):
Tylko sie zastanawiam czy wszyscy mowimy o jezdzie z zablokowanym dyfrem. Moim zdaniem stosowanie zablokowanego nie ma zbyt duzego sensu w PCV bo kiedy nie ma łatwiej opanowac model, a w przypadku opon jest moim zdaniem konieczne, latwiej wtedy wpasc w drift i z niego wrocic.

No raczej :D jezeli sie driftuje na samych gumach to przynajmniej ja tak uwazam, powinno sie zblokowac dyfra, poniewaz jest dosc duzo latwiej niz z dzialajacym dyferencjalem :D

Tytuł:
PostNapisane: Cz kwi 26, 2007 6:25 pm 

Dobra, postarajmy się wrescze uporządkować te niby przepisy, taki jest temat tego postu. Czyli tak:

-opony jak i ustawienia modelu, rodzaj silnika to indywidualna sprawa
-zakaz używania D-Box'a
-mozliwy podział na elektryki i spalinówki
-i żeby nie było czegos takiego, że w pojedynku ścigają się on-road i baggus

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 114 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następna strona