Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Wt maja 19, 2026 8:27 am

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 33 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Autor
PostNapisane: So sie 05, 2006 10:57 pm 

witam!
mam problem z szarpakiem...
jestem poczatkujacy w modelarstwie. kupilem ofne lx comp i chyba wlasciwie skonczylem ja docierac i regulowac silnik (smiga przyjemnie :) )

dzisiaj odpalilem model i zalozylem karoserie, pojezdzilem troche i jak zatrzymalem model okazalo sie, ze gdzies zniknal szarpak..
okazalo sie, ze sznurek z szarpanki podczas jazdy byl docisniety przez karoserie do tlumika, co spowodowalo ze ów sznurek sie przepalil..

i teraz: jak naprawic szarpak? czy ktos mial juz taki problem?
chcialbym wiedziec, czy w takiej sytuacji obowiazuje gwarancja?
jesli nie to jak rozebrac szarpak i jakiej linki uzyc na zrobienie nowego?
nie wiem tez co zrobic, aby uniknac takich sytuacji w przyszlosci... czy wyciac dodatkowy otwor w karoserii, ktory trzymalby szarpak z dala od tlumika?lub moze jakis inny pomysl?
prosze o pomoc!!!
ew. jesli ktos wie to ile kosztuje nowy szarpak i gdzie taki mozna dostac?
z gory dziekuje za pomoc!

ps: orczyk od szarpaka wraz z tymi palstikowymi rurkami znalazlem, wiec potrzebuje dorobic tylko sznurek (linke).

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: So sie 05, 2006 11:42 pm 

Poprostu odkręc silnik do płyty podwoziowej a nastepnie odkrec szarpanke od silnika. Jeśli sznurek jest zbyt krótki to pogadaj z tym panem na gg 1619193 i zapytaj sie o kevlarowy sznurek do szarpanki ( metr kosztuje 5 zł ale jest niedo zajechania. ) jego długosc optymalnie powinna miec koło 45-50 cm jeśli ma mniej to kup sznurek kevlarowy od w/w gościa. Gdy zdejmiesz szaprpanke z silnika to wiadomo będzie ona rozkrecona gdyz sprezyna sie całkowicie rozprostowała wewnątrz jej, musisz załozyc sznurek w dziurke bebna szarpanki nastepnie zawiaz nieduzy supeł na koncu sznurka tak by niewylatywał z dziurki do której go włozyłes. Poskładaj wszystko w kupe i nakreć szarpanke w odwrotna strone niz wskazówki zegara. Powinno działać, sprawdx na sucho wyciagając szaprnake i wtedy zobaczysz czy sie chowa czy nie. Potem przykrecx ją do bloku silnka tak jak była wczesniej. Przykrecajac silnik do płyty pamiętaj by był pomiędzy zebatkami nieduzy odstęp, maja one pracowac luźno ale nie za bo sie zetrą, nie moga pracowac równiez zaciasno bo będzie ten sam efekt - zetra sie. silnik przykrec jak najmocniej do płyty podwozia, by sie nie odkrecił bo tez mozesz tracicć zeby odbiorcze...

PzdR Jaro.

Tytuł:
PostNapisane: N sie 06, 2006 11:52 am 

dzieki za pomoc!
mam jescze pytanie- czy moge bezpiecznie odkrecic glowice silnika,bo chce wyczyscic w srodku bo mam duzo piachu kolo swiecy (chyba glowica sie to fioletowe na gorze silnika nazywa :P sory poczatkujacy jesstem co sie porwal z motyka na ksiezyc :P ale zapalu mam duzo!)

Tytuł:
PostNapisane: N sie 06, 2006 11:56 am 

tak to głowica możesz spokojnie odkręcic [chyba tam potrzeba klucz imbusowy] lecz nie zdejmuj pierw swiecy bo moze ci syf z głowicy wleciec do silnika i masz po silniku .

Tytuł:
PostNapisane: N sie 06, 2006 1:18 pm 

no wlasnie o to chodzi ze chcialem wyczyscic tam porzadnie zanim zdejme swiece bo po ostatniej jezdzie po szutrze mi straszny syf tam wpadl..

a co zrobic z szarpakiem, zeby mi sie stykal z goracy tlumikiem albo glowica silnika?

Tytuł:
PostNapisane: N sie 06, 2006 3:17 pm 

myślałem nad tym dzisiaj wdząc sava z szarpakiem i doszedłem do wniosku że można by spróbować sznurek(przy samym orczyku) owinąc jakimś cieniutkim drutem "miedziopodobnym" :D może wtedy by stała końcówka nieopadając gdzieś na dół... nie wiem czy to zadziała ale zawsze można spróbować..

Tytuł:
PostNapisane: N sie 06, 2006 3:30 pm 

sorry za ot ale mam pytanie zwiazanae z szarpanka jaki sznurek bedzie najlepszy ?? chodzi mi o taki 1 mm bo mam chyba 3 mm i tylko 10 cm sznurka wchodzi :/

Tytuł:
PostNapisane: N sie 06, 2006 10:54 pm 

panic napisał(a):
sorry za ot ale mam pytanie zwiazanae z szarpanka jaki sznurek bedzie najlepszy ?? chodzi mi o taki 1 mm bo mam chyba 3 mm i tylko 10 cm sznurka wchodzi :/

Jeśli wchodzi za mało sznurka to masz za mało nakręcona soręzyne w szarpance, pamiętaj ze nakręca sie ja w odwrotna strone niz wskazówki zegara.

PzdR

Tytuł:
PostNapisane: Pn sie 07, 2006 8:01 am 

Jaroska3 napisał(a):
panic napisał(a):

Jeśli wchodzi za mało sznurka to masz za mało nakręcona soręzyne w szarpance, pamiętaj ze nakręca sie ja w odwrotna strone niz wskazówki zegara.

PzdR

ja wiem jak to nakrecac mi nie chodzi o to ze nie zwija mi sprezyna tylko ze malo w ogole idze nalozyc tego sznurka bo jest za gruby potrzebuje czegos jak najcienszego ( malo moge nalolzyc na to koleczko co sie naklada sznurek rozumiecie ? :D:D lepiej tego nie umiem wyjasnic )

Tytuł:
PostNapisane: Pn sie 07, 2006 9:18 am 

misiex87 napisał(a):

a co zrobic z szarpakiem, zeby mi sie stykal z goracy tlumikiem albo glowica silnika?

A nie masz tej gumwej rurki ktora powinna byc na lince od szarparki , miedzy uchwytem (za ktory pociagasz zeby odpalic) , a ''pudelkiem szarparki'' :D

Tytuł:
PostNapisane: Pn sie 07, 2006 9:32 am 

mam ta rurke co miedzy orczykiem a pudelkiem jest, ale wlasnie jak zalozylem obudowe to docisnela ona mi szarpak do tlumika i ta rurka sie nadtopila pod wplywem temperatury a linka przepalila..

Tytuł:
PostNapisane: Pn sie 07, 2006 9:47 am 

To zakładaj tak karoske zeby nie stykało, masz problem... Wytnij tam otworek na szarpanke i będzie git, kolega chba tak zrobil i nie ma najmniejszego problemu.

Tytuł:
PostNapisane: Pn sie 07, 2006 9:50 am 

kup linke do zaluzji jest dobra i wytrzymała wienkszosc osub ja poleca (szukaj) aa co do topienia linki to wytnij w karesori dziure :lol:

Tytuł:
PostNapisane: Pn sie 07, 2006 9:59 am 

piot1 napisał(a):
kup linke do zaluzji jest dobra i wytrzymała wienkszosc osub ja poleca (szukaj) aa co do topienia linki to wytnij w karesori dziure :lol:

Ja polecam słownik

Tytuł:
PostNapisane: Cz sie 10, 2006 9:43 pm 

Jaroska3 napisał(a):
pogadaj z tym panem na gg 1619193 i zapytaj sie o kevlarowy sznurek do szarpanki

Masz moze maila do niego, bo na gadu nie odpisuje, a potrzebuje dosc szybko taki sznurek :) ?

Juz nie potrzebny ;)

Ostatnio edytowano Cz sie 10, 2006 10:53 pm przez Mariusz Nowakowski, łącznie edytowano 1 raz

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 33 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona