Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Wt maja 19, 2026 10:00 am

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 39 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor
 Tytuł:
PostNapisane: So lut 03, 2007 10:12 pm 

Popieram Gierolla. Niech fanrc kupuje spaline i nie przejmuje sie komentarzami typy: kup elektryka, poćwicz najpierw, "obyj"sie i takie tam. jak ma sie obyc ze spalina?? jak mu kolega da chwile poprowadzic?? Przeciez nikt wiecej nie da zrobic ze swoja spalinka, przeciez nie powiecie koledze : "...a masz podreguluj sobie - "obyj"sie troche...", tylko dacie wyregulowany i powicie: "teraz go odpal" :)

To trzeba robic na swoim modelu. Trzeba złapac z kims kontakt, niekoniecznie nawet osobisty i na bierzaca pytac, radzic sie.

Ja tez niedawno kupiłem model on-road spalinowy, niewiele z takimi modelami mialem wspólnego, ale teraz juz sporo wiem ... pozdro Gieroll :D Duzo czytam, duzo rozmawiam z ludzmi ktorzy w tym siedza juz sporo. Mam juz "podstawową" wiedze.

Takze najpierw ROZMOWA < DUZO CZYTANIA < SŁUCHANIA PORAD < I DOPIERO W TEREN <<< a wtedy bedzie OK :!:

Fanrc, do spalinki dobrze by było jak bys kupił sobie tez termometr do mierzenia temp silnika.

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: N lut 04, 2007 2:17 pm 

Czy wymieniany na forum termometr VENOM będzie dobrym rozwiązaniem?

Tytuł:
PostNapisane: N lut 04, 2007 2:20 pm 

Nie myślałeś o Duratrax Flashpoint ?

Tytuł:
PostNapisane: N lut 04, 2007 2:25 pm 

fanrc napisał(a):

chyba najlepszym, ale też nie najtańszym.

TRAXXAS REVO 3.3 #5308 [ 2008 EDITION ]

Spektrum DX 3.0

AUKCJE : http://www.allegro.pl/show_user_auction ... id=1576079

Tytuł:
PostNapisane: N lut 04, 2007 6:52 pm 

fanrc napisał(a):

Doszedłem do wniosku ze Venom bedzie najlepszym mozliwym rozwiazaniem. Troche juz wałkuje ten temat, i to nie tylko na tym forum. Tak apropos to temat o Venom Smart Temp ja założylem.
Dokonałem juz wyboru i czekam teraz na to cacko :D

Za cene okolo 190 zł(kupujac w Polsce), lub 45-50$ (Ebay) dostajesz:

-termometr on board ( jesli temp silnika przekroczy zadana temp to model wychomowywuje, lub gaz jest ograniczony do 40,60 lub 80% mocy.

-fail-safe, jesli masz slabe baterie model hamuje i nie jedzie dalej, zebys go nie musial gonic jak sie serwo gazu zablokuje na pełnej mocy :)

-fail-safe, jesli straci zasieg ( to samo dzialanie jak w drugim pkt)

-synalizator naładowania baterii

POLECAM
Niedługo bede opisywal dzialanie urzadzenia na forum, jak przeprowadze pierwsze testy

Tytuł:
PostNapisane: N lut 04, 2007 7:20 pm 

to jak juz przetestujesz to dopiero polecaj

ja kupiłem termometr za 100 i za 20 wskaźniki diodowy napięcia (6 diod pakujących stopień naładowania aku)
termometrem kontroluję temperaturę na świecy, a nie na radiatorze, doregulowuje silnik przed kazda jadą a wskaźnik pokazuje kiedy musze zmieniać aku
... i takie rozwiązanie polecam bo już przetestowałem.
podobnie zreszta jak pomiar temp, który większość tutaj stosuje.
rozwiazanie pewniejsze i tańsze.

a jak już dojdziesz do wprawy to doregulujesz silnik nawet bez pomiaru temperatury.

Tytuł:
PostNapisane: N lut 04, 2007 8:03 pm 

Toost napisał(a):
to jak juz przetestujesz to dopiero polecaj

ja kupiłem termometr za 100 i za 20 wskaźniki diodowy napięcia (6 diod pakujących stopień naładowania aku)
termometrem kontroluję temperaturę na świecy, a nie na radiatorze, doregulowuje silnik przed kazda jadą a wskaźnik pokazuje kiedy musze zmieniać aku
... i takie rozwiązanie polecam bo już przetestowałem.
podobnie zreszta jak pomiar temp, który większość tutaj stosuje.
rozwiazanie pewniejsze i tańsze.

a jak już dojdziesz do wprawy to doregulujesz silnik nawet bez pomiaru temperatury.

No dobrze tylko ja w Venomie bede mial pomiar temp non stop i w razie potrzeby komputerek odpowiednio zereaguje. A Ty Toost pomiaru termometrem na podczerwien dokonujesz raz na jakis czas, zeby dokonac pomiaru musisz dodatkowo zdjac bude ( no chyba ze masz otwor w dachu, lub kabrioleta :) )

Co do pomiaru do Ci sie moze tylko wydaje ze mierzysz na swiecy...jak trafisz DOKŁADNIE 100% w czubek swiecy , to tak. A jesli nie, to nie wiadomo czego masz temp...
Ja zakladam Venoma-obejme na ostatnie żeberko radiatora o mam 100% pewna temp. Jest ten sam "poziom" co poziom swiecy. Wiec pewniak :)

A zreszta oprocz tego wszystkiego jest jeszcze fail-safe ( oddzielne takie urzadzanko kosztuje 60zl ) a tu w "zestawi", wiec .... Venom wcale nie jest drogi....

Tytuł:
PostNapisane: N lut 04, 2007 9:32 pm 

Na pewno będzie to Venom, cena nie jest zła a sposób rozwiązania tego bardzo mi odpowiada.
Rozumiem ,że te wszystkie wyminione już akcesoria bedą mi przydatne także w przypadku zakupu off-roada?

Tytuł:
PostNapisane: N lut 04, 2007 9:53 pm 

Dokładnie. Te akcesoria sa "wymienne" :)

Tytuł:
PostNapisane: N lut 04, 2007 10:09 pm 

Venom to dobry wybór (głównie ze względu za fail-safe), aczkolwiek trzeba sobie zdawać sprawę, że termometr "on-board" mocuje się najczęściej na "pudełku" od elektroniki i po założeniu budy po prostu go nie widać, a gdy spróbujemy przymocować go na zewnątrz, wtedy mamy kłopot z kabelkami no i narażamy go na uszkodzenie :-(.

Jacek

RC SMOKI KRAKÓW

Tytuł:
PostNapisane: N lut 04, 2007 10:29 pm 

bikeman1 napisał(a):
No dobrze tylko ja w Venomie bede mial pomiar temp non stop i w razie potrzeby komputerek odpowiednio zereaguje. A Ty Toost pomiaru termometrem na podczerwien dokonujesz raz na jakis czas, zeby dokonac pomiaru musisz dodatkowo zdjac bude ( no chyba ze masz otwor w dachu, lub kabrioleta :) )

Co do pomiaru do Ci sie moze tylko wydaje ze mierzysz na swiecy...jak trafisz DOKŁADNIE 100% w czubek swiecy , to tak. A jesli nie, to nie wiadomo czego masz temp...
Ja zakladam Venoma-obejme na ostatnie żeberko radiatora o mam 100% pewna temp. Jest ten sam "poziom" co poziom swiecy. Wiec pewniak :)

A zreszta oprocz tego wszystkiego jest jeszcze fail-safe ( oddzielne takie urzadzanko kosztuje 60zl ) a tu w "zestawi", wiec .... Venom wcale nie jest drogi....

przekłamanie do 15st - sprawdzone

ja mam sava i hella i w obu do pomiaru temp nie trzeba zdejmować budy bo radiator jest na wierzchu - te modele tak mają
pomiar na świecy jest najdokładniejszym pomiarem i to nie tylko moje doświadczenia
po pewnym czasie, tak jak pisałem, nie jeden modelarz jest w stanie po reakcji silnika okreslić temperaturę z dokładnością do 10-15st.

190zł to drożej niż termometr i fail save oddzielnie
fakt, ze w razie przegrzania zdejmie zakres serwa gazu, ale w zawodach to sie nie sprawdzi, chyba że ustawisz temp. wysoko.

... ale nie upieram się, z każdym dniem uczę się czegoś nowego :D

Tytuł:
PostNapisane: N lut 04, 2007 10:58 pm 

Ale kolega fanrc kupuje on-roada i by musial bude zdejmowac do pomiaru. Troche upierdliwe.

Do zawodow mozna zdjac Venoma.

Ja rowniez sie nie upieram, ale naprawde nie poddaje sie opinii, ze "kazdy tego używa" ( mowie tu o wypowiedziach ze kazdy uzywa termometru na podczerwien ). Analizuje wszystkie "za i przeciw" danego produktu i dopiero podejmuje decyzje....wydaje mi sie ze sluszną :) A w tym przypadku Venom miał o wiele wiecej "za" niz standardowy termometr na podczerwien.

Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: N lut 04, 2007 11:01 pm 

Nawet jeśli jest przekłamanie , jak mówisz 15 stopni, choć nie bardzo w to wierzę, bo na ostatnim żeberku to odległość od świecy (miejsca gdzie mierzymy temp) nie przekracza centymetra, a na takiej odległości wątpie by różnica była aż 15 stopni, ale nawet jeśli, to kilka pomiarów za pomocą tradycyjnego termometru IR i już można brać poprawkę.

Moim zdaniem ten venom jest świetny także z tego względu, że mierzy temperaturę sposób ciągły, czyli w momentach w którym my nie jesteśmy w stanie jej zmierzyć, czyli maksymalna wydajność. Taki termometr zanotuję ją w pamięci, a my w pit stopie zobaczymy, jak to było z ta temperaturką.

TRAXXAS REVO 3.3 #5308 [ 2008 EDITION ]

Spektrum DX 3.0

AUKCJE : http://www.allegro.pl/show_user_auction ... id=1576079

Tytuł:
PostNapisane: Pn lut 05, 2007 8:42 am 

bikeman1 napisał(a):
Ale kolega fanrc kupuje on-roada i by musial bude zdejmowac do pomiaru. Troche upierdliwe.

Do zawodow mozna zdjac Venoma.

Ja rowniez sie nie upieram, ale naprawde nie poddaje sie opinii, ze "kazdy tego używa" ( mowie tu o wypowiedziach ze kazdy uzywa termometru na podczerwien ). Analizuje wszystkie "za i przeciw" danego produktu i dopiero podejmuje decyzje....wydaje mi sie ze sluszną :) A w tym przypadku Venom miał o wiele wiecej "za" niz standardowy termometr na podczerwien.

Pozdrawiam

a jak odpala to też zdejmuje budę?
miałe on-roada i jakoś nie musiałem zdejmować budy do pomiaru
nad silnikiem jest otwór do wpinania grzałki, róznie dobrze do tego otworu można docisnąc termometr (tak, żeby buda i termometr oparłą się o radiator) i mierzysz spokojnie
venon i ofszem bedzie mierzył non stop, ale trzba będzie wyciąć w budzie dziurę, zeby było widać co pokazuje, albo przyczepić go gdzieś obok istniejących dziur, czyli przy szarpance, przy baku.
Przy baku raczej nie bo moze się pailem zalać, przy szarpance? znowy za blisko silnika
... no i już nie wychodzi tak kolorowo

nie mówię, ze venom jest zły, ale nie ma się znów czym podniecać, zwłaszcza, że widziało się go dopiero na obrazku w sklepie.

Tytuł:
PostNapisane: Pn lut 05, 2007 8:44 am 

Gieroll napisał(a):
Nawet jeśli jest przekłamanie , jak mówisz 15 stopni, choć nie bardzo w to wierzę, bo na ostatnim żeberku to odległość od świecy (miejsca gdzie mierzymy temp) nie przekracza centymetra, a na takiej odległości wątpie by różnica była aż 15 stopni, ale nawet jeśli, to kilka pomiarów za pomocą tradycyjnego termometru IR i już można brać poprawkę.

Moim zdaniem ten venom jest świetny także z tego względu, że mierzy temperaturę sposób ciągły, czyli w momentach w którym my nie jesteśmy w stanie jej zmierzyć, czyli maksymalna wydajność. Taki termometr zanotuję ją w pamięci, a my w pit stopie zobaczymy, jak to było z ta temperaturką.

ja też nie wierzyłem dopóki nie sprawdziłem
podobnie jest z duratraxami

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 39 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona