Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Wt maja 05, 2026 6:20 am

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor
PostNapisane: N mar 25, 2007 10:29 pm 

Witam wszystkich. Mam savage X z silnikiem HOT BODIES od helfire i co chwile zjezdzają mi sie zembatki napędowe. Po trzeciej zębatce postanowiłem zakupić tytanową. Ogólnie jest super ale zaczęły mi sie teraz zcierać zębatki przy silniku :( . Wpierw miałem 15t- zjechała mi sie odrazu, kilka dni temu zakupiłem 18t i też sie zjechała :!: POMOCY bo zamiast wydawać siano na paliwo kupuje zębatki. Jeżeli chodzi o ustawienie to robiłem to z opisem i z papierkiem :D . Mam wrażenie jakby sie robił luz po jakimś czasie a powymieniałem wszystkie śruby mucujące i dokręcam je raczej dobrze.

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Pn mar 26, 2007 6:34 am 

jeśli odbiór masz metalowy to atak musisz kupić RACING.

Team Losi 8ight-t - sprzedam

Tytuł:
PostNapisane: Pn mar 26, 2007 7:15 am 

Glupie pytanie, ale: sprawdzales w tabelce, czy dobrze dobrales zebatki?

-Nitro RS4 3 18SS
-Asso Rc18T Made in China ;-)

Tytuł:
PostNapisane: Pn mar 26, 2007 7:24 am 

Damian Sikora napisał(a):
Glupie pytanie, ale: sprawdzales w tabelce, czy dobrze dobrales zebatki?

o ile obie zebatki maja taki sam modol zeba i jest zachowany odpowiedni luz miedzyzebny to wielkosc zebatek nie ma znaczenia... byc moze niezbyt wspolosiowo zebatki sa ustawione... przez to moga sie sybko zjezdzac... z tym, ze faktycznie atak 13Todbior 47T raczej sie nie zazebia z powodu zbyt krotkich otworow pod sruby mocujace loze silnika..

pozdrawiam

Savage 3.5 Custom - prawie nówka
Missiler 2WD - elektryk mojej córki
GG: 1664122

PostNapisane: Pn mar 26, 2007 8:42 am 

Jacol napisał(a):
Witam wszystkich. Mam savage X z silnikiem HOT BODIES od helfire i co chwile zjezdzają mi sie zembatki napędowe. Po trzeciej zębatce postanowiłem zakupić tytanową. Ogólnie jest super ale zaczęły mi sie teraz zcierać zębatki przy silniku :( . Wpierw miałem 15t- zjechała mi sie odrazu, kilka dni temu zakupiłem 18t i też sie zjechała :!: POMOCY bo zamiast wydawać siano na paliwo kupuje zębatki. Jeżeli chodzi o ustawienie to robiłem to z opisem i z papierkiem :D . Mam wrażenie jakby sie robił luz po jakimś czasie a powymieniałem wszystkie śruby mucujące i dokręcam je raczej dobrze.

w hellu jest chyba silnik HPI, ale to szczegół
masz źle spasowane zębatki
spasuj ciaśniej

Tytuł:
PostNapisane: Pn mar 26, 2007 9:56 am 

Jeżeli chodzi o wielkość to mam atak 49T a odbiór wpierw 15T a później 18T tak jak jest w katalogu. Jeszcze o czym myślałem to to że silnik przykręcam po ukosie delikatnie, może tak być?? bo wsumie przykręcam wpierw dwie śróbki na skos delikatnie dociskam zębatke tak żeby był lekki luz(na papierek) i jak jest ok to dokręcam je i przykręcam reszte. Nie wiem czemu ale mam wrażenie że na początku jest ok ciasno chodzą a po 2-3 min jazdy robią sie co raz luźniej :?:

Tytuł:
PostNapisane: Pn mar 26, 2007 10:47 am 

Oś silnika i zębatki odbierającej muszą być równoległe! Każde odchylenie powoduje szybsze zużycie kół.
Pod łbami śrub mocujących łoże silnika do podwozia trzeba umieścić sztywne podkładki np. z duralu o grubości 2 mm i o średnicy około10 mm. Trzeba przy tym zwryfikować długość śrub i ewentualnie wymienić na dłuższe. Spowoduje to łatwiejszą regulację oraz mocniejsze trzymanie silnika. Śruby nie będą krawędziami niszczyć podłużnych otworów. Co do ustawiania luzu zębatek "na papierek" to mam mieszane uczucia. Ja wolę ustawiać to na "czuja" (luz przy delikatnym poruszaniu). Sprawdzenie tego luzu trzeba zweryfikować w kilku położeniach kątowych zębatek, ponieważ zdarza się, że nie są one dokładnie centryczne. Trzeba znaleźć "złoty środek". Z ustawieniem luzu na zębatkach wiąże się ewentualny luz na łożysku "kubka" sprzęgła. Trzeba wyeliminować każdą nieprawidłowość w układzie sprzęgła.
Luzy w przeniesieniu napędu muszą być tylko takie, aby zapewnić płynną pracę. Nadmierny luz powoduję większe obciążenia udarowe powodujące zwiększone zużycie części.

Ostatnio edytowano Pn mar 26, 2007 10:57 am przez Mariusz Szopa, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: Pn mar 26, 2007 10:56 am 

Jacol napisał(a):
Jeżeli chodzi o wielkość to mam atak 49T a odbiór wpierw 15T a później 18T tak jak jest w katalogu. Jeszcze o czym myślałem to to że silnik przykręcam po ukosie delikatnie, może tak być?? bo wsumie przykręcam wpierw dwie śróbki na skos delikatnie dociskam zębatke tak żeby był lekki luz(na papierek) i jak jest ok to dokręcam je i przykręcam reszte. Nie wiem czemu ale mam wrażenie że na początku jest ok ciasno chodzą a po 2-3 min jazdy robią sie co raz luźniej :?:

a wkręcasz śruby na klej i czekasz aż wyschnie?

Tytuł:
PostNapisane: Pn mar 26, 2007 11:07 am 

nie :oops: ile trzeba poczekać :?:

Tytuł:
PostNapisane: Pn mar 26, 2007 12:23 pm 

teoretycznie 11 godzin, ale noc wystarcza
jak wkręciłeś bez kleju to pod wpływem wibracji śruby sie luzują i silnik sie odsuwa

nie wiedziałeś, że sruby wkręca się na klej?
a w instrukcji nie pokazali tuby z kropelką i napisem thread look?

Tytuł:
PostNapisane: Pn mar 26, 2007 1:23 pm 

Rozbierz silnik i prawdź łożyska, szczególnie to wysokotemperaturowe w silniku. Sypiące się łożysko daje także efekt bicia na końcu wału i niszczy zębatki. Lepiej go wymienić za wczasu :!:

Tytuł:
PostNapisane: Pn mar 26, 2007 10:19 pm 

Chyba wiem co jest :D z tego co wiem to jak mam tytanową odbierajacą to musze mieć atakujaca racing i odwrotnie zwykła odbierajaca zwykła atakujaca czyli twarde z twardym i miekkie z miekkim inaczej predzej czy pozniej sie zjadą. Już zamówiłem racing 16t.

Tytuł:
PostNapisane: Pn mar 26, 2007 11:14 pm 

Jacol napisał(a):
Chyba wiem co jest :D z tego co wiem to jak mam tytanową odbierajacą to musze mieć atakujaca racing i odwrotnie zwykła odbierajaca zwykła atakujaca czyli twarde z twardym i miekkie z miekkim inaczej predzej czy pozniej sie zjadą. Już zamówiłem racing 16t.

... a ja na jednej 47T przejeździłem cały rok, w tym chyba z pięć zawodów

po ostatnich atak zmieniłem bo ząbki już cienkie były

Tytuł:
PostNapisane: Wt mar 27, 2007 9:12 am 

No podejzewam że jak sie ustawi idealnie to nawet z plasteliny by dawały rade :D tyle że trzeba to dobrze ustawić ale niestety jeszcze tego nie potrafie. Jak przyjdzie zębatka to napisze czy jest oki.

Tytuł:
PostNapisane: Wt mar 27, 2007 10:17 am 

przykręcam lekko silnik na dwie śruby na jednym boku, dwie pozostałe tylko wkrecam. Delikatnie pukając w łoże poprzez śrubokręt dosuwam silnik do zębatki
Jak dosunę za dużo to pukam z drugiej strony. Jak już ustawie do dokręcam mocno wszystkie śruby i jeszcze raz sprawdzam. Zwykle po dokręceniu jest ciaśniej, więc ustawiając zostawiam nieco za duży luz.
Potem kolejno po jednej śrubie wykręcam, zakraplam klej i wkręcam.

Jak do tej pory ta metoda się sprawdza, nie padła mi żadna zębatka w skutek złego ustawienia.
Jak pisałem, od dwóch lat zużyła mi się naturalnie tylko jedna atakująca, przejechała jakieś 15L bez pieszczenia.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona