Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Pn kwi 20, 2026 3:24 pm

Autor
PostNapisane: Pn wrz 02, 2013 7:22 am 

Powitać,

i od razu powiem, że niepocieszony jestem. Nastawiałem się na weekendowe szaleństwa z nowym nabytkiem, a tu przysłowiowe 4 litery. W dzień dostawy (piątek) dostałem maila ze sklepu, że mają jakąś modernizację i realizacja zamówień ruszy dopiero dziś. Znaczy autko dotrze może jutro.

Biednemu zawsze wiatr w oczy. Ale nic, zamiast używać ostatnich ciepłych dni to siedziałem z nosem w necie i robiłem "risercz" pod kątem części. I poweim, jestem zaskoczony. Dość negatywnie. Wygląda na to, że Slash składa się z łożysk i śrubek. Zaskakująco sklepy NIE mają części do Slasha, a jeśli już to tylko wspomniane łożyska i śrubki. Czasem zdarzy się wahacz.

A tera pomęczę was pytaniami, hły hły hły. Kto zna jakieś dobre polskie źródełko z częściami (tuningi RPM również)? Jak na razie namierzyłem chyba 3 sklepy online, które mają asortyment większy niż 5 produktów.

Drugie: czy skromne ilości dostępnych części sugerują, że Slash jest taki niezniszczalny, że nie opłaca się trzymać zapasów w magazynie? Inne modele to mają części tyle, że złożysz drugi model z tego, Slash ma śrubki...

Trzecie: Tyuning 8) Zastanawiam się nad dokupieniem bocznych nerf-barów i osłonek na wahacze. O ile te pierwsze znalazłem, to drugie już prawie mityczne jest. Osłonki amortyzatorów widziałem dostępne (i zastanawia mnie, czy warto), ale bardziej mnie interesują ochraniacze wahaczy. Poza tym fanie to wygląda, nadaje takiego rasowego charakteru.
http://hphotos-snc6.fbcdn.net/172187_15 ... 6500_o.jpg
Foto to chyba od Stampede, ale pokazuje o co mi chodzi.

Bajdełej - gdzie można dostać aluminowe części? Na razie mnie nie stać, ale myślę przyszłościowo. No i chcę się zorientować w cenach. I chyba alu części sa dostepne, co? Bo nie wydaje mi się żeby taka wersja Ultimate, czy inne Platinum pozbawione były dostępu do części zamiennych.
Interesują mnie wahacze i te *****, w które wkłada się kółka (hub?).

A jak już jesteśmy przy częściach :twisted: ...
Znów myślenie przyszłościowe - amotryzatory, sprężyny i koła. Coś polecicie, doradzicie? Chciałbym, aby moje autko nie było za miękkie i nie szorowało dupskiem po glebie przy jeździe. Wiem, twardsze zawieszenie (inny olej?) + sztywniejsze sprężyny. Ale jakie żeby nie przesadzić i żeby autko nie zamieniło się w pong-pinga :roll:
Co do kółek - w jednym sklepie widziałem, że mają te oryginalne Traxxasowe Goodrich'e, tylko trochę kosztowne. Prawie stówka za 2 sztuki. Przynajmniej kompletne, felga + oponka i zmontowane.

Niby te z RTRa mają być miękki i zapewniające lepszą przyczepność, ale już słyszałem opinie, że są raczej "ok" i żadna rewelacja. To czego szukać?

Dobra, dobra.. już kończę :lol:

Traxxas Slash 4x4 VXL 1:10
CopterX 450 SE v2

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Pn wrz 02, 2013 8:22 am 

Największy dostęp do tego czego szukasz jest za granicą.
Te osłony że zdjęcia są ze stampede i przydały mi się tylko z tyłu jako oslona na amory.
Ja mam standardowe miękkie zawieszenie i nie szoruje po zziemi.
W końcu to model terenowy więc utwardzisz i na asfalcie będzie dobrze a w terenie staniesz.
Koła nie są tanie ale polecam pro line trencher. Sporo osób je ma.
Wachacze rpm są lepsze. Alu w zimę jest lamliwe.
jak pewnie wiesz sklep którego się wystrzegasz ma rpm (rc4max) :D
A co do przesyłki to normalne :roll:
Tapniete z xperia miro

Traxxas 1:16 Slash 4x4 VXL - Sprzedany
Tarxxas 1:10 Stampede 4x4 VXL - Slash Baja Bug
Losi Micro 1:24 Rock Crawler 4x4

PostNapisane: Pn wrz 02, 2013 8:50 am 

Bez przesady z tym łamaniem się alu w zimę, plastik dużo szybciej pęknie, nylon też.
Dobrym tuningiem będzie zmiana hexów (to na co się koła wkłada) na 17mm, bo wtedy będziesz miał nieograniczony dostęp do kół od bagusów 1/8.
Części chyba najwięcej jest na allegro, a jak szukasz w sklepach to patrz na te do stampede, bo to prawie to samo.

Marui Big Bear
Tamiya:
-GT-01 BL
-TXT-1
Kyosho:
-959 BL
-The Boss
-Rally Sports
-Gallop MkII

PostNapisane: Pn wrz 02, 2013 9:08 am 

Z podziękowaniem :D

Alu to śpiew przyszłości, na początek to pewnie i tak nylony RPM bedę kupował (o ile będzie taka potrzeba). Nie zamierzam szaleć na początek. Tak więc przy spokojnej jeździe to tylko ładowanie pakietów mnie czeka. Ale wolę zawczasu się rozeznać i w razie W wiedziećco kupić niż potem lamenty na forum wylewać, bo auto rozkrzaczone, a ja nie wiem co wybrać.

Dzięki za info o oponkach i hexach, się rozejrzę.

Cytuj:
to patrz na te do stampede, bo to prawie to samo

a jak wiemy prawie robi różnicę :lol: Heh, sklepy będą miały ciężkie rozmowy przez tel: "panie, a te do spama to do slasha wejdą?"

Cytuj:
nieograniczony dostęp do kół od bagusów 1/8.

a nie będą ocierać o kabinkę? Nie trzeba będzie tego jakoś trymować, przycinać? I kolejne pytanie: czy większe kółka (w końcu skala 1:8) nie wpłyną znacząco na całe zawieszeine? Bo już widziałem i czytałem opinie, że większe kółka to super, fajnie i wogóle, ale zawieszeine dostaje w kość. I serwo czasem też nie wydala.

CopterX 450 SE v2

PostNapisane: Pn wrz 02, 2013 9:18 am 

Różnica między stampede a slash głównie polega na wahaczach i kołach.
Koła od buggy 1/8 są praktycznie takich samych rozmiarów co w SC 1/10, nawet jeśli będzie ok 1cm różnicy to problemu nie będzie.

Marui Big Bear
Tamiya:
-GT-01 BL
-TXT-1
Kyosho:
-959 BL
-The Boss
-Rally Sports
-Gallop MkII

PostNapisane: Pn wrz 02, 2013 9:36 am 

Wybacz, że tak dopytuję - różnica w konstrukcji znaczy się? Wsio reszta takie samo, tylko wahacze i koła są inne w tych dwóch modelach, tak? I nie da się stosować wymiennie wahaczy ze Stampede w Slashu?

A jak już założe te 17mm hexy to już nie wcisne oryginalnych stockowych kółek, przynajmniej do czasu powrotu na stockowe hexy, right?

CopterX 450 SE v2

PostNapisane: Pn wrz 02, 2013 10:15 am 

Głównie koła i wahacze, ale również wanienka jest inna i pewnie jeszcze kilka drobnych elementów, ale konstrukcyjnie są bardzo podobne.
Proponuję użyć google, tam są wszystkie zdjęcia i schematy.
No tak, ori kółka są na 12mm, więc nie wciśniesz ich na 17mm...

Marui Big Bear
Tamiya:
-GT-01 BL
-TXT-1
Kyosho:
-959 BL
-The Boss
-Rally Sports
-Gallop MkII