Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Wt cze 23, 2026 3:21 am

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor
 Tytuł:
PostNapisane: Cz cze 01, 2006 9:08 pm 

Toost napisał(a):
Piotr Michalski napisał(a):
Nie zmiana a PRZEmiana :wink: Jest to sposób nadawania fali, podwójna jest mniej podatna na zakłucenia.

znaczy Piotrze i jedne i drugie pasują ?

Z tego co mi wiadomo to nie. Poza tym, nie każdy kwarc będzie pasować do aparatury każego producenta.

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Cz cze 01, 2006 9:11 pm 

ok, ale jak to rozpoznać
nigdzie w necie nie mogę znaleść informacji i tej hayabusie
w instrukcji to jest g...
wiem tylko, że w odbiorniku przed anteną są jakby dwie cewki

Tytuł:
PostNapisane: Cz cze 01, 2006 9:15 pm 

Toost napisał(a):
ok, ale jak to rozpoznać
nigdzie w necie nie mogę znaleść informacji i tej hayabusie
w instrukcji to jest g...
wiem tylko, że w odbiorniku przed anteną są jakby dwie cewki

Tego już nie wiem, więc nie będę pisać. Wiem, że na kwarcach piszą, które są pojedynczej a które podwójnej przemiany, Sanwa tak robi. Jedynym chyba rozwiązaniem byłaby podmiana kwarcy od kogoś innego i wtedy zobaczyłbyś czy działa. Wiem, że z Futabą współpracują kwarce KoPropo i Mulitplexa.

Tytuł:
PostNapisane: Cz cze 01, 2006 9:20 pm 

jak to opisują na kwarcach?
na moich jest O4D T.Q.C.

Tytuł:
PostNapisane: Cz cze 01, 2006 9:28 pm 

Toost napisał(a):
jak to opisują na kwarcach?
na moich jest O4D T.Q.C.

Właśnie zaciekawiła mnie ta sprawa. Patrząc po kwarcach na różnych sklepach chyba tylko Sanwa podaje różne na podwójna lub pojedynczą przemianę :/ Elektronik podpowiada mi, że tak przemiana nie wpływa na korzystanie ze specialnych kwarcy, ale czemu Sanwa je rozróżnia? Może znajdzie się ktoś mądrzejszy?

Tytuł:
PostNapisane: Cz cze 01, 2006 9:47 pm 

Pojęcie podwójnej przemiany wystepuje tylko w odbiornikach (a nie jak sugerował Piotr w nadajnikach).
Chodzi o to, że silne wzmacnianie jednej częstotliwości nie jest zbyt korzystne (szumy, podatność na oscylacje, modulacje skrosne i inne takie tam). Wiec w bardziej zaawansowanych odbiornikach sygnał wejściowy zamienia się najpierw na jedną czestotliwość (filtruje i wzmacnia), a potem jeszcze raz zamienia na inną (i znów filtruje i wzmacnia).
Pierwsza pośrednia to różnica częstotliwości kanału i kwarcu odbiorczego, druga - to róznica pierwszej pośredniej i drugiego wewnętrznego (stałego) generatora. Dlatego kwarce odbiorcze dla pojedyńczej i podwójnej przemiany mają inne czestotliwości i nie mogą byc stosowane wymiennie
(nie pasują).

Jak powiedziałem pojęcie podwójnej przemiany nie dotyczy nadajników, do kórych kwarce (poza pewnymi wyjątkami) są wymienne między róznymi nadajnikami, z dokładnością do rodzaju modulacji (AM nie pasują do FM)

Natomiast żeby było ciekawiej, w kwarcach odbiorczych nie ma znaczenia czy modulacja jest AM czy FM. ech, życie nie jest proste...

Tytuł:
PostNapisane: Cz cze 01, 2006 10:32 pm 

zbig napisał(a):
Pojęcie podwójnej przemiany wystepuje tylko w odbiornikach (a nie jak sugerował Piotr w nadajnikach).
Chodzi o to, że silne wzmacnianie jednej częstotliwości nie jest zbyt korzystne (szumy, podatność na oscylacje, modulacje skrosne i inne takie tam). Wiec w bardziej zaawansowanych odbiornikach sygnał wejściowy zamienia się najpierw na jedną czestotliwość (filtruje i wzmacnia), a potem jeszcze raz zamienia na inną (i znów filtruje i wzmacnia).
Pierwsza pośrednia to różnica częstotliwości kanału i kwarcu odbiorczego, druga - to róznica pierwszej pośredniej i drugiego wewnętrznego (stałego) generatora. Dlatego kwarce odbiorcze dla pojedyńczej i podwójnej przemiany mają inne czestotliwości i nie mogą byc stosowane wymiennie
(nie pasują).

Jak powiedziałem pojęcie podwójnej przemiany nie dotyczy nadajników, do kórych kwarce (poza pewnymi wyjątkami) są wymienne między róznymi nadajnikami, z dokładnością do rodzaju modulacji (AM nie pasują do FM)

Natomiast żeby było ciekawiej, w kwarcach odbiorczych nie ma znaczenia czy modulacja jest AM czy FM. ech, życie nie jest proste...

OK
ale gdzie znaleść wskazówkę jakie kwarce są w acoms hayabusa FM czterokanałowej

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2