Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Cz kwi 02, 2026 11:45 pm

Autor
PostNapisane: Pt kwi 01, 2011 8:33 pm 

Witam. Jestem szczesliwym posiadaczem elektrycznego modelu Traxxas'a, Stampede VXL, ale mam taki dylemacik, ktory za mną łazi... Temperatura silniczka. Dosc szybko i mocno sie grzeje. Uzywam bakterii 9.8V 4600mAh wiec pierwsza mysl, za duze napiecie. Ale VXL moze obslugiwac do 10.8V Ni-Hm lub 11.1V lipo, także kwiestia napiecia chyba odpada. Mimo to, po ok 10 minutach zabawy silniczek jest dosc garacy. Przykladajac palca, parzy. Co prawda nie mam problemów z utrata mocy czy innych nieprzyjemnosci co sugerowaloby ze silniczek sie przepala. Czy to normalne ze w modelach VXL silniczki sie tak grzeja? Nie mam termometru aby zmierzyc temperature, ale temperatura jest naprawde wysoka. Prosze ludziki, dajcie znac bo zaczyna mnie to martwic, nie chce by ktoregos dnia samochodzik mi sie za3mał na dobre.
podaje meila
illusion1983@wp.pl
Dziekuje z gory!

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Pt kwi 01, 2011 9:13 pm 

Bezpieczna temperatura silnika bezszczotkowego to 70-90*C, czy wszystkim grzeją się te silniki to nie odpowiem, bo takiego nie miałem.
Aby zmniejszyć temperaturkę zamontuj radiator z wentylatorem, zejdź kilka zębów mniej na ataku.

PostNapisane: Pt kwi 01, 2011 9:30 pm 

Radiatora i wiatraczka własnie szukam :) za chwile zajmę sie zębami.
http://www.modelsport.co.uk/ansmann-rac ... ucts/39487
Myślę o czyms takim. Wymiar jest ok 540 ale nie jest to firmy traxxas. Cena nie boli ale kupic i nie uzywac... jeszcze się rozejrzę.
Dzieki za pomoc. Pozdro!

PostNapisane: So kwi 02, 2011 9:00 am 

Witam.
Nie lepiej kupić gdzieś w PL np:
http://allegro.pl/radiator-z-podwojnym- ... 13238.html
http://allegro.pl/radiator-z-podwojnym- ... 13880.html

PostNapisane: So kwi 02, 2011 5:40 pm 

obecnie przebywam w anglii i latwiej mi zamowic ze strony modelsport.co.uk
Poza tym na allegro nie jestem zarejestrowany :( ale cena fajowa. 40 zeta. w Anglii identyczny radiator kosztuje 20 fuli. Choc pewnie gdybym kupywal z allegro, to koszta wysylki wyrownalyby kwoty.
Dzieki, Pozdro!

PostNapisane: So kwi 02, 2011 7:48 pm 

Przede wszystkim kup termometr, bo być może temperatura jest odpowiednia... To że nie możesz go utrzymać to jeszcze o niczym nie świadczy.

Jeśli faktycznie temp jest za wysoka to radiator tylko maskuje problem, przede wszystkim postaraj się zmniejszyć atak, lub zwiększyć odbiór. Ewentualnie sprawdź czy zębatki są dobrze ustawione no i czy układ napędowy nie ma jakichś oporów.

PostNapisane: So kwi 02, 2011 9:53 pm 

wlasnie zamowilem mniejszy atak. O jeden zabek coprawda ale moze cos pomoze. w zestawie dostalem dwie zebatki na atak, 19 i 26 zebow. Uzywalem 19stki, bo predkosc mi odpowiadala i przyspieszenie tez. Zastanawialem sie nad kupnem 16-stki ale moglby byc za wolny...
Oporow w ukladzie nie ma zadnych, wszystko mam wyczyszczone, nasmarowane, chodzi jak ta lala. A zebatki ustwiam na papier. A radiator i wiatraczek tez kupilem w razie co, ale stampede to taka kiepa, ze trzeba go przerabiac aby zamontowac radiator.