Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Pt maja 15, 2026 10:49 am

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 32 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Autor
PostNapisane: Śr cze 08, 2005 6:14 pm 

Witam wszystkich!
Otóż do rzeczy. Mam troche kaski i mógłbym ją zainwestować w budowe toru (mam działeczke w dosyć ruchliwym miejscu) oraz na kupno powiedzmy trzech Savage 25. Mój pomysł polega na wypożyczaniu tych monsterów na jazdy około 10-cio minutowe (w systemie 10min. jazdy i 10 min. przerwy dla maszyny). Wydaje mi się że chętnych byłaby masa, pytanie tylko czy samochody nie posypią się od razu w pierwszych dniach:/ ( no bo jeżeli każdy miałby wykonać około 20tu jazd dziennie- taki zakładam max ) Co o tym sądzicie? Jaką byście ustalili cene za te 10 min? a może macie jakieś swoje pomysły?

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Śr cze 08, 2005 7:02 pm 

dosc wysoką biorąc pod uwagę fakt ceny paliwa...
powinieneś też zamontować swego rodzaju blokada na przepustnicy, zeby jeździli max na otwartej w 1/2 wtedy modele troche ci posluzą....
pozdro

Tytuł:
PostNapisane: Śr cze 08, 2005 7:58 pm 

to nie musi byc blokada tylko wystarczy ze przykreci powietzre i model bedzie dostawal wiecej paliwa i sie dzieki temu mniej bedzie niszczyl. Wedlug mnie spoko pomysl, tylko licz sie s konsekwencjami tego ze mozesz dostac w tym zaprzeproszeniem po dupie :) Zycze powodzenia:)

Tytuł:
PostNapisane: Śr cze 08, 2005 8:08 pm 

Kamil Łuczak napisał(a):
... wystarczy ze przykreci powietzre i model bedzie dostawal wiecej paliwa...

O czym ty mowisz? Jak ty chcesz "przykrecic powietrze"? Czym? Jezeli chcesz ograniczyc gaz to tylko i wylacznie mozna to zrobic na serwie, najlepiej maja EPA w radiu.

Co do pomyslu to znajomy chcial zrobic to samo ale jak troche pogadalismy o modelach(bo byl calkiem zielony) to jednak zrezygnowal. Moze Tobie sie uda bo masz o neibo lepsze miejsce niz on by mial. Ale musisz wziasc pod uwage ze co pewien czas bedzie czekac sie gruntowny remont silnkow. Jednak nie sa one tak zywotne. Pomysl nad zakupem modeli na silniki benzynowe, nie zarowe. Z nimi nie ma takich problemow, nie trzeba regulowac, paliwo jest o wiele tansz, a same silniki moga dluzej pracowac i nie wymagaja tak czestych remontow.

Tytuł:
PostNapisane: Śr cze 08, 2005 9:13 pm 

Pomysł bardzo dobry, ale będziesz musiał zarejestrować to jako firmę bo będziesz czerpał z tego zyski a jak wiadomo w Polsce to za szybko się nie zrobi. Chyba że będziesz miał to na "czarno".

Tytuł:
PostNapisane: Śr cze 08, 2005 10:05 pm 

Dzięki wielkie za Wasze opinie no i rady. Jesli ktoś jeszcze miałby coś do dodania na temat to bardzo prosze. Przydatne są dla mnie każde wskazówki i pomysły. Będe próbował! może mi się uda! dzięki
POZDRAWIAM

Tytuł:
PostNapisane: Cz cze 09, 2005 6:46 am 

Moze najpierw zrobic sam tor a z czasem kupic jakies modele. Co?

PostNapisane: Cz cze 09, 2005 9:14 am 

Dariuss napisał(a):
( no bo jeżeli każdy miałby wykonać około 20tu jazd dziennie- taki zakładam max ) Co o tym sądzicie? Jaką byście ustalili cene za te 10 min? a może macie jakieś swoje pomysły?

Witam.
Od kilku lat prowadzę własną działalność ( zupełnie inna dziedzina :) ) i mam w związku z tym dla Ciebie kilka podpowiedzi:
1. Swoje marzenia w temacie zysków podziel przez 5
2. Zakładasz 20 jazd dziennie na model - dobrze będzie jeśli tak będa wyglądać weekendy. W tygodniu to kompletnie nierealne. Przynajmniej na początku.
3. Nie ustalaj ceny na zasadzie "ile by za to wziąć ?" tylko poświęć kilka lub kilkanaście dni na dokładne i REALNE skalkulowanie ile Cię będzie kosztować np godzina jazdy. Weź pod uwagę: żywotność i cenę części normalnie podlegających zużyciu ( sprzęgła, zębatki itp. ); koszty i częstotliwość extra napraw ( np pęknięty zbiornik paliwa ). Jak już będziesz wiedział ile Cię będzie kosztować te 10 min jazdy to wtedy ustal taką cenę, żeby pokryć te koszty + koszty pozostałe ( budowa toru, pomostu, płotki, opłaty, podatki itd. ), które powinny zwrócic się w ciągu kilku lat. Pamiętaj o reklamie - to BARDZO ważne. Bez tego będzie Cię odwiedzać najwyżej kilku kumpli.

A jak już wszystko policzysz, i mimo to będziesz dalej pełny zapału, to pamiętaj, że łatwo nie będzie i sporo czasu upłynie zanim zacznie to wyglądać tak jak sobie wymarzyłeś.

Nie napisałem tego z intencją zniechęcenia Cię. Wręcz przeciwnie, chciałbym żebyś zabrał się do tego tak, żeby Twój pomysł przetrwał i miał szansę rozwoju.
Powodzenia i wytrwałości ( jeżeli się zdecydujesz ).

Tytuł:
PostNapisane: Cz cze 09, 2005 3:22 pm 

Nie mogę przejść obojętnie koło postu Klaudiusza.. poprostu dzięki za rady przedsiębiorcy z doświadczeniem :) Wiem że prywatny biznes to nie jest łatwy chleb i że zazwyczaj w "praniu" wszystko wygląda inaczej niźli się wymarzyło ale dam rade! jestem wytrwały i uparty :) Jeszcze raz dzięki za serdeczny post> Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: Cz cze 09, 2005 3:46 pm 

Takie cos ma szanse powodzenia! Jasne jak ladne reklamy zrobisz afisze itd a pozatym przy takim obiekcie musza sie miec gdzie rodzice prowara napic kiedy dziecko by sobie autkiem jezdzilo wiec musialbys zorganizowac jakiegos grilla, kuflowe itd. i musialo by byc ladnie!

A co do samych modeli to wg mnie modele nitro odpadaja! To jest zbyt trudne zeby sobie tak jakis lepek 12 letni jezdzil ktory nie wie co jest grane. Wiec tak jak ktos napisal albo benzyniaki albo elektryki (trzeba ciac koszta)

pozdrawiam i zycze powodzenia!

Tytuł:
PostNapisane: Cz cze 09, 2005 5:54 pm 

Jakub Mazur napisał(a):
A co do samych modeli to wg mnie modele nitro odpadaja! To jest zbyt trudne zeby sobie tak jakis lepek 12 letni jezdzil ktory nie wie co jest grane.

możesz powiedzieć dokładniej o co chodzi z tym 12letnim łepkiem ?? JA TEŻ MAM 12LAT I PRZYMIEŻAM SIĘ DO KUPNA SAVA !!! :P

Tytuł:
PostNapisane: Cz cze 09, 2005 6:16 pm 

Wiesz np przyjdzie jakis dzieciak napalony ( 11-13lat) kotry nigdy w zyciu nie jezdzil modelem to co wtedy :>

Tytuł:
PostNapisane: Cz cze 09, 2005 6:23 pm 

hmm no chyba że tak :) będzie chciał w czasie 10min. jak najbardziej go zaaakatować :D

Tytuł:
PostNapisane: Cz cze 09, 2005 6:43 pm 

Wydaje mi sie ze ta "wypozyczalnia" modeli to nie najlepszy pomsyl, poniewaz bedzie to dostepne dla wszystkich nawet dla tych ktorzy nie maja pojecia o jezdzeniu takimi modelami, chyba ze jakis instrukotr by byl ( ale to kolejne koszty ) Moim zdaniem lepszym pomyslem bedzie otworzenie samego toru takiego z prawdziwego zdazenia. Zamiast kupowac te modele to lepiej wsadzic ta kase w tor...

Takie jest moje zdanie :wink:
Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: Cz cze 09, 2005 6:54 pm 

mozesz też zrobic tor uniwersalny, tj. dookoła wygospodarować trse piaszczystą dla off-roadów, zrobić równiktki asfalt i troche terenu dla modeli klasy rally
Pozdro
P.S moge ci zrobić szkic takiego toru

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 32 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona