Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Pt maja 08, 2026 9:18 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor
PostNapisane: Wt wrz 20, 2005 12:51 pm 

Witam, czytałem na forum dla "uprawnionych" taki temat:

"coś nie moge dojsc do ladu z moim revo po nowej regulacji gaznika.na zimnym silniku odpala idealnie,na rozgrzanym nie ma szans,brak kompresji utrudnialby chyba rozruch na zimnym? co o tym sądzicie.Pozatym jak juz odpali na fabrycznym ustawieniu,dymi bardzo a grzeje sie momentalnie,i gasnie na wolnych obrotach"

chciałbym swoie trzy grosze dorzucić ale tam nie mogę więc dlatego piszę tutaj, odpowiedzi są różne ale moim zdaniem zupełnie złe, wydaje mi się iż bardzo rozgrzany silnik kiedy zgaśniei ma dużą temperature powoduje to iż przy próbie odpalenia paliwo tak szybko odparuje że nie zostaje tyle dawki ile jest potrzebne do jego uruchomienia, wtedy można troche dołożyć gazu aby mu tą dawkę zwiększyć i jak zapali przytrzymać jeszcze na 2-3 sek. i jest OK. pozdro m.

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Wt wrz 20, 2005 2:26 pm 

Napisałeś to z własnego doświadczenia czy tylko tak ci się wydaje. Kiedyś Adaś Jaszczurowski wysunął taką możliwość na forum (zresztą wydaje mi się że najbliższą prawdy) i teraz co wątek o niepalącym ciepłym silniku to każdy to powtarza. Na najbliższej jeździe spróbuje schłodzić rozgrzany gaźnik sprężonym powietrzem i zobaczymy czy ta teoria się sprawdzi, choć metoda ta jest niezbyt bezpieczna dla silnika ale się poświęce.

PS. Powiem ci że z własnego doświadczenia - dodawanie gazu podczas odpalania ciepłego silnika nie pomaga (mówię tu o silniku T-15 HPI bo od tego wszystko się zaczęło).

Tytuł:
PostNapisane: Wt wrz 20, 2005 2:46 pm 

a wedlug mnie kazdy ma troche racji... :wink:. Tyle razy to juz bylo przerabiane ze mozna dojsc do wniosku ze pewnie UFO ma z tym cos wspolnego... :roll: :lol: Jedyne rozwiazanie... jak zgasnie wypal papieroska albo cos i wtedy odpalaj

GG:6375852

Tytuł:
PostNapisane: Wt wrz 20, 2005 4:38 pm 

mialem identyczne objawy w moim revo,niestety u mnie to brak kompresji
mimo dymienia grzal sie momentalnie,nie zapalal na gorącym,spalilem ze 2 świece zanim sie pogodzilem i kupilem nowy silnik na ebayu z gaznikiem za 78 usd,pozatym bylo slychac takie delikatne dzwonienie na ostatnim etapie kiedy jeszcze jezdzil

Tytuł:
PostNapisane: Wt wrz 20, 2005 7:41 pm 

piotrjust, jak stwierdziles, ze to brak kompresji. Ja mam MT2 i takie same problemy od dluzszego czasu, zimny pali, cieply po 10 minutach prob, zadne cuda-wiecej gazy, pompowanie pompka, obracanie roto z zatkanym tlumikiem nic nie daje, metalowe stukanie tez jakby slysze, ale moze to zludzenie.
Jak odpali to smiga az halo.. :D :D

Jest ktos kto wie o co w tym chodzi :?: :?:

Tytuł:
PostNapisane: Śr wrz 21, 2005 3:37 am 

Jeżeli słyszysz to stukanie przy odpalaniu to znaczy że do silnika nie dociera paliwo i jast brak smarowania dlatego stuka i może dlatego też nie pali że nie dostaje dawki, dziś znów model mi dał popalić, nie mogłem na ciepłym wogóle odpalić, po dokładnym obejżeniu sprawy zauważyłem że w miejscu gdzie kolanko wydechu przychodzi do silnika jest delikatnie pęknięta uszczelka gumowa i to wystarszyło aby nie pompowało się odpowiednio paliwo (oczywiście po przytkaniu wylotu wydechu), więc to może być kolejna przyczyna że nasz motorek nie chce zapalić, po usunięciu usterki znikneły jakiekolwiek problemy, tak że nawet minimalna nieszczelność praktycznie niewidoczna może poważnie utrudniać rozruch, pozdro m.

Tytuł:
PostNapisane: Śr wrz 21, 2005 1:04 pm 

moj silnik niestety gasl na wolnych obrotach,więc jesli twój jakos odpali i potem śmiga i nie gaśnie na wolnych to może to jakaś regulacja albo np,walnięta uszczelka pod korkiem paliwa ,co za tym idzie po prostu nie podaje paliwa,jesli chodzi o dzwonienie to ten dzwięk zacząl sie pojawiac od jakiegoś czasu,to samo zauwazylismy u kolegi w tamiyi subaru ,i wkrótce tez padl

Tytuł:
PostNapisane: Cz wrz 22, 2005 8:44 pm 

No i jest OK, po problemach z odpalaniem dostalem dzis czesci do roto. Do tej pory z powodu uszkodzonego roto odpalalem wiertarka..
Problem zniknąl , wniosek - rot ma wyzsze obroty niz wiertarka i start jest latwiejszy-mocniejsza kompresja.
Wniosek nie bawcie sie wiertarkami :!: :!: :!:
Cala panika zwiazana z brakiem kompresji znikneła.
Po dyskusjach na forum i mailowej wymianie fakt jest taki:
jesli silnik zimny odpala, to znaczy ze jest OK. Nie wierzcie, ze problemy z odpalaniem ciplego silnika to brak kompresji. w 99% przypadkow to zla regulacja. Odczulem to na wlasnej skurze.

PS
Ale i tak zmieniam paliwo na 16 tornado :D :D

Tytuł:
PostNapisane: Cz wrz 22, 2005 8:52 pm 

Twój przypadek jest naprawdę odosobniony bo nikt nie wiedział że odpalasz wkrętarką. Mylisz się co do tych 99% i to dużo.... Ale fajnie że ci pali

Tytuł:
PostNapisane: Cz wrz 22, 2005 9:56 pm 

dbwacek napisał(a):
No i jest OK, po problemach z odpalaniem dostalem dzis czesci do roto. Do tej pory z powodu uszkodzonego roto odpalalem wiertarka..
Problem zniknąl , wniosek - rot ma wyzsze obroty niz wiertarka i start jest latwiejszy-mocniejsza kompresja.
Wniosek nie bawcie sie wiertarkami :!: :!: :!:
Cala panika zwiazana z brakiem kompresji znikneła.
Po dyskusjach na forum i mailowej wymianie fakt jest taki:
jesli silnik zimny odpala, to znaczy ze jest OK. Nie wierzcie, ze problemy z odpalaniem ciplego silnika to brak kompresji. w 99% przypadkow to zla regulacja. Odczulem to na wlasnej skurze.

PS
Ale i tak zmieniam paliwo na 16 tornado :D :D

Ja mam Sh .28 z takim samym obiawem i nie stety musze się nie zgodzić z twoją opinią
Jak jest zimny tłok miał kompresje po nagrzaniu ją tracił. blok silnika nagrzałem opalarka i niestety okazało się że szczelina międzi tłokiem i wkładką cylindra się powiększała i przeciekało paliwo

Tytuł:
PostNapisane: Pt wrz 23, 2005 12:07 am 

Witam
Ja również mam problem z odpaleniem ciepłego silnika T-15 ale jest jedno "ALE". silnik powyżej 50 stopni jest bardzo ciężko odpalić ,jak jest zimniejszy pali bez najmniejszych problemów (1-2 sekund kręcenia roto). Jak zapali to jeździ idelanie, trzyma temperaturę w okolicy 110-130 stopni cały czas (mimo iż na zewnątrz było +25 a jeździłem dość ostro po torze w Rudzie Śl., a jak zawodnicy wiedzą "tor" ten do wolnych nie należy), wypala paliwo z zbiorniczka do zera i gaśnie (jak doleję to jeździ dalej) na wolnych obrotach pracuje równo, po dodaniu gazu ładnie i bez problemowo wchodzi na obroty. Jak już go zgaszę albo zgaśnie z braku paliwa to praktycznie niemożliwym jest jego odpalenie. Podczas prób odpalenia gorącego silnika już wydaje się że zaczyna pracować ale nie udaję się mu zaskoczyć (tak jakby chciał ale nie mógł). Czy to jest objaw braku kompresji - wątpię, zła reguacja też wątpię - ale to już bardziej prawdopodobne, no i ostatnia rzecz - czytają to forum natknąłęm się na wielu użytkowników Evo3 i MT2 w których montowane są silniki HPI T-15 a mają dokładnie ten sam problem - czyżby zbirowy brak kompresji - jedynym wytłumaczeniem jaki przychodzi mi do głowy to wada konstrukcyjna silnika lub gaźnika (możliwe ale raczej mało prawdopodobne). Więc cóż robić i tak ten silnik na zawody się nie nadaję z powodu swojej pojemności więc do jazdy amatorskiej jest wystarczający, przynajmniej robi przymusowe przwerwy na papierosa bądź inną mniej szkodliwą używkę/nałóg

Tytuł:
PostNapisane: Pt wrz 23, 2005 6:48 am 

zwróć uwagę jak trudno jest dopompować paliwo do rozgrzanego silnika,
żadna kompresja czy coś tam, poprostu gaźnik jest rozgrzany i paliwo paruje.
Jak jedzie to jeszcze jakoś ten gaźnik się chłodzi, jak stanie na tankowanie to nagrzewa się bardziej od silnika i lipa. Zauważyłem, że po chwili postoju po ostrzejszej jeździe przy pompowaniu widać jak paliwo wraca do zbiornika. Troche powietrza w przewodzie i spróbuj odpalić...
Nawet jak załapie to na chwilę i gaśnie.

To samo jest jak rozgrzany popracuje chwilę na biegu jałowym, wystarczy kilkadziesiąt sekund i może zgasnąć.

Tytuł:
PostNapisane: Pt wrz 23, 2005 8:27 am 

A jak się tak zastanawiam czy da się ten gaźnik wymienić, nie ma gdzieś innych gaźników ?? takich co by to się nie nagrzewały ??:)

Tytuł:
PostNapisane: Pt wrz 23, 2005 8:30 am 

szukałem na TH, ale są tylko takie same - metalowo aluminiowe.
Przydał by się taki kompozytowy jak w .25

Tytuł:
PostNapisane: Pt wrz 23, 2005 9:32 am 
-=ADA$=-

jesli paliwo paruje znaczy ze temperatura jest troche za wysoka, innym powodem niemozliwosci odpalania na cieplym silniku moze byc zbyt zuzyty tlok i cylinder wtedy kiedy jest silnik cieply sa zbyt duze odleglosci miedzy tlokiem/cylindrem i sa przedmuchy do skrzyni korbowej, przez co nie ma swierzej mieszanki dostarczanej, zawsze ma ona jakies zanieczyszczenia, co przeszkadza w uruchomieniu.

A swoja droga, to jest w 99% regulacja, jesli silnik doskonale startuje jak jest zimny, to znaczy ze jesli bedzie sie go chcialo uruchomic cieplego to bedzie zbyt ubogi, silnik kiedy jest zimny powinnien sie wydawac troche bogaty.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona