Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Wt maja 19, 2026 7:26 am

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 33 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor
 Tytuł:
PostNapisane: Cz sie 10, 2006 9:50 pm 

Mariusz Nowakowski napisał(a):
Jaroska3 napisał(a):
pogadaj z tym panem na gg 1619193 i zapytaj sie o kevlarowy sznurek do szarpanki

Masz moze maila do niego, bo na gadu nie odpisuje, a potrzebuje dosc szybko taki sznurek :) ?

wystarczy sznurek od zaluzji to to samo moj znajomy tego uzywa

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: N sie 13, 2006 9:03 am 

A mnie sie szarpanka urwala gdy za "cxzesto" ja uzywalem :D Nie chcial odpalic, za bardzo go zalalem, wiec szarpalem i szarpalem az w koncu sznurek stwardnial i pekl. A wczesniej pekla sprezyna przy mocowaniu :)
Co do sznurka to wystarczy snzurek z tworzywa sztucznego; jesli chodzi o grubosc to w moim przypadku dobralem taka zeby sznurek wyciagal sie na 43 cm, w tym gdy zapalem ciagne na dlugosc 35 max. Nie wiem jak w innych szarpankach ale w lx compie na bebenku jest taki rowek do ktorego wchodzi sznurek i ciezko go stamtad wyciagnac. Na orginalnym sznurku wyciagal sie na jakies 26 cm, a przy moccniejszym szarpnieciu wychodzil jeszcze te pare cm. Wywnioskowalem wiec ze ten rowek mial za zadanie chronic przed wurywaniem calego bebna z mocowania, po prostu przy mocniejszym pociagnieciu, tak jak pisalem wczesniej, wychodzil z rowka i sie pozniej tam chowal. Jak dla mnie jest to zbedny patent, dlatego tez zastosowalem grubszy sznurek o grubosci 1,8 mm (orginalny mial niecaly 1 mm) z 20% zapasem dlugosci sznurka.
Jak narazie sprawdza sie.

Wazne zeby dobrac taki sznurek zeby nie ocieral sie o obudowe szarpaka bo albo przetrze sie sznurek albo obudowa.

E Maxx BL
galeria modeli, modów i czesci

Tytuł:
PostNapisane: N sie 13, 2006 10:03 am 

wrzech napisał(a):
A mnie sie szarpanka urwala gdy za "cxzesto" ja uzywalem :D Nie chcial odpalic, za bardzo go zalalem, wiec szarpalem i szarpalem az w koncu sznurek stwardnial i pekl. A wczesniej pekla sprezyna przy mocowaniu :)
Co do sznurka to wystarczy snzurek z tworzywa sztucznego; jesli chodzi o grubosc to w moim przypadku dobralem taka zeby sznurek wyciagal sie na 43 cm, w tym gdy zapalem ciagne na dlugosc 35 max. Nie wiem jak w innych szarpankach ale w lx compie na bebenku jest taki rowek do ktorego wchodzi sznurek i ciezko go stamtad wyciagnac. Na orginalnym sznurku wyciagal sie na jakies 26 cm, a przy moccniejszym szarpnieciu wychodzil jeszcze te pare cm. Wywnioskowalem wiec ze ten rowek mial za zadanie chronic przed wurywaniem calego bebna z mocowania, po prostu przy mocniejszym pociagnieciu, tak jak pisalem wczesniej, wychodzil z rowka i sie pozniej tam chowal. Jak dla mnie jest to zbedny patent, dlatego tez zastosowalem grubszy sznurek o grubosci 1,8 mm (orginalny mial niecaly 1 mm) z 20% zapasem dlugosci sznurka.
Jak narazie sprawdza sie.

Wazne zeby dobrac taki sznurek zeby nie ocieral sie o obudowe szarpaka bo albo przetrze sie sznurek albo obudowa.

przxy zbyt długim sznurku rozwalisz sprężynę (za mocno się zwija)
żeby się sznurek nie przecierał trzeba go stearyną przeciągnąć na poczatku i będzie git

Tytuł:
PostNapisane: N sie 13, 2006 11:18 am 

Gdy rozkreci sie szarpanke na czesci, pozniej skreci, to jest sie w stanie ocenic na ile mozna wygiac sprezyne, co by sie jej nic nie stalo :) U mnie dluzszy sznurek ma za zadanie antydestrukcyjne :)
Gdzie mozna dostac stearyne? Nie slyszalem o czyms takim prawde mowiac.

E Maxx BL

Tytuł:
PostNapisane: N sie 13, 2006 12:23 pm 

wrzech napisał(a):
Gdy rozkreci sie szarpanke na czesci, pozniej skreci, to jest sie w stanie ocenic na ile mozna wygiac sprezyne, co by sie jej nic nie stalo :) U mnie dluzszy sznurek ma za zadanie antydestrukcyjne :)
Gdzie mozna dostac stearyne? Nie slyszalem o czyms takim prawde mowiac.

a świeczkę kiedyś widziałeś? taka co się pali, z knotem? :D

tam nie ma co oceniać, sprężyna nawet jeśli będzie dłuższa to i tak zwinięta pozostaje zaleznie od wielkości kubka, czyli wywinąć można zawsze tyle samo, jak wywijasz do końca (skręcasz spreżynę na maksa) to łatwo utwać jej kniec

pozatym nie trzeba wyciagać sznurka więcej jak 20-25 cm, kilka energcznych krótkich szarpnięc i silnik powinien zaskoczyć

Tytuł:
PostNapisane: N sie 13, 2006 12:44 pm 

No to teraz juz wszysio wiem :)

Jest co oceniac! Przeciez jestes w stanie stwierdzic, trzymajac sprezyne zwinieta w dloni na ile mozna ja zwinac.... Ja przynajmnije potrafie, a zerwala mi sie dlatego ze w orginalnym ustawieniu byla za mocno naciagnieta, i gdy szarpanka pekla to sprezyna szybko sie zwinela i urwala koncowke :)

E Maxx BL

Tytuł:
PostNapisane: N sie 13, 2006 1:04 pm 

wrzech napisał(a):
No to teraz juz wszysio wiem :)

Jest co oceniac! Przeciez jestes w stanie stwierdzic, trzymajac sprezyne zwinieta w dloni na ile mozna ja zwinac.... Ja przynajmnije potrafie, a zerwala mi sie dlatego ze w orginalnym ustawieniu byla za mocno naciagnieta, i gdy szarpanka pekla to sprezyna szybko sie zwinela i urwala koncowke :)

dla ścisłości, wyciagając sznurek zwijasz sprężynę, a po puszczeniu ona się rozwija wciągając sznurek

Tytuł:
PostNapisane: N sie 13, 2006 1:39 pm 

A hamulcem koncowym jest zaczepienie na bebenku w przypadku zerwanego sznurka, rowniez dla scislosci :)

E Maxx BL

Tytuł:
PostNapisane: N sie 13, 2006 2:39 pm 

wrzech napisał(a):
A hamulcem koncowym jest zaczepienie na bebenku w przypadku zerwanego sznurka, rowniez dla scislosci :)

nie ma hamulca końcowego przy zerwaniu sznurka, sprężyna rozwija się na tyle ile pozwoli miejsce wewnątrz kubka
normalnie hamulcem końcowym jest uchwyt, jeśli jego nie ma sprężyna rozwinie się ile może

jak wyciagasz sznurek i zwiniesz sprężynę całkiem to ciągnąć dalej sznurek możesz zerwać zaczepienie sprężyny w bębenku.

Tytuł:
PostNapisane: N sie 13, 2006 3:43 pm 

skyline napisał(a):
tak to głowica możesz spokojnie odkręcic [chyba tam potrzeba klucz imbusowy] lecz nie zdejmuj pierw swiecy bo moze ci syf z głowicy wleciec do silnika i masz po silniku .

Hmmm, tez dopiero zaczynam przygode ze spalinowka i czytajac ten post sobie pomyslalem czy nie warto zawsze przed odkreceniem swiecy obrocic model do gory nogami ?
Wowczas chyba cokolwiek sie zgromadzi wokol swiecy powinno wypasc ?
Czy glowice (np zeby wymienic na lepiej uzebrowana) mozna wymienic z silnikiem w modelu ? czy lepiej wyjac silnik ?
(pytanie banalne, ale pytam bo moze jest cos o czym nie wiem :oops: )

Pozdrawiam
Pawel,

Tytuł:
PostNapisane: N sie 13, 2006 6:47 pm 

setes napisał(a):
skyline napisał(a):
tak to głowica możesz spokojnie odkręcic [chyba tam potrzeba klucz imbusowy] lecz nie zdejmuj pierw swiecy bo moze ci syf z głowicy wleciec do silnika i masz po silniku .

Hmmm, tez dopiero zaczynam przygode ze spalinowka i czytajac ten post sobie pomyslalem czy nie warto zawsze przed odkreceniem swiecy obrocic model do gory nogami ?
Wowczas chyba cokolwiek sie zgromadzi wokol swiecy powinno wypasc ?
Czy glowice (np zeby wymienic na lepiej uzebrowana) mozna wymienic z silnikiem w modelu ? czy lepiej wyjac silnik ?
(pytanie banalne, ale pytam bo moze jest cos o czym nie wiem :oops: )

Pozdrawiam
Pawel,

Najlepjej jest kupic taki spray

Tytuł:
PostNapisane: N sie 13, 2006 11:20 pm 

dokładnie,
zawsze przed wykręceniem świecy wypłukuje gniazdo takim preparatem

Tytuł:
PostNapisane: Pn sie 14, 2006 9:12 am 

Toost napisał(a):
dokładnie,
zawsze przed wykręceniem świecy wypłukuje gniazdo takim preparatem

Dzieki za podpowiedz i za link 8)

Pozdrawiam
Pawel

Tytuł:
PostNapisane: Pt lut 02, 2007 11:03 pm 

Jarek Poniatowski napisał(a):
Poprostu odkręc silnik do płyty podwoziowej a nastepnie odkrec szarpanke od silnika. Jeśli sznurek jest zbyt krótki to pogadaj z tym panem na gg 1619193 i zapytaj sie o kevlarowy sznurek do szarpanki ( metr kosztuje 5 zł ale jest niedo zajechania. ) jego długosc optymalnie powinna miec koło 45-50 cm jeśli ma mniej to kup sznurek kevlarowy od w/w gościa. Gdy zdejmiesz szaprpanke z silnika to wiadomo będzie ona rozkrecona gdyz sprezyna sie całkowicie rozprostowała wewnątrz jej, musisz załozyc sznurek w dziurke bebna szarpanki nastepnie zawiaz nieduzy supeł na koncu sznurka tak by niewylatywał z dziurki do której go włozyłes. Poskładaj wszystko w kupe i nakreć szarpanke w odwrotna strone niz wskazówki zegara. Powinno działać, sprawdx na sucho wyciagając szaprnake i wtedy zobaczysz czy sie chowa czy nie. Potem przykrecx ją do bloku silnka tak jak była wczesniej. Przykrecajac silnik do płyty pamiętaj by był pomiędzy zebatkami nieduzy odstęp, maja one pracowac luźno ale nie za bo sie zetrą, nie moga pracowac równiez zaciasno bo będzie ten sam efekt - zetra sie. silnik przykrec jak najmocniej do płyty podwozia, by sie nie odkrecił bo tez mozesz tracicć zeby odbiorcze...

PzdR Jaro.

czy taki kevlarowy sznurek nie przetnie mi znowu bębna szarpanki? Dzisiaj stzrelił mi sznurek od tego cholernego Tajskiego barachła i nie wiem czy potem nie zrobie gilotyny z tego sznurka?

Tytuł:
PostNapisane: So lut 03, 2007 3:32 pm 

A przekręca sie juz tłok ? No niestety, bez bębna ALU nie da rady.. kazda mocniejsza linka na bank przetnie bęben.. Ja rozłupałem bęben po ok 2litrach, silnik miał dobrą kompresje, no i niestety plastik nieujezdził. Kiedy zrobiłem ALU nie było tego problemu. Mozesz próbowac zakładac kevlar, no ale jest ryzyko ze zrobi sie gilotynka i potnie go.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 33 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona