Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Cz maja 07, 2026 7:01 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 35 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor
 Tytuł:
PostNapisane: N lut 05, 2006 11:13 am 

Model jest ustawiony przez poprzedniego właściciela (sprzęt tylko dotarty, więc stan bdb). Mam jednak jeden problem. Chciałem zmienić świecę na A3. Tylko fabryczna trochę się różni od OS-owskiej, więc kabelek do świecy (revo ma grzałkę zabudowaną) nie chce wchodzić na A3. Co zrobić? Nie chce na siłe wpychać gdyż nie śpieszno mi coś zepsuć.
Jeszcze jedno jak wykręciłem świece i nacisnąłem rozrusznik to szmatka w głowicy była sucha, to oznacza że silnik nie jest zalany?

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: N lut 05, 2006 11:49 am 

To nic, że silnik jest ustawiony przez poprzedniego właściciela, to ustawienie zmienia się cały czas, nie wystarczy tylko ustawić sinlik raz na rok.
Spiłuj bolec świecy.

Tytuł:
PostNapisane: N lut 05, 2006 12:53 pm 

Nic narazie nie będę regulował (zobaczymy jak chodzi, a potem się poprawi w razie czego). Mam pytanie:
Bak jest suchy, w przewodach też sucho. Jak zaleje paliwo do baku to odłączyć grzałkę lub wykręcić swiecę i popompować ez-startem? Co mam zrobić by prawidłowo przetoczyć paliwo do silnika?

Tytuł:
PostNapisane: N lut 05, 2006 12:55 pm 

zeby zassac paliwo - zatkaj wydech palcem i zakreć ez-startemrem

Tytuł:
PostNapisane: N lut 05, 2006 12:58 pm 

Wojtek89 napisał(a):

tylko dobrze by było jak by wcześniej był zalany aro, bo inaczej będzie na sucho pompował

Tytuł:
PostNapisane: N lut 05, 2006 12:59 pm 

Toost napisał(a):
Wojtek89 napisał(a):

tylko dobrze by było jak by wcześniej był zalany aro, bo inaczej będzie na sucho pompował

Spoko. On był kiedyś jeżdzony. Jak odkręciłem świece to jeszcze wilgotno w cylindrze.

Tytuł:
PostNapisane: N lut 05, 2006 1:02 pm 

KubiB napisał(a):
Toost napisał(a):
Wojtek89 napisał(a):

Spoko. On był kiedyś jeżdzony. Jak odkręciłem świece to jeszcze wilgotno w cylindrze.

no to luzik
możesz kręcić EZetem przy zatkanym tłumiku obserwując przewód paliwowy
możesz użyć strzykawki wtłaczając powietrze w wężyk tłumik-bak, to popchnie paliwo do gaźnika

Tytuł:
PostNapisane: N lut 05, 2006 1:53 pm 

KubiB napisał(a):
Nic narazie nie będę regulował (zobaczymy jak chodzi, a potem się poprawi w razie czego).

Nie rozumiesz jednej rzeczy. Model może teraz bardzo dobrze chodzić i nie przegrzewać się na tych ustawieniach, ale jest taki mały szczegół. Temperatura na zewnątrz jest bardzo niska i silnik będzie mieć za sucho przy ustawieniach na wyższą temperaturę powietrza.

Tytuł:
PostNapisane: N lut 05, 2006 5:13 pm 

Dziś niestety wypadła rodzinna uroczystość, więc czasu na eksperymenty mało. Udało się jednak przeprowadzić kilka prób. Opis po kolei:
1. Wlałem paliwo, zatkałem wydech i włączyłem EZ- paliwo momentalnie dotarło do silnika.
2. Tata był przekonany, że paliwo nie poszło i chciał piłować EZ (zalany silnik), więc go oddelegowałem i sam wziąłem się do dzieła.
3. Wykręciłem świecę i zakręciłem ez'em
4. "Posuszyłem" głowice przez 3 minuty, wszedłem do garażu, naciskam starter-słychać "prrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr" przez sekunde i nagle staje.
5. Wykręcam świece i powtórzyłem czynności 3 i 4 jeszcze dwa razy.
Co panowie zrobić z takim fantem? Acha świeca to standardowe A5. Jak EZ stawał to nie próbowałem za wszelką cenę go piłować.

Tytuł:
PostNapisane: N lut 05, 2006 5:55 pm 

Po pierwsze zobacz jakie ustawienie masz iglicy HSN. W tym celu wkręć ją do końca (nie za mocno, żebyś jej nie uszkodził). Przy wkrecaniu licz ile zrobiłeś obrotów.
Po drugie zobacz czy przepustnica nie domyka się do końca jak nie dajesz gazu.
Po trzecie dodaj trochę gazu po starcie, żeby silnik się trochę rozgrzał :wink:

Tytuł:
PostNapisane: N lut 05, 2006 6:03 pm 

Piotrek- on się perfidnie zalewa :wink: . Zara sprawdze ile obrotów jest wykręcona (wkręcam zgodnie z wskazówkami zegara?). Co do przepustnicy to bardzo możliwe. Jak wciśniesz hamulec to popychacz gazu nie drgnie, a w pozycji "puszczony gaz" popychac wcale nie ciągnie przepustnicy (nawet odrobinkę). Znaczy to że mam wytrymować by troszke otwierał przepustnicę?

Tytuł:
PostNapisane: N lut 05, 2006 7:21 pm 

Nie. Nie reguluj otwarcia przepustnicy trymerem w żadnym wypadku. Ustaw trymer na zero. Odkręć cięgna gazu z serwa(nie orczyk a samo cięgno, orczy musi być ustawiony na pozycji zero, tak żeby był prostopadle do osi serwa). Ustaw je tak, żeby przepustnica była domknięta i między orczykiem a tym ogranicznikiem na cięgnie była mała przerwa(1mm). Teraz zdejmij filtr powietrza i zobacz czy przepustnica jest minimalnie otwarta 1-2mm. Jeśli tak to zostaw tak jak jest, jeśli nie to wkręć śrubę, która jest z tyłu gaźnika tak jakby pod filtrem.

Tytuł:
PostNapisane: N lut 05, 2006 9:06 pm 

OK. Jutro po szkole sprawdzę wszystko.
-Czy śruba HSN powinna się dokręcać ze sporymi oporami i jakby była sprężynowana?
-A czemu nie regulowac przepustnicy trymerami?
-Powiadasz, że mam odkręcić cięgno Z SERWA . Do tego muszę ściągnąć osłone, która znajduje się pod filtrem powietrza?
EDIT:
Zajżałem w osłone pod filtrem powietrza :wink: . Kiedy włącze aparaturę, ale nie poruszam spustem cięgno gazu jest idealnie prostopadłe do osi serwa (idzie równolegle do jego dłuższego boku).

Tytuł:
PostNapisane: N lut 05, 2006 10:03 pm 

Jak u mnie T-maxx sie zalewal to tez Ez juz nie krecil i do puki nie wylaleje paliwa z silnika to mi caly czas blokuje.Wez samochod odkrec swiece przechyl samochod na prawo (chyba sie nie myle :D ) i krec dobrze nawet 3min.Moze bedzie ok. :wink:

Pzdr

Tytuł:
PostNapisane: N lut 05, 2006 11:08 pm 

KubiB napisał(a):
Dziś niestety wypadła rodzinna uroczystość, więc czasu na eksperymenty mało. Udało się jednak przeprowadzić kilka prób. Opis po kolei:
1. Wlałem paliwo, zatkałem wydech i włączyłem EZ- paliwo momentalnie dotarło do silnika.
2. Tata był przekonany, że paliwo nie poszło i chciał piłować EZ (zalany silnik), więc go oddelegowałem i sam wziąłem się do dzieła.
3. Wykręciłem świecę i zakręciłem ez'em
4. "Posuszyłem" głowice przez 3 minuty, wszedłem do garażu, naciskam starter-słychać "prrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr" przez sekunde i nagle staje.
5. Wykręcam świece i powtórzyłem czynności 3 i 4 jeszcze dwa razy.
Co panowie zrobić z takim fantem? Acha świeca to standardowe A5. Jak EZ stawał to nie próbowałem za wszelką cenę go piłować.

w zimie lepsza jest A-3
uruchamiaj z kołami w górze na wyłączonej aparaturze, z ręcznie lekko otwartą przepustnicą
jak odpali to daj mu z minutę popracować, żeby sie rozgrzał

właczaj aparaturę i jazda

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 35 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona