Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Wt kwi 21, 2026 1:45 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 62 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor
 Tytuł:
PostNapisane: Cz sty 05, 2006 5:25 pm 

Primo po 1
Cytuj:
Potrzebowałbyś przede wszystkim taką maszynkę, abyś mógł ustawić daną cześć pod dowolnym kątem, zamocować ją i aby można było zamocować wiertarkę i za pomocą dźwigni opuszczać ją

na szczescie na modelarni mamy to "coś"
Primo po 2 :D
Wiem ze wyjdzie to drogo ale jestem czlowiekiem upartym i jak cos postanowie to bede do tyego dazyl. Wiec nie bede kupowal calego podwozia tylko czesci ktore sa niezbedne i nie da sie ich zrobic. Poza tym tak jak napisal keczus ja wole pokombinowac.

EDIT: Moze rzeczywiscie zrobie 2wd :roll: bedzie prostsze do wykonania( teoretycznie)

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Cz sty 05, 2006 5:37 pm 

Keczus_16 napisał(a):
Ja to swój "model" robiłem bardziej dla zabawy i tak naprawde to bez narzędzi nic nie zrobisz (dosłownie nic).

Ja swoje modele robiłem na zawody i niejednokrotnie nimi zwyciężałem. Jako zaplecze techniczne miałem wszelkie potrzebne narzędzia do obróbki mechanicznej oraz narzędzia pomiarowe. Wyposażenie umożliwiało wykonanie silnika spalinowego (niestety brak możliwości odlania karteru).
Cytuj:
A samodzielne tuningowanie - zalezy kto jak to rozumie(i jak chce robić) - czy chce zamówić zestaw części i go montować - czy klecić jakieś części do odrestaurowania modelu.

Dziwi mnie na przykład kupowanie duralowych mocowań silników napędowych, np. taki uchwyt silnika do STR-4 kosztuje 200 zł a zrobić to można w ciągu maksymalnie 2 godzin identyczny jak firmowy, gdy masz tokarkę i frezarkę lub funkcjonalny, gdy masz piłkę do metalu, wiertarkę ręczną i pilnik (potrzebujesz jeszcze gwintowniki - cena około 5 zł).

PS. Nikt nie wspomniał o jeszcze jednej ważnej o ile nie najważniejszej sprawie a mianowicie praca powinna przebiegać pod okiem doświadczonego instruktora!!!

Ostatnio edytowano Cz sty 05, 2006 5:44 pm przez Mariusz Szopa, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: Cz sty 05, 2006 5:42 pm 

No widziszbo dzisiaj kasa to "wszystko"...

"Ty" to jeszcze pamiętasz tamte czasy kiedy modelarstwo było czymś "innym" ja niestety nie - nie wiem czy na świecie wtedy byłem :P

Tytuł:
PostNapisane: Cz sty 05, 2006 5:57 pm 

Ja co prawda jestem młody ale na szczęście znam to prawdziwe modelarstwo dzięki temu że chodze do pracowni modelarstwa lotniczego i mam takiego instruktora że jak wie że coś da się zrobić samemu to trzeba to zrobić samemu

RC WORLD TEAM KATOWICE

http://www.rcteamkatowice.pl/

Tytuł:
PostNapisane: Cz sty 05, 2006 6:04 pm 

U mnie w mieście niby jest modelarnia ale taka że szkoda gadać...wracajmy do tematu :)

Tytuł:
PostNapisane: Cz sty 05, 2006 6:05 pm 

macie jakies inne "plany", rysunki podwozi poza tym na rosyjskiej stronie :?: Ponawiam pytanie: czy podwozie z duralu bedzie dobre :?: Jaka grubosc :?: Jak sie do tego zabrac :?:

Tytuł:
PostNapisane: Cz sty 05, 2006 6:24 pm 

Rosyjski nie rosyjski, jest to wzorowane na Tamiyi lub Academy SP-3.
Dural jako materiał na podwozie modelu elektrycznego nie jest zbyt dobry. Będzie zbyt elastyczny lub zbyt ciężki. Według mnie lepszy jest laminat szklany grubości gdzieś około 2 do 2,5 mm (najlepszy byłby "węgiel").
Jeżeli już dural to dobry ( PA 7) o grubości 3 mm z dobrze przemyślanymi wycięciami w celu zmniejszenia wagi.

Tytuł:
PostNapisane: Cz sty 05, 2006 6:53 pm 

Właczę się do tego tematu, bo jest interesujący :-).
Mając już kilkadziesiąt "wiosen" pamiętam jak w latach 70-tych na modelarni (mając tokarkę, frezarkę i pozostałe dużo prostsze narzędzia) robiliśmy sami modele, ale tylko naprawdę najlepsi porywali się na zrobienie zaawansowanych (na owe czasy) konstrukcji. Oczywiście "młodzi" wszystko robili pod okiem instruktorów, którzy mieli w małym palcu każdy element modelu i wiedzieli o nim b.dużo. I wtedy udawało im się (tym "młodym" oczywiście) "już za czwartym razem" ;-) zrobić model, którym można było wystartować w zawodach (o wygrywaniu raczej mowy nie było :-)).
Potem w moim modelarskim życiorysie wystąpiła kilkudziesięcioletna przerwa i jak ostatnio zobaczyłem (a potem go po prostu kupiłem) model bagusa z trzema dyframi, hamulcami tarczowymi, zaawansowanym zawieszeniem i całą resztą, to wydaje mi się, że gdybym miał to sam zrobić "w piwnicy", bez narzędzi o których wyżej a przede wszystkim bez bezpośredniej "opieki" fachowca, to chyba bym nie dał rady :-(.
Oczywiście nie piszę tego żeby zniechęcić do pracy nad własnym modelem - to piękna idea - ale moim zdaniem, zrobienie "poprawnego" (nie mówiąc o wyczynowym) modelu samochodu, który mógłby chociaż trochę konkurować z najtańszymi nawet modelami RTR jest dla początkującego modelarza rzucaniem się z motyką na słońce :-).
No ale z drugiej strony tacy zapaleńcy są motorem wszelkiego postępu, więc może warto spróbować...
Gratuluję zapału a życzę powodzenia i wytrwałości :-)

Jacek

RC SMOKI KRAKÓW

Tytuł:
PostNapisane: Cz sty 05, 2006 8:17 pm 

keczalop napisał(a):
...Gratuluję zapału a życzę powodzenia i wytrwałości :-)

Troche sie zniechecilem jak zobaczylem ceny maty szklanej i weglowej :shock: Mam gdzies na modelarni plany czegos podobnego do tego "ruska" :D porownam je i zobacze co mozna ewentualnie poprawic.

Tytuł:
PostNapisane: Cz sty 05, 2006 8:20 pm 

No "nikt" nie mówił że będzie tanio ;) Ja soje podwozie zrobiłem z textolitu - mój błąd - ugieło się :P (więc odradzam ci - przestroga :] )

Tytuł:
PostNapisane: Cz sty 05, 2006 8:32 pm 

Co do planów to jak masz odpowiednie umjejętności i dostęp do jakiegoś modelu to najlepiej je narysowac w AutoCadzie, wtedy plan drukujesz na foli samoprzylepnej, naklejasz na materiał i do roboty. Prace (np. nad płytą) zaczynaj od wywiercenia otworów, bo po co najpierw robić zewnętrzny kształt jak Ci potem może jakis otwór nie wyjść. Nie patrz na ceny tkaniny szklanej lub węglowej bo domową metodą "w imadle" nie zrobisz dobrej płytki, najlepiej kupić gotową płytke (2-2.5mm) laminatową lub węglową, tą drugą raczej tylko zagranicą.

Życze powodzenia

RC WORLD TEAM KATOWICE

http://www.rcteamkatowice.pl/

Tytuł:
PostNapisane: Cz sty 05, 2006 8:34 pm 

widzę wojtek, że masz warunki, żeby robić własny model. Jeśli w modelarni masz kogoś doświadczonego w tej dziedzinie to myśle, że nic nie stoi ci na drodze do wykonania takiego modelu. Jeśli nie planujesz startować tym modelem na zawodach to wydaje mi się, że duraluminium będzie najlepszym rozwiązaniem( w końcu w jeździe rozrywkowej waga nie ma aż tak dużego znaczenia).
Mam pytanko odnośnie modelarni:
-Czy jest na jakiejś stronce spis modelarni w polsce?
lub bardziej bezpośrednie pytanie:
-Gdzie w trójmieście są modelarnie?

Ja mam płytę z włókna węglowego do sprzedania(od x-ray t1 evo2 bodajże). Nie jest w idealnym stanie ale jak coś to mogę przysłać fotki na maila i później ewentualnie wystawię na allegro.

http://www.rcpics.net/media.php?searchs ... h&limit=10

Ostatnio edytowano Cz sty 05, 2006 8:38 pm przez 20kokos, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: Cz sty 05, 2006 8:37 pm 

Czemu waga nie przeszkadza? przez to traci się przeciesz moc silnika - dokładniej mówiąc daje się mu większe obciążenie i może się spalić.

Wiem, wiem, tyle co tej wagi będzie "więcej" to znaczącego wpływu nie ma ale jednak ma.

Tytuł:
PostNapisane: Cz sty 05, 2006 11:41 pm 

Wojtek Minda napisał(a):
keczalop napisał(a):
...Gratuluję zapału a życzę powodzenia i wytrwałości :-)

Troche sie zniechecilem jak zobaczylem ceny maty szklanej i weglowej :shock: Mam gdzies na modelarni plany czegos podobnego do tego "ruska" :D porownam je i zobacze co mozna ewentualnie poprawic.

dural
węgiel
płyty EPP
pręty i rurki

jeśli na modelarni masz wiertarkę stołową (to coś opuszczane :D), tokarkę (piasty kół itp), frezarkę z podzielnicą (chociaz zębatki można dokupić) to model faktycznie możesz zrobić.
Trzeba zrobić dokładny plan, przemyśleć rozwiązania, połączenia, ustawienie wszystkiego itp. Łożyska i dyfer trzeba będzie chyba kupić, ale to nie jest astronomiczny wydatek. Łożyska można zastąpić panewkami mosiężnymi, jesli jest mała precyzyjna tokarka do dyspozycji.

Tytuł:
PostNapisane: Pt sty 06, 2006 8:22 am 

Chce zrobic model nie na zawody tylko do zabawy. Co do napedu zdecydowalem sie na 2wd(rwd). Na modelarni mamy tokarke i wiertarke stolowa. Dzieki za linki do materialow.
Cytuj:
widzę wojtek, że masz warunki, żeby robić własny model. Jeśli w modelarni masz kogoś doświadczonego w tej dziedzinie to myśle, że nic nie stoi ci na drodze do wykonania takiego modelu.

I tu mam pierwszy problem, bo modelarnia jest lotnicza :? i nikt nie zajmuje sie samochodami wiec o wszystko bede pytal tutaj :lol: Wiec mam pytania:
1. Jaka grubosc duralu bedzie najlepsza :?:
2. Czym go laczyc :?:
[/b]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 62 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona