Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Pn cze 15, 2026 8:17 am

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor
 Tytuł:
PostNapisane: Śr lut 22, 2006 12:27 pm 

NoweAutko napisał(a):
Dzieki wszystkim za odpowiedzi.
Na początek wymienię zebatke odbierającą i atakującą.
Tak jak toost napisał teraz mam 49-15.
Jakie powinienem kupić by było lepiej???

każda większa atakująca zwiększy prędkość, ale zmniejszy przyspieszenie.

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Śr lut 22, 2006 12:42 pm 

czyli im więcej ząbków na zębatce tym auto będzie jechało szybciej, ale wolniej będzie przyspieszało.
Co do opon które wykręciłem ze starego auta to felgi nie mają wejścia na tą śrubę sześciokątną. Szukałem po necie i nie znalazłem odpowiedników, są to raczej niespotykane rozmiary. Felga ma szer 56mm ale średnica 70mm więc oponek tych nie założę.

Tytuł:
PostNapisane: Śr lut 22, 2006 12:55 pm 

Jakub Mazur napisał(a):
O widze tu dwoch mistrzow modelarstwa, wszystko wiedzacych teoretykow. Jak jestes taki madry Toost i masz wieloletnie doswiadczenie podczas uzytkowania sava 3.5 to prosze oswiec jaki sobie mam filtr do revo kupic bo chcialbym zawody wygrac a jezdze w nich ledwo rok i sie nie znam na filtrach jak Ty i nie mam zielonego pojecia co za filtr uzyc. Oblicz mi tam ksztalt rury dolotowej i ilosc mieszanki paliwa przy okazji napisz jakie temperatury powinny byc, bo wiesz tego tez nie wiem, i wogole czy Model Techniks to dobre paliwo MISZCZU??

savem jeżdżę od października, nie mam więc wieloletniego doświadczenia.

jeśli na zawodach wygrywasz to nie musisz zmieniac filtrów, jeśli jednak do tej pory nie wygrywasz to może naucz się jeździć ...

kształt i długość rury dolotowej (po zamontowaniu na gaxniku) ma być taka, aby w wyniku zawirowań powietrza i rezonansów nie powstawała fala stojąca, która w najgorszym wypadku może nawet uniemożliwić pracę silnika. Obliczenia są dość skomplikowane, trzeba w nich uwzględnic bardzo wiele czynników. Znacznie łatwiej jest dobierać elementy doświadczalnie sprawdzając wyniki na hamowni. Obliczeniami zajmuja sie projektanci i stąd takie a nie inne kształty i przekroje poszczególnych ementów silnika.
Ilość miesznaki jest raczej stała, ważny jest jej skład.
Moc silnika zwiększa się zasadniczo na dwa sposoby: zwiększając jego pojemność lub zwiększając ilość spalanego paliwa.
Przy zwiększaniu ilości paliwa, aby uzyskać spodziewane wyniki musi nastąpić spalanie całkowite i zupełne (pojęcia na pozór identyczne, a jednak różnią się znacząco). Uzyskuje się to doprowadzając do silnika większą dawkę powietrza tak, żeby mieszanka miała odpowiedni skład.
Stąd w silnikach zarówno modelarskich jak i 1:1 stosuje sie doładowanie turbinowe lub układy z podtlenkiem azotu metodą mokrą lub suchą (w modelarstwie jest coś w rodzaju metody mokrej, podtlenek azotu jest w paliwie), układy chłodzenia powietrza dolotowego aby zwiększych jego gęstość (intercoolery). Pozwalają one na spalenie większej ilości paliwa w jednym cyklu a przez to uzyskanie większej mocy z tej samej pojemności.
Najprostrzą metodą pozostaje jednak zastosowanie filtrów przepuszczających jak największa ilość powietrza, tak żeby można było odpowiednio wzbogacić mieszankę.

Odnośnie samego paliwa to nie pamiętam, zebym napisałe, że BB jest lepsze od Tornado czy RT, jedno natomiast jest bezsprzeczne - jest o połowe tańsze. Z mojego punktu widzenia nie znajduję jakich kolwiek przesłanek, żeby dla jazdy rekreacyjnej ponosić podwójne koszty. Zarabianie złotówek nie stwarza mi większych problemów, ale nawet gdybym miał ich 10x więcej i tak nie wydawał bym bez konkretnej potrzeby. Jazda savem na BB sprawia mi tyle samo frajdy co na RT (sprawdziłem), a skoro nie widzę różnicy to nie będę przepłacał.

Nie wiem czemu tak na mnie naskoczyłeś.
Jeśli poczułeś sie urazony którąś z moich wypowiedzie to prosze wskaż ją, a z pewnością Cie przeporszę.

Pisząc tu nie mam na celu dokopowywanie komu kolwiek, jeśli jednak gdzieś się zagalopowałem to potrafię przyznać się do błędu.
Już jakiś czas temu doszedłem do wniosku, że cały czas się uczę i mam coraz wiecej pokory wewnętrznej.

Ostatnio edytowano Śr lut 22, 2006 1:58 pm przez Tomasz Ostrowski, łącznie edytowano 3 razy

Tytuł:
PostNapisane: Śr lut 22, 2006 1:01 pm 

NoweAutko napisał(a):
czyli im więcej ząbków na zębatce tym auto będzie jechało szybciej, ale wolniej będzie przyspieszało.

zgadza się, wynika to z mniejszego momentu przy większym przełożeniu.

W tej chwili masz przełożenie (miedzy silnikiem, a skrzynią) 15/49=0.306
wstawiając atak 16 uzyskasz 16/49=0.3265, procentowo różnica wyniesie ok. 6.7% i tyle teoretycznie szybciej powinien pojechac model.

Tytuł:
PostNapisane: Śr lut 22, 2006 5:31 pm 

kup sobie kolka xtm velos large series z opnkami on road 7 cali :) tylko troche ciezkie ale vmax podniesie

Team Losi LST w/ LRP 28, Sportwerks Mayhem w/ 26, TA TC3 w/ os 18, Team Losi Mini-T w/ cobalt 14T, tyle zostalo po uszczuplaniu :(

http://www.putfile.com/spinacz_nyc/

Tytuł:
PostNapisane: Śr lut 22, 2006 7:34 pm 

Do Gr4N4c1K:

Co Ci sie w tonie mojej wypowiedzi nie podoba?? Taki z Ciebie geniusz silnikow T2 tylko dlaczego nie zauwazyles tego ze model Savage 25 to nie auto 1:1, i taki filtr nie sprawdza sie w rzeczywistosci w modelach ale zeby to wiedzec tyrzeba go MIEC i zobaczyc jak dziala. Pewnie twoje bozyszcze doc. dr. Czesław Kordziński nei raczyl napisac ze filtr ktory pokazaliscie to zwykla pokazowka i nikt takich nie uzywa. Po co polecic koledze dobry filtr gabkowy renomowanej firmy jak mozna badziew firmy ktora nie przyklada wagi do jakosci, ale o tym sie trzeba przekonac (na cudzym silniku prawda??). " jak chcesz wygrywać to wysil sie troche... " to mnie najbardziej rozbawilo - od dzisiaj dzieki Tobie bede dzien i noc spdzal nad czytaniem ksiazek o mechanice samochodowej napewn mi to duzo pomoze. Ciekawi mnie jedno dlaczego nikt w modelach nie uzywa NOSa ani sprezarki, a sa dostepne i dzialaja tak samo jak w samochodach - bo w pratyce w modelu nic nie daja tak samo jak ten filtr ktory przepuszcza drobinki i nie da sie go dobrze wyczyscic w krotkim czasie ani zmienic gabki ale co tam lepiej pisac teoretyczne bzdury...

Do Toosta:

Nie uraziles mnie niczym spoko. Tylko jak bys sam chcial taki filtr kupic twoja sprawa twoj silnik, ale jak polecasz komus cos o czym przepraszam nie masz zielonego pojecia jak w praktyce sie to sprawdza i czym sie moze skonczyc, to mi sie to niepodoba i dlatego pisze!!

No to moze mnie nauczysz jezdzic jak nie umiem - odwiedze Cie kiedys z modlem mi pokazesz jak mam to robic.

pozdraiwam :)

Tytuł:
PostNapisane: Śr lut 22, 2006 8:42 pm 

Jakub Mazur napisał(a):
Do Toosta:

Nie uraziles mnie niczym spoko. Tylko jak bys sam chcial taki filtr kupic twoja sprawa twoj silnik, ale jak polecasz komus cos o czym przepraszam nie masz zielonego pojecia jak w praktyce sie to sprawdza i czym sie moze skonczyc, to mi sie to niepodoba i dlatego pisze!!

bardzo przepraszam, ale nie doszukałem się w mojej wypowiedzi rady zakupu takiego filtra, jedyne rady jakie udzielałem w tym wątku dotyczyły zmiany przełożeń.
Zalety i wady stosowania takiego filtra znam i właśne dlatego go nie mam.
Uważasz, że nie mam o tym zielonego pojęcia i jak najbardziej możesz tak uważać, pozwolisz jednak że nie podzielę Twojego zdania w tym temacie.

Jakub Mazur napisał(a):
No to moze mnie nauczysz jezdzic jak nie umiem - odwiedze Cie kiedys z modlem mi pokazesz jak mam to robic.

pozdraiwam :)

... a nie umiesz? :D

Tytuł:
PostNapisane: Śr lut 22, 2006 10:02 pm 

Toost napisał(a):

A jak myslisz?? :wink:

Tytuł:
PostNapisane: Śr lut 22, 2006 11:16 pm 

Jakub Mazur napisał(a):
Toost napisał(a):

A jak myslisz?? :wink:

o tym akurat nie mam zielonego pojęcia ...

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2