Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Śr cze 03, 2026 11:18 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 33 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Autor
PostNapisane: Wt lis 02, 2010 3:50 pm 

Witam. Jestem nowy, więc zacznę od przedstawienia się. Jestem Damian, mam 17 lat, mieszkam w katowicach, i moje zainteresowanie modelami spalinowymi zapoczątkowało youtube xD.
A więc mam kilka pytanie odnośnie kupna i użytkowania modelu spalinowego.

1. chcę sobie kupić model spalinowy "buggy" : http://allegro.pl/off-road-buggy-spalin ... 06889.html , i nie chce modelu który kosztuję ponad 700zł ponieważ jestem początkujący i chcę najpierw nauczyć się obsługiwać modele. Wybrałem go ponieważ jak coś to nie będzie problem z kupnem części.
2. Jest tam silnik 2.5ccm (15CXP) więc dobrze by było lać paliwo z 20% zawartością nitro?? (http://allegro.pl/paliwo-fuel-jets-2-5l ... 33522.html)
3. Nie wiem czy ten sposób docierania silniczka do tego modelu jest prawidłowy : CZ.1 CZ.2 CZ.3, i czy silniczek można docierać w zimę?? ponieważ planuje go kupić gdzieś w grudniu/styczniu.
4. Jakie są tam świece, ponieważ czytałem że po dotarciu silnika powinno zmienić ją na nową.
5. I czy ten model ogólnie spisze się dla początkującego?

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Wt lis 02, 2010 5:10 pm 

Cześć.
Powiem Tobie, że odradzam tego typu modele 'bez firmy'. Jest to prawdopodobnie nieprzemyslana konstrukcja, która ma słabej jakości części. Ten samochód może Cie tylko zrazić do modelarstwa.
Proponowałbm, abyś dozbierał kase chociaż te 700zł i kupić używany, ale fajny model, dobrej firmy.
Najlepiej docierać silnik, gdy na dworze jest ponad 15'C, docierki w zime bym odradzał.
Co do świec nie pomogę, ponieważ nie znam się na silnikach małolitrarzowych 8)

PostNapisane: Wt lis 02, 2010 5:19 pm 

Trochę boję się kupić używany model ponieważ, obawiam się że może mieć przejechane ok. 10-20 litrów paliwa, albo będzie tak zajechany że będzie miał słabą kompresję.
A co powiesz o tym: http://allegro.pl/thunder-tiger-pro15-p ... 13288.html aha i powiedz czy wybrałem dobry sposób docierania?

PostNapisane: Wt lis 02, 2010 5:59 pm 

Tak, uważam że wybrałeś dobry sposób docierki. Sam tak docierałem silnik HPI F4.6 i pochodził mi koło 25litrów bez wymiany korby.
Ten model Tunder Tiger, no trochę lepszy niz poprzedni, ale rewelacji się nie spodziewaj.
Radzę jednak porozglądać się za dobrymi używkami w tej cenie, choć i tak będzie ciężko znaleźć coś zadbanego za taką kasę.
Jeśli byś wypatrzył jakąś aukcję, w której zaciekawiłby Cie stan modelu, to możesz się mnie pytać o wszystko, chętnie pomogę ;)
Napisz ile masz kasy.

PostNapisane: Wt lis 02, 2010 6:52 pm 

dzięki wielki, mam kasy ok 700-800zł na wszystko, benzyna, termometr, olej do filtra itp.

PostNapisane: Wt lis 02, 2010 7:16 pm 

Hmmm.. trochę ciężko będzie znaleźć ciekawy model, bo trzeba odliczyć minimum 100zł na 5l paliwa, 50zł na termometr (używka) i reszta dupereli, grzałka, świca, itp, to koło 250zł, czyli na sam model masz koło 550zł.
Musis szukać. Czasem na allegro lub formu pojawiają się ofert fajnych używek. Rozgladaj się za modelami: Hot Bodies Lightning stadium 10, Lightning 10, HPI MT2, Firestorm ( ale to jest 2wd)
Są to modele, od których wiele osób zaczynało ze spalnami.
A nie chcesz elektryka?

PostNapisane: Wt lis 02, 2010 7:20 pm 

elektryka nieee.

PostNapisane: Wt lis 02, 2010 7:34 pm 

Ze spaliną będzie gorzej w tej cenie, od siebie mogę polecić firestorma-dobry model na początek.
Dlaczego nie chcesz elektryka?

PostNapisane: Wt lis 02, 2010 7:40 pm 

Witam
Też, gdy zaczynałem przygodę z modelarstwem chciałem kupić model jak najtaższy jak najlepszy [no chyba jak wszyscy :D ]. Mój budżet był bardzo podobny do twojego. Za radą kolegów z forum postanowiłem kupić używany model jakiejś dobrej marki a nie nowego chińczyka. Przez pewien czas czekałem na jakąś okazję na allegro na forum. Efektem moich poszukiwań był Gs Racing Storm Evo wraz z paliwem, grzałką, olejem do filtra, butelka do tankowania, model miał wymienione serwa na lepsze więc zestaw ful RTR. Za model ze wszystkim zapłaciłem 470zł !!! Modelem jeżdżę od wiosny i wymieniłem tylko drobnostki. Po zakupie dokupiłem do niego termometr, świece, ARO, paliwo (z modelem było niewiele) i model śmiga do dziś :D. Więc wg mnie z tym budżetem można mieć fajny zestaw.
Pozdrawiam Michał

PostNapisane: Wt lis 02, 2010 8:00 pm 

wow to się nazywa mieć farta xD
Dlaczego nie che elektryka:
1. pojeździsz nim 15min. i koniec, trzeba ładować parę godzin, a w spalinowym benzyna się skończy to dolejesz.
2. większe osiągi spalinowego.
3. zapach spalin xD

PostNapisane: Wt lis 02, 2010 9:07 pm 

Zawsze mozna kupic drugiego akusa i juz pojeździsz dłużej.

A co do osiągów to przy tym rozwoju Lipo oraz zestawów BL elektryki wcale nie ustępują spaliniakom. :)

GG: 7484491

PostNapisane: Wt lis 02, 2010 9:26 pm 

1-Kup drugi pakiet (pakiet ładuję się około godziny)
2-Nie do końca prawda.

PostNapisane: Wt lis 02, 2010 10:24 pm 

Ale jednak zapach spalin i hałas jaki robi spalniak to coś innego niż brzęczenie elektryka ;) ale to kwestia gustu. Co do osiągów - elektryki rzeczywiście nie ustępują spalinkom, a przyspieszenie mają nawet lepsze ;) pamiętaj że ze spaliną będzie więcej roboty i kosztu również będą większe. Dobrze się zastanów, bo niepotrzebnie możesz zrazić się do modelarstwa ;)
Życzę trafnego wyboru ;) Pozdrawiam

Na sprzedaż skrzynki, organizery, pojemniki

PostNapisane: Śr lis 03, 2010 12:42 am 

nie nie, ja głęboko się na tym zastanawiałem, i wybrałem jednak spalinowego.

PostNapisane: Śr lis 03, 2010 3:49 pm 

Tak jak koledzy wyżej. Spokojnie, przeglądaj oferty na allegro i forum. Jak coś Ci wpadnie w oko, to wrzuć na forum, to Ci coś podpowiemy.
Dużo czytaj forum, żeby później nie było tematów "jak odkręcić koło" itp. ;) Jednak przestudiowanie całego forum nie da Ci takiej satysfakcji, co kilka wieczorów przy swoim własnym modelu, podczas przeglądu, czy choćby czyszczeniu.. :)

Pozdrawiam serdecznie!

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 33 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona