Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Pn cze 29, 2026 4:30 am

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 34 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3
Autor
 Tytuł:
PostNapisane: Cz gru 04, 2008 11:50 pm 

luke napisał(a):
Tomasz Ostrowski napisał(a):
KiT napisał(a):
luke napisał(a):
To malo ladowarek widziales ;)

obawiam się, że nie dość, że Tomasz widział więcej ładowarek niż ja to jeszcze wie coś lub ma jakąś hipotezę, dlatego zadaje pytania.

Z zakresy wiedzy jaką widać gdy pomaga innym forumowiczom nie budowałbym takiego wniosku.

Nie przesadzajmy
Jeśli chodzi o elektryki to jestem cienki bolek, ładowarek kilka miałem, fakt, ale tych prostrzych.
Nie wiedzialem po prostu, że są ładowarki umożliwiające rozładowywanie prądem rzędu 30A. Musi to być niezły grzejnik. Mój shark rozładowywuje max jednym amperem a i tak jest nieźle gorący.
Ja bym rozładował jeźdżąć, jeśli jedna cela jest uszkodzona to zostanie najwyżej wyeliminowana.
Pytanie było czy można, wydaje mi się że tak.

Racja zbyt ironicznie sformulowalem swojego posta sorry ;)
Co do ladowarek z mozliwoscia duzego obciazenia pakietow
Robitronic overloader2 max 20A naprawde fajna sprawa mozna sobie praktycznie samemu selekcjonowac ogniwa.
Futaba cdr 5000 rozladowywanie do 40A.
Jesli chodzi o rozladowywanie jezdzac to czy piki po 60-70A (a takie wystepuja nawet przy silnikach szczotkowych) pobierane z nieuformowanego ogniwa sa dla niego zdrowe i niewplyna na dalsze uzytkowanie tego pakietu??

szybka selekcja jest :D
zakładałem "lżejsze" traktowanie pakietu w czasie rozładowywania jazdą.

ale ok, nie upieram sie bo jak pisałem w temacie elektryków lajkonik raczej jestem.
Używam sharka bo ładuje nim wszystko co mam do spaliniaka, łącznie z żelakiem w SB

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Pt gru 05, 2008 12:22 pm 

Spoko ale przy jezdzie modelem naprawde mozna sie zdziwic testowalismy z kajmanem silniki szczotkowe na icube i pojawialy sie nieodosobnione piki po 35-40A przy silnikach 23-27T nie mowie juz o silnikach 15-18T dla ktorych prady po 50-80A w szpilce sa norma.
Nie mozna zakladac ze jesli sie czegos nie widzialo to tego niema ;)

Ostatnio edytowano Wt maja 19, 2009 7:12 pm przez luke, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: Wt maja 19, 2009 6:35 pm 

Cześć,

Właśnie zabieram się do formowania pakietów (Intellect 6V 5-cell 1400mAh NiMh) i mam pytanie. We wcześniejszych postach przeczytałem, że pakiet 7.2V (a więc większy niż moje) należy rozładowywać prądem nie większym niż 0.7A. Niestety moja "ładowarko-rozładowywarka" może rozładowywać prądem 2A a ładować minimum 0.5A. Czy takie wartości są wystarczające do prawidłowego uformowania pakietu?

W celu upewnienia się:
1) biorę nowy pakiet i zaczynam go rozładowywać najmniejszym prądem, jak to możliwe (w moim przypadku 2A)
2) ładuję pakiet najmniejszym prądem (u mnie 0.5A; a mogłoby być 1A bo nie wiem, czy mi się przez noc uda jeden cykl zrobić?)
3) powtarzam punkty 1) i 2) trzy razy

Czy dobrze zrozumiałem?

Z góry dzięki z pomoc

PostNapisane: Śr maja 20, 2009 6:33 pm 

ja bym naładował prądem 0,8A dlaczego? poniewaz shark ma stały poziom delty i przy nizszych moze nie wykryc konca ładowania, rozładowanie 0,5A najlepiej kazda cela osobno, jezeli to stick to mozna wbić szpilki miedzy celle.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 34 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3